Prikličite zen: Kako z različnimi tehnikami očistiti in blagosloviti svoj dom

P.K., 9.12.2019
Profimedia

Decembra čistimo, da v novo leto vstopimo izpraznjeni vseh navlak in pripravljeni na nove energije.

Razliko med prostori, v katerih se počutimo dobro, in tistimi, v katerih se počutimo utesnjeno, je vsaj deloma moč pripisati dejstvu, da se nam nekateri prostori enostavno zdijo lepši in privlačnejši. A obstaja tudi globja razlaga, ki zadeva energijo.

"Vsakdo ima sposobnost energijskega zaznavanja," v knjigi Čiščenje prostora od A do Ž poudarja avtorica Denise Linn. Že več kot 30 let se ukvarja s starodavnimi izročili o čiščenju prostorov iz staroselskih kultur. Pravi, da se z vstopom v določen prostor ne odzovemo le na slog pohištva, barve in vzorce, temveč lahko zaznamo energijo, ki nas v prostoru obdaja. Pozitivna energija nas povzdigne, negativna pa nas pusti z občutkom pobitosti in utrujenosti.

image
Profimedia Sveče in kadila uporabimo za čiščenje prostora.
Preden začnete prostor energijsko čistiti, ga najprej fizično uredite.

Čiščenje prostorov

Pred novim letom, ko se staro poslavlja in novo napoveduje, je po izročilih številnih staroselskih kultur dobro nameniti svoj čas izpraznjevanju nepotrebnih stvari. December je več kot idealen čas, da vse, česar več ne potrebujemo, podarimo tistim, ki bodo hvaležni za nove stvari. Staro, ki je nam nekoristno, tako nekomu postane novo. Ne glede na to, kakšno energijo, četudi negativno, držijo določeni predmeti, se jo da preobraziti v pozitivno, pravi Linnova.

Pri samem energijskem očiščevanju prostora pa si lahko pomagamo s poznano tehniko feng shui. To je veda o ustvarjanju harmoničnega okolja, njena mistična sestavine pa je metoda čiščenja prostora, ki jo v knjigi predstavlja avtorica. Že starodavni zdravilci so se zavedali vpliva okolja na človekovo zdravje in dobro počutje, zato so šamani izvajali posebne obrede, s katerimi so posvetili nove domove. Starodavne metode, ki jim je Linnova nadela sodobno preobleko in jih prilagodila življenju zahodne družbe, nam omogočajo, da svoj dom na preprost in učinkovit način spremenimo v zavetišče lastne duše.

Priprava

Preden začnete prostor energijsko čistiti, ga najprej fizično uredite. Odstranite nepotrebno šaro in pospravite nered v stanovanju, očistite prostore, tla, pohištvo in sebe. "Če prostora pred čiščenjem ne pospravite, je to tako, kot bi si nadeli čudovito večerno obleko, ne da bi se bili poprej skopali in si umili lase. Učinek preprosto ne bo enak," pravi avtorica.

Nato razmislite, kako bi želeli prostor očistiti in pripravite orodja za ta namen. Sebi lahko pripravite očiščujočo kopel s soljo in eteričnimi olji. Za prostor lahko prižgete sveče in uporabite kadila iz zelišč, najpogosteje se uporablja žajbelj, a tudi druga niso slabša. "S kajenjem žajblja lahko izvrstno očistite sobo po bolezni. Dim prižganih posušenih zelišč nemudoma botruje veliki spremembi sobne energije. To je tudi ena najboljših metod, če želite preobraziti zelo težko energijo".

image
Profimedia S kamni in kristali dvigamo vibracijo in vzdržujemo pozitivno energijo v prostorih.

Očistite lastne negativne misli in prepričanja

Tako kot lenobnega človeka lahko fizično obložijo plasti maščobe, lahko naša miselnost postane lenobna in obložena z miselnimi plastmi, ki nas težijo, obremenjujejo in nam jemljejo življenjsko energijo, pravi duhovni pisatelj Anthony De Mello. V svojem knjižnem delu Pot ljubezni spodbuja, naj raziščemo vse plasti, ki nas v življenju lahko nezavedno močno omejujejo, jim ozavestimo in spremenimo. Kaj so te plasti? "Vsako prepričanje, ki ga imaš, vsak sklep glede ljudi in stvari, vse navade in vse navezanosti. V letih vzgoje bi ti moral kdo pomagati, da bi si postrgal te plasti in osvobodil svojo miselnost. Namesto tega sta te družba, tvoja kultura, ki sta predvsem obložili tvojo miselnost, vzgajali tako, da sploh ne bi opazil," piše avtor.

Bralce nagovarja, naj se prebudijo iz sna in spoznajo, pod bremeni katerih miselnosti in prepričanj se šibijo. Namesto da bi zaživeli v najvišjem potencialu sebe in svojih zmožnosti, namreč ljudje pogosto vse življenje sledimo načelom in prepričanjem avtoritet iz našega zgodnjega otroštva. Kar pa ni nujno koristno, saj se življenjske razmere spreminjajo, s tem pa tudi mi sami razvijamo najvišje potenciale znotraj sebe. Zato naj spodbuja, naj ob koncu leta odložimo vse stare navade in misli, ki nam več ne koristijo, ali celo škodijo, ter v novo leto vstopimo lažji, pretočnejši in svobodni.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku