Priljubljena dieta z Japonske: Bi hujšali z bananami?

NR, 22.3.2019
Profimedia

Japonec je z njo shujšal več kot 16 kilogramov. Osnova te shujševalne diete je, da vsako jutro za zajtrk pojeste najmanj eno in največ štiri banane ter popijete kozarec ali dva mlačne vode.

Japonsko jutranjo dieto z bananami je zasnovala Sumiko Vatanabe, farmacevtka iz Osake, za svojega moža Hitošija, ki je z njo dejansko shujšal za 16,8 kilograma. Hitoši je dieto leta 2008 predstavil na največjem in najbolj priljubljenem japonskem družbenem omrežju Mixi. Od tedaj je zelo priljubljena tako na Japonskem kot drugod po svetu.

Osnova te shujševalne diete je, da vsako jutro za zajtrk pojeste eno do štiri banane ter popijete kozarec ali dva mlačne vode. Banane morajo biti sveže, nekuhane in nezamrznjene. Vsi drugi obroki čez dan, priporočljivo je, da jih je pet, naj bodo zdravi, lahki in uravnoteženi, vendar pravil o tem, koliko in kaj naj bi jedli, ni. Edina pijača, ki jo lahko pijete med to dieto, je mlačna voda. Kljub temu se lahko tu in tam prekršite s čajem ali kavo, čeprav to ni preveč priporočljivo. Jutranje diete z bananami naj bi se držali sedem ali dvanajst dni.

V treh dneh ob tri kilograme?

Prepreči prenajedanje

Dieta z bananami temelji na hranilnih snoveh, ki jih vsebujejo banane. Slednje so sicer znane po tem, da vsebujejo veliko vlaknin in netopnega škroba, zaradi česar spodbujajo presnovo in preprečujejo napihnjenost. Poleg tega avtorja diete menita, da škrob v bananah zmanjšuje občutek lakote, kar prepreči prenajedanje. Banane vsebujejo tudi veliko vitaminov in mineralov ter protein triptofan, ki ga organizem spreminja v serotonin, zato tudi pozitivno delujejo na psiho. Znanstveniki so v okviru raziskave, leta 2008 objavljene v reviji Fitoterapija, dokazali, kako pomembni so flavonoidi, ki jih vsebujejo banane, zlasti zaradi svojih antioksidativnih učinkov. Študija, leta 2010 objavljena v znanstveni reviji Tropical Medicine & International Health, razkriva podrobnosti o učinkih banan pri zdravljenju akutnih ali kroničnih diarej. Izkazalo se je namreč, da raznovrstna "zelena" hrana, obogatena z bananami, pospeši zdravljenje akutnih in dolgotrajnih diarej, ki se pojavijo zaradi različnih razlogov.

Mlačna voda, ki jo je treba med dieto z bananami piti ves dan, ugodno vpliva na prebavo. Avtorja diete celo trdita, da mlačna voda v kombinaciji z bananami pospeši izgubo kilogramov.

Navodila
- Zadnji obrok pojejte najmanj štiri ure pred odhodom v posteljo.
- Zvečer pojdite spat najpozneje ob polnoči in spite vsaj osem ur.
- Močno omejite uživanje alkohola, kave in tobaka.
- Prepovedane so vse vrste sladic.

Obstaja več različic diete z bananami:
- dieta z bananami in jogurtom (zjutraj ob banani ne popijete vode, ampak kozarec tekočega jogurta),
- dieta z bananami in mlekom (zjutraj namesto vode ob banani popijete kozarec mleka),
- dieta z bananami in jajci (ob bananah lahko jeste jajca, ki jih lahko vključite tudi v druge obroke).

Znanstvena študija, objavljena v reviji Journal of the American Medical Association, še dodatno razkriva, kakšne pozitivne učinke ima lahko dieta z bananami na človeški organizem. Med preučevanjem pomena vključevanja raznih živil, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, v prehrano sladkornih bolnikov so znanstveniki ugotovili, da je lahko dieta z bananami preprost in učinkovit način za zmanjšanje telesne teže. To vrsto shujševalne diete so preizkusili pri velikem številu posameznikov, ki se borijo z debelostjo. Pogoj je bil, da so se med zdravljenjem ves čas prehranjevali zdravo in uravnoteženo. Če želimo shujšati, moramo spremeniti način prehranjevanja ter hkrati opustiti škodljive in včasih močno zakoreninjene navade, kot so na primer kajenje in telesna neaktivnost.

Samo banane in mleko

Diete z bananami se lahko držite tudi zelo kratek čas, denimo tri dni. V tem primeru jo uporabite za učinkovito razstrupljanje oziroma detoks telesa. Toda to pomeni, da te tri dni ne jeste in ne pijete nič drugega kot banane in mleko. Na tak način boste v telo vnesli vse njuno potrebne hranljive snovi ter sočasno pospešili svojo prebavo in izgubili nekaj kilogramov. Nekateri zagovorniki te diete celo trdijo, da je mogoče v teh treh dneh izgubiti do tri kilograme telesne teže. Med dieto trikrat na dan pojeste dve ali tri banane ter popijete kozarec polnomastnega mleka. Tako boste vsak dan zaužili približno tisoč kalorij, kar je skoraj dvakrat manj kot tedaj, ko se prehranjujete normalno.

S to dieto se lahko sicer učinkovito razstrupite, vendar kaj več od tega, da se boste znebili odvečne vode iz telesa, ne boste dosegli. Učinek te diete bo torej le kratkoročen, zlasti če ne boste nadaljevali zdravega načina prehranjevanja. Negativni stranski učinki tega tridnevnega detoksa so lahko diareja, bruhanje in trebušni krči. Ljudje imajo z njim različne izkušnje, vendar jih večina pravi, da se je mogoče na tak način res učinkovito razstrupiti. Mnogi so poročali, da jim je, medtem ko so bili na tej dieti, padel nivo energije, hkrati pa so zaradi zmanjšanega vnosa energije občutili slabost. Ta dieta nikakor ni priporočljiva za kronične bolnike, nosečnice in doječe ženske, sladkorne bolnike ter ljudi z nizkim krvnim tlakom. 

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku