Priprave na dopust: kaj ne sme manjkati v potovalni lekarni?

Urška Kereži, 12.7.2019
Shutterstock

Če vas pestijo zdravstvene težave, bo lekarna iz dopustniškega kovčka na poti dajala občutek varnosti.

S pametno in dobro opremljeno osebno lekarno se lahko izognete marsikateri neprijetni situaciji. Saj veste, kako težko se je v tujem mestu orientirati med neznanimi izdelki ali na sicer dobro znanih krajih ob nedeljah najti dežurno lekarno, ko to najbolj potrebujete.

Sestavite zimzelen seznam

A kljub vsem izkušnjam vsako leto ista zgodba: tik pred dopustom se od začetka lotimo pisanja seznama zdravil, prehranskih dopolnil, zaščitnih sredstev in drugih medicinskih pripomočkov, torej vsega, za kar mislimo, da bomo potrebovali za brezskrben dopust. Pri izboru zdravil in medicinskih pripomočkov nikakor ne pretiravajte. Vedno raje razmislite, kam greste, za koliko dni, kdo potuje z vami in kakšne so lahko morebitne težave glede na izzive, ki se jih med izletom ali počitnikovanjem nameravate lotiti. Seznam potovalne lekarne si je smiselno shraniti na mobilni telefon ali računalnik, tako po vsakem dopustu samo izbrišete tiste, ki se niso obnesle, in dodate, kar ste nujno potrebovali, a je ostalo doma. Tako boste imeli eno skrb manj pred odhodom.

In najbolje, da sestavite dva zimzelena seznama glede na to, ali bo dopust daljši sli krajši. Vikend ali enodnevni izlet - pri obeh je osnova enaka, pri daljšem potovanju pa potrebujemo že nekaj zdravil in pripomočkov več. Ko boste začeli pakirati, vse shranite skupaj na eno mesto. Idealna je priročna, toplotno izolirana torbica, ki zdravila zaščiti pred visokimi temperaturami in svetlobo. Hranite jo na sobni temperaturi, ne višji od 25 stopinj Celzija, in na dobro dostopnem mestu, vendar nedosegljivo otrokom. Pri potovanju z letalom, vlakom ali ladjo naj bo del osebne prtljage. Zdravila zapakirajte v originalni embalaži skupaj z navodili za uporabo.

image
Shutterstock
Če jemljete predpisana zdravila ...
... ki jih je treba prijaviti carini, ali če ste sladkorni bolnik in imate s seboj igle ter brizge, prosite zdravnika za pisno potrdilo, drugače lahko pride do neprijetnih zapletov. Še prej se posvetujte z zdravnikom, ali je potovanje sploh primerno za vas.

Najpogostejše poletne nevarnosti

Sončne opekline

Izpostavljenost soncu spada med največje poletne nevarnosti. Redne poškodbe kože zaradi sončnih žarkov lahko namreč vodijo do rakavih obolenj, zato je zaščita nujna tudi, ko sonce ni najmočnejše. Pri izbiri je poleg stopnje zaščite pomembna še sestava kreme. Ta namreč lahko vsebuje kemikalije, ki so za kožo prav tako nevarne, posebej pri otrocih. Kožo je priporočljivo negovati tudi po sončenju.

Piki insektov in klopi

Komarji lahko prenašajo bolezni, prav tako klopi, ki so vse pogosteje okuženi. V nevarnosti ste tudi, če ste cepljeni, zato ravnajte preudarno in se pred odhodom v naravo ali izletom vedno zaščitite. Če vas ali otroka komar vseeno ulovi, ublažite reakcijo na pik z nego po pikih. Pri roki imejte tudi pinceto za klope, da se vsiljivca varno znebite čim prej.

Žulji

Še tako udobna in varna pohodniška obutev ne prepreči vedno nastanka žuljev pri daljših pohodniških izletih. Kar ne samo boli, ampak nemalokrat povzroči tudi večje težave. V zaprti obutvi se namreč hitro vname ali predre in v rano lahko vdre okužba. Na pohode se tako vedno odpravite z obliži za večje in manjše žulje.

Rane in odrgnine

Padcem, zdrsom in udarcem se v veliki meri izognemo s previdnostjo in poznavanjem terena. A še vedno se lahko zgodi kaj nepričakovanega. Vsako nastalo rano je treba čim prej oskrbeti, zmanjšati bolečino in dezinficirati. Za to so primerni spreji ali geli. Večje zaščitite s povoji, pri dogodivščinah ob vodi najbolje vodoodpornimi. K hitrejšemu lajšanju bolečin pri udarcih ali zvinih pripomorejo tudi toplo-hladni obkladki.

Slabost med vožnjo

Bolečine v trebuhu med vožnjo z avtom, avtobusom ali ladjo so kar pogoste, predvsem pri najmlajših. Običajno ne pomeni večje nevarnosti za zdravje, je pa zelo neprijetna, sploh če potujete daleč. Ne prepustite se neprijetnostim in jih vnaprej preprečite s posebnim trakom ali pa se posladkajte z liziko proti slabosti.

Prebavne motnje

Problemi s prebavo niso poleti nobena izjema. Krivci so predvsem prehrana, izpostavljena višji temperaturi, voda iz oporečnih virov ali vročina. Zato se na daljša potovanja nikoli ne odpravite brez rešitev, na primer v obliki kapljic ali napitkov v prahu. Če jih spremljata še driska ali bruhanje, je v toplem poletnem vremenu pomembno vzdrževati tudi hidratacijo organizma.

Izčrpanost

Na dolgih sprehodih ali kolesarjenjih nas lahko preseneti izčrpanost, ki ni nujno povezana zgolj s kondicijo, temveč tudi z vremenom oziroma temperaturami. Pri aktivnih izletih se zato splača imeti na zalogi magnezij za neposredno uživanje.

Mišični krči

Dolgotrajne in intenzivne športne aktivnosti vodijo do utrujenosti, mišičnih krčev in posledično celo do hujših poškodb. Da jih preprečite, ne pretiravajte z aktivnostmi oziroma si vzemite redne premore ter mišice razvajajte z masažnimi in hladilnimi geli.

Preobremenjeni sklepi

Pri aktivnostih v naravi trpijo poleg mišic tudi sklepi ne glede na starost. Imejte v mislih, da vas lahko naredijo nemobilne, kar je na krajih daleč od civilizacije velik problem. V potovalno lekarno zato dodajte še obliže za sklepe in poseben trak za fiksiranje kolena.

image
Shutterstock
Dokumenti in informacije
Poleg obveznih dokumentov (potni list, vizum, zdravstveno zavarovanje, potrdilo o cepljenju, mednarodno vozniško dovoljenje ...) je priporočljivo vzeti tudi kopije prve strani dokumentov. Morda nam bo na poti še kako prav prišlo, če si doma priskrbimo kontaktne številke in naslove zdravstvenih ustanov ter domačega veleposlaništva v državi, v katero potujemo. Prav tako shranite telefonsko številko osebnega zdravnika. V primerih kroničnih bolezni ali alergij imejte tudi njegovo spremno pismo.

Na dopustu pet dni ali več

Daljše potovanje v oddaljene kraje zahteva bolje opremljeno potovalno lekarno. Na seznamu tako ne smejo manjkati:

- veljavna kartica zdravstvenega zavarovanja, zdravstveno zavarovanje za tujino, potrdilo o cepljenjih (če potujete v tropske kraje),

- zdravila, ki jih morate redno jemati in vam jih je predpisal zdravnik,

- zdravila za samozdravljenje:

- zdravila za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin,

- zdravila proti slabosti,

- zdravila za lajšanje želodčnih in prebavnih težav,

- zdravila proti driski,

- zdravila proti zaprtju,

- zdravila za vneto grlo,

- zdravila za lajšanje težav pri vnetnih boleznih sečil.

Vitamini, minerali, probiotiki:

- magnezij proti krčem,

- vitamin C za odpornost,

- probiotiki za urejeno prebavo,

- vitaminski dodatki za pripravo kože na sončenje,

- rehidracijska sol za nadomeščanje izgubljenih soli pri driskah in bruhanju.

Prva pomoč:

- fiziološka raztopina,

- sterilna gaza,

- razkužilo za majhne površinske rane ter mazilo za celjenje površinskih ran,

- povoji,

- trakovi za brezšivno zapiranje ran,

- vodoodporni obliži,

- obliži za žulje,

- toplo-hladni obkladki,

- škarje,

- pinceta,

- termometer,

- mazila za lajšanje bolečin ob nategih, zvinih, udarninah,

- mazila proti utrujenim nogam.

image
Shutterstock

Zaščitna sredstva:

- sredstva za dezinfekcijo rok,

- osvežilni/čistilni robčki,

- kreme za zaščito pred soncem,

- zaščitna sredstva pred piki žuželk in pred klopi,

- nega po sončenju in po pikih insektov,

- kompresijske nogavice za daljša potovanja.

Slabost na potovanju:

- trak, lizika ali tableta proti slabosti.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku