Prostovoljci programa SzS v času osamitve

Jerica Laznik, koordinator programa SzS, 1.5.2020
DU Hrastnik

V času epidemije COVID-19 so med najranljivejšimi in s stiki zelo omejeni ravno uporabniki programa Starejši za starejše, ki v tem času rabijo še posebno pozornost s strani svojih prostovoljcev.

V Hrastniku imamo srečo, da je občina že v začetku marca pričela organizirati krizni štab, ki vključuje civilno zaščito, rdeči križ, gasilce, center za socialno delo, krajevne skupnosti in prostovoljce. Tako smo tudi mi vpeti v mrežo redne komunikacije, obveščanja in sistema oskrbe uporabnikov našega programa.

Trudimo se pomagati pri nabavI raznih potrebščin v trgovini, prinašanju zdravil iz lekarne, urejanju zadev na pošti in banki, dostavi humanitarnih paketov in brezplačnih kosil. Vse to našim starostnikom omogoča lažji in manj stresen vsakdan v času osamitve.

Pohvaliti se moramo tudi, da so naše prostovoljke in pridružena članica naših Marjetic za prostovoljce in uporabnike šivale tudi obrazne zaščitne maske, ki smo jih z veseljem in varno razdelile. Nekaj materiala so imela dekleta doma, drugi del pa nam je bil doniran s strani Katapulta d.o.o., More Than Beauty iz Trbovelj.

Veliko pozornosti pa naši prostovoljci namenijo družabnim stikom, ki so poleg osnovnih potreb nujni za dobro počutje in zdravje. Stike ohranjamo z rednimi telefonskimi pogovori, pa tudi preko e.pošte, družbenih omrežij in včasih tudi skozi zaprta vrata doma ali s kakšno podoknico J. Trudimo se, da so naši pogovori bolj vedri in napolnjeni s spomini na naša četrtkova druženja , anekdote iz mladosti.

To je kratek povzetek vsakdana hrastniških udeležencev programa Starejši za starejše, ki smo po knapovsko trdoživi in v sredici zelo srčni.

Srečno.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku