Proti debelosti: Zmanjšajte uživanje sladkih gaziranih pijač

Reuters, 27.6.2019
Profimedia

"Če pijete te pijače, je to tako, kot če bi pili sladkor," ugotavljajo izvedenci nove študije o učinkovitosti ukrepov za zmanjšanje uživanja gaziranih in drugih sladkih pijač, ki veljajo za enega od glavnih povzročiteljev epidemije debelosti po vsem svetu.

Strategije, vključno z omejenim dostopom do gaziranih pijač v šolah, umikom teh pijač z otroških jedilnikov v restavracijah ter jasnejšim etiketiranjem, utegnejo zmanjšati njihovo uživanje. Tako je vsaj pokazala analiza, objavljena v reviji The Cochrane Database of Systematic Reviews. Soavtor študije Hans Hauner, profesor nutricionistike na Tehnični univerzi v Münchnu, je zapisal, da stopnje debelosti in sladkorne bolezni po vsem svetu naraščajo in da tega trenda brez obsežnih in učinkovitih ukrepov ne bo mogoče spremeniti. Po Haunerjevih besedah morajo tudi vlade in industrija sprejeti ukrepe, ki bodo potrošnike spodbudili k izbiri zdrave hrane in pijače. Najnovejše poročilo razkriva, kateri so ključni ukrepi, s katerimi je mogoče ta cilj doseči.

Soočamo se z epidemijo debelosti

Raziskovalci so prečesali literaturo in poiskali študije, v okviru katerih so bile ocenjene tako imenovane okoljske strategije za zmanjšanje uživanja sladkih pijač. Gre za intervencije, zaradi katerih se spremenita fizično ali družbeno okolje, v katerem človek sprejema odločitev, katero pijačo bo pil ali kupil. Njihovim kriterijem je ustrezalo kar 58 študij, pri katerih je sodelovalo več kot milijon odraslih, najstnikov in otrok. Večina raziskav je trajala leto dni, izvajali pa so jih v šolah, trgovinah in restavracijah. Nekatere med njimi so bile slabo zasnovane, saj so raziskovalci udeležence le vprašali, koliko sladkih gaziranih pijač popijejo.

Na koncu so izvedenci prišli do precej trdnih dokazov, da je mogoče z nekaterimi ukrepi ljudi dejansko prepričati, da uživajo manj sladkih gaziranih pijač. Med temi ukrepi so opremljanje teh pijač z etiketami z razumljivejšim seznamom sestavin in oceno tveganja za zdravje, omejitev dostopa do teh pijač v šolah, povišanje cen sladkih gaziranih pijač v restavracijah, trgovinah in nakupovalnih središčih, uvrščanje bolj zdravih pijač na otroške jedilnike ter promoviranje bolj zdravih brezalkoholnih napitkov v supermarketih. Odkrili so več trdnih dokazov o učinkovitosti strategij z zvišanjem cen sladkih pijač, v primeru strategij z znižanjem cen pa nekoliko manj.

image
Marko Vanovšek

Nova študija razkriva dokaze, da določene strategije dejansko delujejo, pravi dr. Bruce Y. Lee, izvršni direktor Globalnega centra za debelost in profesor na Fakulteti za javno zdravje John Hopkins Bloomberg v Baltimoru. "Sladke brezalkoholne pijače so za zdravje tako škodljive, ker vsebujejo veliko tako imenovanih praznih kalorij," pojasnjuje Lee, ki ni sodeloval pri prej omenjeni raziskavi. "Če pijete te pijače, je to tako, kot če bi pili sladkor."

"Jasno je, da se v svetu soočamo z epidemijo debelosti. Toda te strategije utegnejo biti le del rešitve," pa opozarja dr. Robert Rapaport, profesor pediatrije ter direktor oddelka za pediatrično endokrinologijo in sladkorno bolezen na kliniki za pediatrijo v okviru kliničnega centra Mount Sinai v New Yorku. "Dobrodošel je vsak ukrep, s katerim bi lahko to spremenili." Rapaport pozdravlja strategije, kot so umik sladkih brezalkoholnih pijač s šol ter opremljanje teh izdelkov z etiketami z bolj razumljivimi informacijami. Na splošno bi morali otroke prepričati, naj pijejo vodo, tudi če jim je ljubša z mehurčki in okusom. Tudi to je bolje v primerjavi z napitki, ki vsebujejo ogromno kalorij.

"Nova študija poudarja tudi pomen ozaveščanja, zlasti otrok," pravi Shelly Kendra, vodja oddelka za klinično prehrano na ginekološki kliniki Magee pri univerzitetni bolnišnici v Pittsburghu.

"Česar se naučimo kot otroci, nas spremlja tudi v odrasli dobi. Če odraščamo v okolju, ki nas spodbuja k sprejemanju zdravih odločitev, jih bomo verjetno sprejemali vse življenje."

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku