Primož Roglič: Fajn je, če lahko sledim Valverdeju

Uroš Gramc, 9.9.2019
Epa

Primož Roglič je tudi 15. etapo dirke po Španiji opravil z odliko in trdno drži rdečo majico, njegovo moštvo tekmecem ne prepušča niti drobtinic. Dnevni slavljenec je njegov mošteveni kolega Sepp Kuss. 

Odličen konec tedna za Jumbo Vismo, Primož Roglič je odbil vse napade tekmecev za rdečo majico, vsem z izjemo Alejandra Valverdeja dodal zaostanek, Američan Sepp Kuss pa je še dobil včerajšnjo, 15. etapo, ki se je po štirih vzponih prve kategorije in skupno 40 kilometrih vožnje navkreber zaključila na prelazu Puerto del Acebo. Zelo dobro je odpeljal tudi drugi slovenski up, Tadej Pogačar, ki se je sicer oddaljil od drugega mesta, a pokazal, da stopničk in bele majice ne bo predal zlahka.

6
etap je Roglič že v vodstvu

Zelo ambiciozno so se včerajšnjega dne lotili Rogličevi, v pobeg poslali 24-letnega Kussa, da bi pomagal na ciljnem in najtežjem vzponu 15. etape, na koncu pa mu pustili, da pobere dnevno slavo z največjim uspehom v karieri. Kaj to za enega glavnih pomočnikov Zasavca pomeni za danes, ko je na sporedu še ena izjemno zahtevna etapa s tremi prelazi, zadnjim ciljnim na planoto Cubilla (17,8 kilometra, 6,2-odstotni naklon), bomo hitro spoznali. Včeraj so se Nizozemci veselili. "Zmaga je vedno največ, kar lahko dosežeš. Seppa smo poslali v pobeg, da bi na koncu počakal in pomagal Primožu, toda te potrebe ni bilo," je taktiko pojasnil športni direktor nizozemskega moštva Addy Engels.

image
Epa Sepp Kuss

Zahtevna etapa v Asturiji se je razbila na več manjših dirk, Kuss je obračunal z ubežniki, Roglič s svetovnim prvakom za rdečo majico, Pogačar z Miguelom Angelom Lopezom malce v ozadju za belo. Iz obeh bitk sta Slovenca izšla kot zmagovalca, največji poraženec pa je zmagovalec Vuelte 2016 Nairo Quintana, ki je v dveh dneh izgubil več kot minuto in pol ter izpadel iz boja za stopničke. "Celo naše moštvo je trpelo," je priznal njegov moštveni kolega Alejandro Valverde, ki je ostal edini adut Movistarja. Rogliča je napadel šest kilometrov do cilja, a z njim skupaj pripeljal do konca. "Vedel sem, kaj moram narediti, a ne vem, do kod lahko sežem. Mogoče bo naslednja etapa podobna, mogoče se bova spet udarila. Tokrat sva dobro sodelovala," je pojasnil zmagovalec španske pentlje 2009.

image
Epa Le svetovni prvak lahko sledi možu v rdeči majici.

Desetletje kasneje je slavju bližje Strahoveljčan. "Sepp je bil očitno zelo močan, lepo, da je zmagal. Tudi jaz sem imel dobre noge. Samo sledil sem Valverdeju, je moj najbližji tekmec in je fajn, če mu lahko. Močno je napadel, ampak šlo je okej," je dejal Primož Roglič in usmeril pogled v prihodnost. "Še pridejo težki dnevi, zato moramo ostati osredotočeni."

Mezgec z zlomom končal sezono
Trpel je in se trudil čez vse neprijetne gorske prelaze, in ko bi moral pokazati, kar zna, je šlo vse narobe. Luka Mezgec je bil največja žrtev sobotne sprinterske etape (dobil jo je Irec Sam Bennett), pod zastavico, ki označuje kilometer do cilja, je obležal v skupinskem padcu z zlomom kolka. "Moja sezona je zaključena. Naš šport je včasih krut. Vse garaško delo in odrekanja, odločnost, vse izgine v eni sekundi. Naslednjih nekaj tednov bom moral ležati, ampak se že veselim dneva, ko se bom vrnil," je sporočil Kamničan. Dobra novica je, da operacija ne bo potrebna. Slabša, da je bil v odlični formi, tretji v tretji etapi, in glavni slovenski adut za cestno dirko svetovnega prvenstva, ki bo zadnjo nedeljo v septembru.

Rezultati, 15. etapa, Tineo-Santuario del Acebo, 154,4 km: 1. Sepp Kuss (ZDA, Jumbo) 4.19:04, 2. Ribern Guerreiro (Portugalska, Katjuša) +0:39, 3. Tao Geoghegan (Velika Britanija, Ineos) 0:40 ... 8. Primož Roglič (Slovenija, Jumbo) 2:14, 9. Alejandro Valverde (Španija, Movistar) isti čas, 11. Miguel Angel Lopez (Kolumbija, Astana) 2:55, 12. Tadej Pogačar (Slovenija, ZAE) isti čas, 17. Nairo Quintana (Kolumbija, Movistar) 3:50; vrstni red: 1. Roglič 58.10:32, 2. Valverde 2:25, 3. Pogačar 3:42, 4. Lopez 3:59, 5. Quintana 5:09.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku