Probiotiki niso čarobna rešitev, lahko celo škodujejo

A.N.K., 9.9.2018
Pixabay

Po jemanju antibiotikov lahko probiotiki zelo učinkovito zavrejo obnavljanje črevesne mikrobiote.

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki jih v obliki fermentiranih mlečnih izdelkov uživa na milijone ljudi, da izboljšajo črevesno mikrobioto ali obnovijo svoj črevesni ekosistem po odmerku antibiotikov. Vendar ostajajo vprašanja, ali dejansko delujejo, še neodgovorjena.

Da bi izvedeli, kaj se v resnici dogaja, ko ljudje zaužijejo probiotike, je imunolog Eran Elinav s kolegi z Weizmannovega inštituta v Izraelu vzorčil črevesno mikrobioto zdravih prostovoljcev neposredno, z uporabo endoskopije in kolonoskopije. Večina dosedanjih raziskav se namreč opira na vzorce iztrebkov in ne neposredno vzorce s črevesne stene.

Rezultat je bil presenetljiv. Mikrobi v človeškem blatu namreč ne odražajo mikrobiote črevesja. Elinav je za New Scientist dejal: "Sklicevanje na fekalne vzorce kot indikator tega, kar se dogaja v črevesju, je netočno in narobe."

Raziskava je tako pokazala, da so mikrobi iz probiotikov dejansko naselili prebavila nekaterih ljudi, drugi ljudje pa so jih preprosto izločili. Še več, prav nobenega načina ni, da bi lahko iz vzorca blata razbrali, v katero kategorijo sodijo ljudje. "Nekateri ljudje sprejemajo probiotike v črevesju, medtem ko pri drugih preprosto preidejo z enega konca na drugega," pravi Elinav. Ugotovili so, da so probiotični vzorci kolonizacije močno odvisni od posameznika. Zagotovo pa je raziskava potrdila, da je koncept, po katerem vsakomur koristi univerzalni probiotik, kupljen v supermarketu, empirično napačen, pravi raziskovalec.

Raziskovalci so preučili tudi delovanje probiotikov pri ljudeh, ki jih zaužijejo v upanju, da bodo obnovili svojo črevesno mikrobioto po jemanju antibiotikov. Dvanajst prostovoljcev je bilo razdeljenih v tri skupine. Prva skupina ni uživala probiotikov, druga jih je dobila, tretji so obnovili črevesno mikrobioto s presaditvijo njihove lastne biote, ki so jo odvzeli pred začetkom uživanja antibiotikov.

Probiotična bakterija je najbolje kolonizirala črevo ljudi v drugi skupini. Vendar pa so bili raziskovalci presenečeni, da traja vračanje do normalnega mikrobioma osebe, torej njim lastnega, šest mesecev. "Probiotiki so zelo verjetno vztrajno preprečevali mikrobioti, da bi se razrasla v stanje pred jemanjem antibiotikov," pravi Elinav. "To je zelo presenetljivo in skrb vzbujajoče. Ta škodljivi učinek še ni bil opisan." Pri skupini, ki so ji naselili njihovo lastno mikrobioto, se je njihov domači dober mikrobiom v nekaj dneh vrnil v normalno stanje.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku