Prijatelj 505 s črto

Aljoša Stojič, 7.10.2018
Pinterest

Sladki 82-letni Zagrebčan, ki nas vsakič, ko ga srečamo, zaziba v otroštvo. Krašev bonbon za vse čase in vse generacije.

Bilbi ga je imela rada, tako zelo, da mu je poklonila te sladke spomine: "Igrala se v peskovniku sva, gradove lepe skupaj zidala, zmeraj si se nasmejal, ko prinesla sem ti 505 - s črto ..." Lepo je bilo, a ne samo za našo Bilbi. Na bonbone 505 s črto so vezani spomini celih generacij. Kot se za vsako veliko in opevano zgodbo spodobi, v njej ni nič misterioznega. Z bonbonom, ki se je v velikem slogu vrnil na prodajne police največjih trgovcev (čeravno nikoli zares ni odšel iz naših src), ni nič drugače.

image
Kraš

Šifra 505

Prvega s črto so proizvedli leta 1936. Kako je bonbon dobil ime? Preprosto. Recepture so od nekdaj skrbno varovane skrivnosti, za kokakolo, denimo, še danes ni javno dostopnega recepta. Pred sto leti so bile recepture za sladkarije toliko večja skrivnost, ker je bilo bonbonov, čokolad in napolitank neprimerno manj kot danes, ko so nam zavladali plagiati.

Prvega so polizali leta 1936

Da bi si "mojstri skrivači" olajšali in sistematizirali delo, so sladkarije označevali s številčnimi šiframi. Tako so bili prvi sadni bonboni, ki so jih proizvedli v zagrebškem Unionu (predhodniku Kraša), šifrirani s 505. Ko je Union nabavil za tiste čase revolucionaren stroj, ki je na bonbone odtisnil modro črto, so novi izdelek priročno poimenovali 505 s črto. Takratna velika strojna inovacija pač ni zahtevala dodatnih intelektualnih naporov glede naziva. Oglaševanje je bilo v tistih časih še v povojih. Preprosto, a za skrajno učinkovito se je izkazalo ime tega malega šestoglatega prijatelja. Ki ga je vsa nekdanja Jugoslavija vzljubila, takoj in nepreklicno.

image
Pinterest

Vsak otrok, ki je gor zrasel v socializmu, je vedel za 505 s črto. Ker nekakega širokega izbora bonbonov ni bilo, so se naše mame in babice zanašala na tisto, kar jim je bilo pri roki. Tudi niso bile sladkarije vsak dan doma, vrečka bonbonov je bila vedno otroški praznik. Sploh, če jo je nekdo prinesel v šolo in vsebino razdelil med sošolke in sošolce. Bonbon 505 s črto smo lizali, ko se za lastnino nihče ni menil - kar je bilo moje, ni bilo moje, ker smo si vse sladkarije izmenjali med sabo. Nihče ni skrival dobrot pred pogledi bližnjih, če pa se je to slučajno zgodilo, je bil ta otrok takoj izločen iz družbe.

Na konec sveta

Zdaj vemo, da je 505 s črto poskrbel za marsikatero rjavo škrbino, a nam tega ni bilo mar. Rdeči, rumeni, oranžni, zeleni? Še najmanj pomembna je bila tista modra črta. Glavno, da je sladko in barvito! Katerega otroka pa zanimajo sestavine tega bonbona? Sladkor, glukozni sirup, kislina: citronska kislina, naravne arome, zgoščeni sokovi iz sadja in zelenjave za obarvanje (bezeg, buča, jabolko, spirulina, paprika, paradižnik, korenček), barvilo: antocianini. Hranilna vrednost na 100 gramov je 393 kalorij.

image
Kraš

Naš prijatelj 505 s črto je šel v korak s časom - v zelenih vrečkah so tisti brez sladkorja (z naravnim sladilom stevijo); ampak to ni to, kot bi pili kokakolo zero (sladko temno vodo brez sladkorja).

Kraševi bonboni slovijo po nepozabnih sloganih. Naš 505 s črto je "prijatelj iz otroštva". Najboljši prijatelj zobnih zalivk in najhujši sovražnik zob je bonbon Ki-Ki: Bilo kuda, Ki-Ki svuda (Kamorkoli, povsod Ki-Ki), si je izmislil učenec Ratko Zvrko, bodoči otroški pisatelj. Pa nikakor ne pozabimo na Krašev Bronhi za izkašljevanje: Lakše se diše (Lažje se diha). In "dah svežine" v zelenih mentolovih.

Ko je češki slaščičar Julije König svoje znanje združil s kapitalom Slavoljuba Deutscha, je v Zagrebu leta 1911 nastala tovarna sladkarij Union.
Union je prvi v jugovzhodni Evropi masovno (industrijsko) proizvajal sladkarije, od leta 1913 je zalagal dunajski cesarski dvor.
Tovarna Kraš je po drugi svetovni vojni nastala na temeljih Uniona in Bizjaka.
Zagrebško tovarno sladkarij so poimenovali po narodnem heroju Josipu Krašu.
Kraševi so bajadera, životinjsko carstvo, domaćica, sladka tajna.
Leta 1959 je 505 s črto prejel jugoslovanskega oskarja za embalažo.
Med mitom in resničnostjo

Pa sklenimo z Bilbi, če smo z njo začeli: "Že par let pisma vračajo se, že par let več ne vem, kako ti je, ko bi le ved'la tvoj naslov, poslala bi ti 505 - s črto ... S tabo rada bi odšla na konec sveta, kjer zazidala bi hiško. S tabo rada bi odšla na konec sveta, kjer sva - doma."

V istrskem Vodnjanu so drugo septembrsko soboto priredili prvi Nostalgija fest, ki so ga posvetili že nekoliko pozabljenim otroškim igram: poskoki v vrečah, gumitvist, tek z žlico (v njej pa jajce), graničarji ... Za sentimentalno glasbeno podlago je poskrbel didžej, ki je na vinilkah vrtel glasbo iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Otroci so poleg pokalov in nagrad prejeli še pakete, polne sladkarij iz nekih drugih časov: sladko pijačo Pipi, čokoladi Braco in Seka, žvečilne gumije Čunga Lunga, napolitanke Jadro in bonbone 505 s črto.
Pipi, Braco in Seka
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku