Primož Roglič: Bil je velik boj in lep dan za slovensko kolesarstvo

Uroš Gramc, 6.9.2019
Epa

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta v srečni 13. etapi dirke po Španiji spisala eno najlepših zgodb naših kolesarjev.

Takšne prevlade slovenskega kolesarstva pa še ne, Tadej Pogačar in Primož Roglič na dirki po Španiji z zlatimi črkami pišeta zgodovino. In to v najtežjih etapah. Trinajstica je srečna za oba, saj je 20-letnik iz Komende zmagal, devet let starejši Strahoveljčan z novim bivališčem v Hočah pa osvojil drugo mesto in povečal prednost v boju za končno zmago. Slovenca sta oblekla kar tri majice; Roglič ima ob rdeči v lasti zeleno, Pogačar je poskočil za dve mesti, se prebil na tretje mesto pred Miguela Angela Lopeza, ki ga je slekel iz bele.

image
Epa Najmlajši na dirki je edini, ki je zmagal dvakrat. 

"Bil je velik boj in lep dan za slovensko kolesarstvo. Dala sva vse od sebe. Nisem pričakoval, da bom naredil veliko razliko do tekmecev. Tudi Tadej je z mano na stopničkah. Je prijazen fant, moj dober prijatelj in tekmec," je povedal Primož Roglič, ki si je proti vsem nasprotnikom, z izjemo svojega "prijatelja", privozil vsaj dodatne pol minute naskoka. Najbolje jo je odnesel Alejandro Valverde, Nairo Quintana je udaril prehitro in dobil klofuto, Lopez pa kar kroše. Na dobri polovici, oziroma tri kilometre pred vrhom ekstremno zahtevnega ciljnega vzpona na Los Machocos, kjer je naklon ponekod presegal 20 odstotkov, je Roglič pripravil napad. Pol kilometra kasneje je bil tempo premočan še za zadnjega preživelega, svetovnega prvaka Valverdeja, in sledila je slovenska simultanka, ki bo šla v zgodovino. A na takšni dirki največ šteje čas, do končnega cilja v Madridu naslednjo nedeljo pa je še osem etap. "Pomembna pa je tudi moralna prednost," je odvrnil slovenski šampion, ki se zdi na 74. španski pentlji nezlomljiv.

image
Epa Zasavec je pripravil napad, Gorenjec se je priključil.

"Primož se v rdeči majici zelo dobro drži," je pritrdil Tadej Pogačar, ki je imel na ciljni črti za odtenek več moči, kar mu je prineslo še drugo zmago na dirki. To je že dvanajsto slovensko slavje na tritedenski preizkušnji; s štirimi je prvi mož Roglič, ki ima dve na Touru, Jan Polanc ima par z Gira, Pogačar z Vuelte. Slednji pa je prvi, ki je na eni dirki slavil dvakrat. Pa je še ni konec, še štiri so gorske etape, ki mu najbolj ustrezajo. "Nisem si mislil, da bom tako dober, želel sem le preživeti dan. Ne morem verjeti, ekstremno vesel sem, ne morem opisati. Bilo je neverjetno. Ko sem po radijski zvezi slišal, da nama nihče ne sledi, sem začel verjeti, da lahko uspe. Ampak nikoli ne veš do konca, sploh, če je ob tebi Primož, ki je zelo močan," je povedal kolesar moštva ZAE. Ki si je na svojem prvem Grand Touru spet malo povišal cilje: "Ne vem sicer, kako bo telo odreagiralo. Prva dva tedna sta bila popolna. Upam, da lahko tako nadaljujem,v Madridu želim biti v beli majici zraven Primoža in v top 5 ali mogoče top 3. Mislim, da je mogoče, dal bom vse od sebe in upal, da me ne doleti slab dan."

Hauptman: Sanjsko! Lahko samo uživamo
"To so sanje, ki so postale resničnost, dvojna slovenska zmaga na najtežji etapi Vuelte. Včeraj sta Primož in Tadej objeta prišla skozi cilj, danes sama opravila z najboljšimi specialisti za klance na svetu. Sanjsko! Lahko samo uživamo," je povedal Andrej Hauptman, ki je iz avtomobila kot športni direktor ekipe Združenih arabskih emiratov spremljal Pogačarja. "Avto se je pregrel. To je bilo nekaj neverjetnega, klanci s 25-odstotnimi nakloni. Res ne moreš verjeti, kaj lahko naredi en 20-letnik. Da ima ena majhna Slovenija takšna kolesarja, ki odločata etape. Neverjetno," je bil navdušen Hauptman, ki ne želi napovedati razpleta do Madrida: "Mislim, da smo že presegli vse. Tudi, če oba gresta takoj domov ..." (sta)

Jutri za kaj takega posledice ne bi bile tragične, saj je na sporedu ravninska etapa San Vicente de la Barquera - Oviedo (188 km) ob severni španski obali. Povsem drugače bo v nedeljo, ko bodo na meniju štirje dolgi prelazi (med osem in dvanajst kilometrov) prve kategorije, med njimi Puerto del Conio in Puerto del Pozo de las Mojeres Muertas, ki sta med najbolj znamenitimi v zahodni Asturiji. Za finiš do cilje črte pa pride najtežji - Puerto del Acebo, ki ga bodo na dirki vozili prvič.

Rezultati, 13. etapa, Bilbao - Los Machucos, 166,4 km: 1. Tadej Pogačar (ZAE) 4.28:26, 2. Primož Roglič (oba Slovenija, Jumbo) isti čas, 3. Pierre Latour (Francija, AG2R) +0:27, 4. Alejandro Valverde (Španija), 5. Nairo Quintana (oba Movistar) isti čas ... 7. Miguel Angel Lopez (oba Kolumbija, Astana) 1:01; vrstni red: 1. Roglič 49.20:28, 2. Valverde +2:25, 3. Pogačar 3:01, 4. Lopez 3:18, 5. Quintana 3:33.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku