Priporočila za preventivne ukrepe stanovalcev v večstanovanjskih stavbah

P.K., 24.3.2020
Profimedia

V Mestni občini Ljubljana v času epidemije izvajajo številne aktivnosti in ukrepe, ki jih sproti objavljajo na spletni strani. Med drugim so pripravili tudi priporočila stanovalcem, ki živijo v večstanovanjskih domovih.

Ko vstopimo v stavbo

- Ob prihodu v stavbo ne pozabite, da še niste doma in da si prostor delite tudi z drugimi stanovalci.

- Ne dotikajte se stopniščne ograje, kljuk, stikal na hodnikih ter gumbov na zvoncih in dvigalih. Pri pritiskanju na stikala in gumbe uporabite papirnat robec, kemični svinčnik, ključe ali kaj podobnega, kar lahko zavržete ali pa razkužite. Vrata odpirajte s komolcem ali pa uporabite papirnat robec.

- Redno (vsaj enkrat dnevno) razkužujte kljuke, stikala zvoncev in svetil, stopniščno ograjo, gumbe dvigal oziroma vse površine, ki se jih sicer dotikate. Dogovorite se za skupen nakup razkužila in krp ter košev za smeti (kamor zavržete papirnate robce, s katerimi ste si pomagali pri odpiranju vrat in pritiskanju na zvonec), ki ga sproti praznite v zabojnik za mešane odpadke.

- Čez dan večkrat dobro prezračite skupne prostore, zlasti hodnik.

- Ne zadržujte se v skupnih prostorih, na hodnikih in pred stavbo. Pri stiku s sosedi vzdržujte varnostno razdaljo najmanj 1,5 metra.

- Uporabi dvigala se izogibajte, če je le mogoče. Prepustite ga starejšim in raje uporabite stopnice.

Ko vstopimo v stanovanje

- Po prihodu domov odložite oblačila in obutev v predsobi in si obvezno temeljito umijte roke z obilico mila in toplo vodo.

- Redno prezračujte stanovanje.

- Ne hodite na družabne obiske in jih tudi ne sprejemajte, stavba naj bo ta čas le prostor za stanovalce. Ostanite doma!

- Ne pozabite tudi na upoštevanje preventivnih napotkov glede higiene kašlja: kihajte, kašljajte samo v robec ali rokav oblačila

Pomoč prostovoljcev za starejše v Ljubljani

image
Profimedia

V Mestni občini Ljubljana so se povezali v mrežo prostovoljcev in prostovoljk, ki želijo s telefonskim klicem olajšati vsakdan starejšim. Prostovoljsko mrežo sestavljajo sodelavke in sodelavci ter prostovoljci Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana in ljubljanskih kulturnih javnih zavodov (Mestnega gledališča ljubljanskega, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Pionirskega doma, Mednarodnega grafičnega in likovnega centra, Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Kina Šiška, Mestne knjižnice Ljubljana, Mladih zmajev in Kinodvora).

Na telefonski številki Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana 01/24 20 605 vodja programa prostovoljstva od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro zbira kontakte tistih, ki bi želeli, da jih pokličejo prostovoljci.

Slednji se bodo odzvali na prejeto telefonsko številko (drugih podatkov ni potrebno posredovati, po želji lahko le osebno ime). Pogovarjali se bodo o tem, kaj počnejo v službi in kako delujejo naše mestne kulturne institucije, pa tudi o čisto vsakdanjih rečeh, s katerimi bodo skušali pregnati osamljenost starejših.

Več informacij o ukrepih in kam se lahko obrnete po pomoč, najdete na spletni strani www.ljubljana.si.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku