Prižigi lučk napovedujejo veseli december

Jasmina Detela, Rozmari Petek, Hojka Berlič, 2.12.2019
Rozmari Petek

Po Mariboru, Ljubljani in Kopru v praznični zaključek leta vstopili še v Slovenj Gradcu, Celju in Velenju, na Ptuju bodo jutri, na Ravnah na Koroškem v četrtek.

V veseli december so z nedeljskim prižigom lučk vstopili v Slovenj Gradcu, ki bo v prednovoletnem času postregel s številnimi dogodki za vse generacije. Pripravili so glasbeni program, ki ga je oblikovala skupina Volt s pevcem Luko Rajštrom, gostinci iz mestnega jedra pa so v hiškah ponujali zakuhančke in druge kulinarične dobrote. Mestna občina je za praznično razsvetljavo tudi letos namenila 15 tisoč evrov. Decembrsko dogajanje v organizaciji javnega zavoda Spotur in ob sodelovanju lokalnih gostincev bo na Trgu svobode in Glavnem trgu, zaznamovali ga bodo praznične stojnice in nastopi domačih glasbenikov, pripravili bodo pravljično deželo za otroke, ki jih bosta obiskala dobra moža.

Na Ravnah na Koroškem bodo letos v praznični december stopili nekoliko drugače. S prižigom lučk in odprtjem mestnega drsališča na platoju pred trgovino Tuš se bo v četrtek, 5. decembra, v organizaciji Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti začelo veselo dogajanje v mestu. Odprtje drsališča bo ob 17.30, pol ure kasneje bo otroke obiskal Miklavž, prvi od decembrskih dobrih mož, pripravili bodo tudi adventno tržnico.

V Celju pričakujejo več kot 100 tisoč obiskovalcev

S prižigom lučk so tudi tokrat Celjane za en dan prehiteli v Velenju. Tam so praznične luči, nameščene po celem mestu, za katere so letos namenili približno 50 tisoč evrov, slovesno prižgali v petek in druženje nadaljevali s koncertom Luke Basija. V Celju so praznične luči - spet ob nepopisni gneči - prižgali v soboto. Mesto osvetljuje več kot 120 tisoč drobnih lučk, za celotno praznično okrasitev mesta pa so letos iz proračuna namenili okoli 98 tisoč evrov. Novost, na katero so še posebej ponosni, je ambientalno ozvočenje, kar pomeni, da se dogodki s prireditvenega odra slišijo še v dveh ulicah, na katerih so namestili dvajset zvočnikov.

image
Rozmari Petek

Dodatnih 40 tisoč evrov je celjska občina dodala Zavodu Celeia Celje, ki je vsako leto zadolžen za vsebine, ki se bodo odvijale v sklopu prazničnega decembra. Preostalih 60 tisoč evrov, kolikor jih letno stane dodatni program, je dodal zavod sam. Dnevno se namreč v mestu, v katerem je te dni že zaradi dodatne ponudbe različnih drobnih izdelkov in kulinarike zelo živahno, odvijajo še koncerti, sobote pa bodo letos prvič še bolj kulinarično obarvali s priznanimi kuharskimi chefi in njihovo ponudbo.

Najmlajši bodo v Celju znova na svoj račun prišli predvsem po 13. decembru, ko bo vrata odprla še Pravljična dežela, ki ravno tako vsak dan ponuja bogate vsebine. Velenjski otroci pa se v prazničnih mesecih najbolj naužijejo brezplačnega drsanja v Sončnem parku.

Ptuj bo šele zasijal 

Ptuj bodo v prazničnem času po nekaj letih unikatne okrasitve znova razsvetljevale klasične lučke, ki bodo zasijale jutri, 3. decembra, ko bosta znova prišla Ledena kraljica in ognjeno spremstvo, norčije bosta prevzela ptujska škrata, veselo dogajanje pa bo zaključil koncert skupine IL Divji. Še v tem tednu naj bi začeli postavljati drsališče, prvič na prenovljeni mestni tržnici. Ob njegovi otvoritvi pa bo na tržnici zaživela še ena od letošnjih novosti, Ledena vas, ki bo pričarala zimsko idilo za otroke.

Vsakodnevno dogajanje v sklopu tradicionalne Ptujske pravljice se bo na Ptuju odvijalo od 13. decembra naprej, pri njem pa bodo sodelovali otroci ptujskih osnovnih šol in animatorji, ki bodo poskrbeli za zabavo in številne otroške predstave. Večere bodo predvsem ob koncih tedna popestrili koncerti. Stalnica ostajata Otroško in Veliko silvestrovanje, prvo 31. decembra dopoldne, drugo s pričetkom ob 22. uri, ko bosta zbrane v novo leto pospremili zasedbi Zaka pa ne in Abba Mia.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku