Prikupne trajnice, ki na monotone dvoriščne ploskve vnesejo nekaj življenja in barv

Matic Sever, 7.5.2020
Matic Sever/Pixabay

Vse pogosteje si želimo različne ozke prostore med materiali na vrtu zapolniti z rastlinami. Taki prostori za rastline so na primer špranje v suhozidu, prostori med pohodnimi kamni; nekateri celo odstranijo katerega od tlakovcev pri robu dvorišča in na izpraznjeno mesto zasadijo kakšno prikupno trajnico, ki na monotono ploskev vnese nekaj življenja in barve.

Ne govorimo torej o pravih razpokah, a v naravi dejansko mnogokrat najdemo rastline tudi v počenem betonu in med skalami. Samo pomislite na zapuščene hiše in ruševine, zdi se, da prav iz vsake špranjice poganja nekaj zelenega. Te rastline morajo biti bolj odporne proti suši, navajene na majhno količino hranil in imeti dobro razrasel koreninski sistem.

image
Matic Sever/Pixabay Corydalis flava oziroma rumeni petelinček

- Corydalis lutea - rumeni petelinček zraste do 30 cm in je pri nas redkeje videna, a zelo lepa trajnica, ki se rada tudi sama zaseje v špranje zidov. Je zelo trpežna, odlično prenaša sušo in vročino, pogosteje pa jo videvamo v toplejših krajih, čeprav v odcednih okoliščinah dobro prezimi tudi pri nas. Ponekod se je celo naturalizirala. Sadimo sejance ali pa jo v špranje zanesemo s semenom.

image
Matic Sever/Pixabay Campanula poscharkyana je le ena od zvončnic, primernih za ozke špranje.

- Campanula poscharkyana - Poscharskyjeva zvončnica s poganjki doseže 20-30 cm višine ter cveti maja in junija. Je zelo bogato cvetoča zvončnica, ki svoje vijolične cvetove v kratkih slapovih spušča čez zidove ali razprostira naokoli, kadar je posajena na tleh. Nujno potrebuje povezavo z zemljo, samo v drobirju v suhozidu ne bo uspevala. Če jo sadimo v suhozid, mora biti zadnja stranica naslonjena na zemljo, rastlina pa mora imeti dostop do nje skozi zid.

- Geranium sanguineum - krvavordeča krvomočnica; izredno lepa, samonikla krvomočnica z intenzivno rožnato obarvanimi cvetovi in globoko deljenimi listi. Je zelo odporna proti suši in jo lahko ob robu poti ali dvorišča posadimo tudi med tlakovce ali kamne. Ni primerna za suhozid. Zraste do 30 cm ter cveti maja in junija.

image
Matic Sever/Pixabay Geranium sanguineum, krvomočnica

- Erigeron karvinskianus - Karvinskijeva suholetnica neumorno cveti od junija do oktobra. Nad to suholetnico so navdušeni vsi, ki imajo radi dolgo cvetoče rastline. Medtem ko na gredah pogosto propade zaradi pretežke oziroma premokre zemlje v zimskem času, ji pesek in kamenje omogočata dovolj odcedno okolje, da prezimi in se naslednje leto še bolj razbohoti s svojimi belimi in rožnatimi socvetji na eni rastlini.

image
Matic Sever/Pixabay Dolgocvetoča suholetnica

- Asplenium scolopendrium - jelenov jezik je zimzelena samonikla praprot, ki jo srečujemo v grapah, skalnih stenah in na ruševinah na območjih, kjer je senčno in vlažno. Kadar je posajena na steno, listi visijo in delujejo skoraj tropsko. Čeprav naravno uspeva v bolj vlažnih okoljih, se je izkazalo, da v resnici dobro prenaša suha poletja, samo zelo počasne rasti bo in nikoli ne bo tako bujna in velika kot tiste v senci.

- Phlox subulata - iglasta plamenka cveti predvsem aprila in maja, zraste pa le do 15 cm višine. Dobro poznana blazinasta trajnica, ki jo po vrtovih srečujemo v rožnatih, belih, vijoličnih in pisanih različicah. Listi so ozki in zašiljeni, spominjajo na iglice. Goste preproge bodo lepo pokrile površino in objele kamne v okolici. Ne poškodujemo jih pretirano, tudi če jih tu pa tam pohodimo.

image
Matic Sever/Pixabay Iglasta plamenka

- Aurinia saxatilis - skalna zlatenka je ena od bolj popularnih spomladi cvetočih trajnic. S svojimi zlato rumenimi socvetji poživlja skalnjake, škarpe, suhozide vse od sredine do konca pomladi. Poganjki so vednozeleni, listi pa nekoliko dlakavi in zato sivkasto nadahnjeni. Zlatenka kar žari z rumenimi socvetji in ustvarja pravcate male zlate oblake.

image
Matic Sever/Pixabay Aurinia saxatilis ali skalna zlatenka je ena bolj zlatih trajnic.

- Thymus serpyllum - materina dušica je le ena od poleglih vrst, ki jih lahko uporabimo za sončne in suhe pogoje. Materine dušice so priročne, ker so zelo nizke, lahko jih pohodimo, ob tem še lepo zadišijo, ne pozabimo pa tudi na rožnato cvetje, ki okrasi na primer kamnito pot. Ne potrebuje veliko hranil.

Rastline, ki poženejo tudi iz počenega betona in med skalami

- Aubrieta hy. - avbrecija nas razveseli aprila in maja, ko se odene v množico cvetov. Čeprav jih pogosto gojimo v normalni vrtni zemlji, prenesejo tudi siromašna in bolj suha tla. Prija jim zelo sončno rastišče, prenesejo pa tudi polsenčne predele vrta. Po cvetenju jih lahko nekoliko porežemo, da bodo ostale kompaktne in lepo olistane več let. Oblikujejo velike blazine poganjkov, ki se prevešajo čez rob zidov ali izraščajo iz večjih špranj.

image
Matic Sever/Pixabay Avbrecije so vijolične, rdečerožnate in bele.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku