(FOTO) Protesti proti rasizmu se širijo po Avstriji in Nemčiji, kljub prepovedi ljudje protestirajo tudi v Parizu

STA, Gr.G., 6.6.2020
EPA

Po četrtkovih in petkovih protestih proti rasizmu v avstrijski prestolnici Dunaj so proteste danes pripravili tudi v deželah Tirolska in Predarlsko. V Innsbrucku se je po podatkih policije zbralo približno 4000 protestnikov, v Bregenzu pa na začetku demonstracij nekaj sto. Protesti v obeh mestih so po navedbah policije potekali mirno. 

image
Reuters Protestniki v bližini ameriškega veleposlaništva na Dunaju.

Tudi v Avstriji je povod za demonstracije nasilna smrt temnopoltega Georgea Floyda med policijsko akcijo v ameriškem Minneapolisu. V ZDA protesti zaradi policijskega nasilja in proti rasizmu potekajo že več dni. Danes naj bi jih znova pripravili med drugim v Washingtonu, kjer naj bi se po pričakovanjih zbralo okoli milijon ljudi, med njimi veliko otrok. Načelnik washingtonske policije Peter Newsham je že napovedal, da bi protesti lahko šteli med največje, ki jih je doslej videl.

image
Reuters

Kljub prepovedim protesti proti rasizmu tudi v Parizu

V Franciji se danes v več mestih odvijajo protesti proti rasizmu in policijskem nasilju. Kljub prepovedi zaradi pandemije covida-19 so se protestniki zbrali tudi v Parizu. Številni ljudje so v rokah držali protirasistične slogane in napis Black Lives Matter (Življenja temnopoltih so pomembna). Čeprav je proteste spodbudila smrt Floyda, so na njih pozivali tudi k pravičnosti za Adamo Traoreja. Sin migranta iz Malija je pred štirimi leti umrl v priporu v predmestju Pariza.

image
EPA

Protestniki so se zbrali med drugim na ulicah Lyona, Lilla in Rennesa. V Parizu je policija zaradi epidemije covida-19 prepovedala proteste, vendar to ni odgnalo protestnikov. Številni so imeli na sebi zaščitne maske. Tudi drugod po Franciji je sicer še vedno prepovedano zbiranje več kot deset ljudi.

image
EPA

V Berlinu se protestniki zbirajo na osrednjem Aleksandrovem trgu. Berlinska policija je prek Twitterja že pozvala protestnike, naj več ne prihajajo na trg, saj je bil ta po njeni oceni 45 minut po začetku protirasističnih demonstracij natrpan. Protestnike so tudi pozvali, naj upoštevajo priporočeno medsebojno razdaljo in nosijo zaščitne maske.

image
Reuters Protestniki v Berlinu.

Za sobotne proteste v Berlinu naj bi bilo uradno prijavljenih 1500 protestnikov, medtem ko policija pričakuje, da se bo zbralo do deset tisoč protestnikov. Protesti so sicer skupno napovedani v 25 nemških mestih.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku