Primož Roglič po poteh rožnate majice

Uroš Gramc, 6.10.2019
EPA

Zasavski kolesar je v izjemni sezoni dosegel še en mejnik, prvič je zmagal na enodnevni dirki

Ne od južnih sosedov, kjer je potekala šestdnevna dirka po Hrvaški, od zahodnih so prišle ob koncu tedna najprijetnejše kolesarske vesti. Primož Roglič se v izjemnem, v marsikaterem pogledu zgodovinskem letu za slovensko kolesarstvo še ni izčrpal in je v svoji četrti sezoni med profesionalci na 207 kilometrov dolgi preizkušnji po pokrajini Emilia vpisal svojo 34. zmago. A ta je spet nekaj posebnega, saj je dobil šele prvo enodnevno dirko. In to na znanem terenu, na vzponu San Luca v Bologni, kjer je dobil uvodni kronometer letošnjega Gira in oblekel rožnato majico. Tokrat je tekmecem pobegnil v zadnjem kilometru dirke in za 14 oziroma 16 sekund premagal prva zasledovalca, kolesarja moštva EF, Kanadčana Michaela Woodsa in Kolumbijca Sergia Higuito.

"Rad imam ta vzpon," se je smejalo Primožu Rogliču. "Sam v kolesarstvu težko kaj narediš. Kontrolirali smo dirko od starta, v vsakem pobegu smo imeli kakšnega člana. Če sem pošten, nisem imel zelo dobrih nog. Zato sem še toliko bolj vesel," je dejal Zasavec, ki bo v torek nastopil na dirki v Vareseju in v nedeljo v Lombardiji ter nato zaključil sezono. Z dvanajsto zmago v sezoni je še povečal prednost na jakostni lestvici in je zelo blizu, da leto zaključi na vrhu.

image
EPA

Dvanajsto zmago v karieri pa je na Hrvaškem dosegel Britanec Adam Yates, brat dvojček precej uspešnejšega Simona, ki si je rdečo majico priboril v sobotni kraljevski etapi z vzponoma na Učko in Platak. Dirka prve kategorije je imela močno zasedbo kolesarjev iz svetovne serije, prvih pet kolesarjev je iz moštev WorldToura. Peti je bil na koncu slovenski prvak Domen Novak (Bahrain Merida), deseti kolesar slovenskega moštva Adrie Mobil, Hrvat Radoslav Rogina. V soboto je bil Novak peti, včeraj v Zagrebu je Jan Tratnik (Merida) zaostal le za zmagovalcem, Italijanom Alessandrom Fedelijem (Delko Marseille). Nekateri Slovenci dirke ne bodo imeli v lepem spominu, po padcu in zlomu treh reber Mateja Mohoriča jo je danes grdo skupil Gašper Katrašnik, ki se je s polno hitrostjo zaletel v nezaščiteno oviro. "Na srečo je Gašper trpežen in je v bolnišnici pri polni zavesti," je povedal športni direktor Adrie Mobil Branko Filip, ki je bil jezen, da so morali sami poiskati pomoč.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku