Prihajajo hladnejši dnevi

seniorji.info, 19.10.2018
Profimedia

Vremenoslovci že za ta konec tedna napovedujejo nekoliko hladnejše ozračje, že prihodnji teden pa se končuje nadpovprečno toplo jesensko obdobje. Prišel bo namreč val hladnega zraka z Arktike, ki bo prinesel spremembo vremena in nižje temperature.

Hladni val se bo začel razvijati v torek, ko bo na severovzhodno Evropo oslabela topla fronta. Nad arktičnim območjem pa se bo oblikovala hladna fronta in bo krenila proti vzhodni Evropi. Od prihodnjega petka bo dominirala nad vzhodno Evropo in tudi Balkanskim polotokom, hladna zračna masa pa se bo pospešeno gibala proti jugu in bo najverjetneje segla vse do Turčije. Že v soboto naj bi precej hitro oslabela.

image
Profimedia Spletni portal Accuweather za naše kraje napoveduje bolj milo in toplo zimo.

Ta konec tedna brez padavin, v nedeljo nekoliko hladneje

Jutri bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Šibka burja na Primorskem bo ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem do 12, najvišje dnevne od 17 do 21, na Primorskem do 24 °C.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. Po kotlinah osrednje Slovenije bo jutro megleno. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem popoldne šibka do zmerna burja. Nekoliko hladneje bo.

V ponedeljek bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno, na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Drugod bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo delno zjasnilo.

Po topli jeseni nas čaka tudi mila zima

Pred nami je zelo nestanovitna zima, navaja spletni portal Accuweather. Storitve tega meteorološkega podjetja verjetno večina Slovencev pozna s svojih mobilnih telefonov, na katerih je zelo pogosto ravno napoved tega ponudnika. 

Meteorolog Eric Leister napoveduje, da v Italiji in na Balkanskem polotoku, z njim pa tudi v Sloveniji, lahko pričakujemo precej suho in toplejšo zimo. Zapisal je, da bo zaradi toplega vremena precej manj možnosti za sneg v nižjeležečih območijh. "Izjema je Grčija, kjer bi lahko hladen zrak in deževje poglobil zimski čas". 

Smučarska sezona na Balkanu lahko slabša

Prav pomanjkanje dolgih mrzlih obdobij in ne pogoste nevihte bi lahko poslabšale smučarsko sezono na Balkanu. Več neviht bo sicer na zahodu Alp, kjer lahko obilne snežne padavine pričakujejo od decembra pa do februarja. A toplejši veter lahko med nevihtami poveča tveganje snežnih plazov. 

Drugo po Evropi nevihte in ledeni zrak

Sever Evrope se mora pripraviti na hude nevihte z orkanskimi vetrovi in obilnimi padavinami. Veliki Britaniji in delom Skandinavije lahko zaradi neviht pretijo poplave in težave v prometu. "Najbolj ogrožena območja, ki jom grozijo nevihte so Cardiff, Manchester, Belfast in Glasgow," opozarja meteorolog. 

Vzhod Evrope čaka t.i. "Pošast z vzhoda", ki prinaša vdore ledenega zraka, ki bodo prinašal nadpovprečno nizke temperature. To zimo bi lahko še kako izkusili Finska in Ukrajina, predvsem zaradi sibirskega anticiklona, ki bi lahko sibirski mraz prinesla vse do vzhoda Evrope in se uprla močnim atlantskim ciklonom, ki bo po večjem delu našega kontinenta prinašal toplejši zrak. 

Nemčiji in Franciji se obetajo obilne padavine, predvsem v obliki dežja. Tveganje za hude nevihte bo največje v decembru, med januarjem in marcem pa lahko ti dve državi pričakujeta mirnejše in bolj suho vreme.

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku