Sončen konec tedna, prihodnji teden prvi vročinski val

A.L., 7.6.2019
Profimedia

Prihodnji teden naj bi nas dosegel prvi vročinski val s temperaturami do 35 °C Kakšno vreme smo imeli v tem obdobju lani?

Če smo pred dnevi po skoraj mesecu dni nizkih temperatur in obilnih padavin dočakali sonce, pa je bilo lani povsem drugače. V prvih junijskih dneh so lani po Evropi že beležili rekordne temperature, pustošila so neurja. Portal euronews je takrat poročal, da je bil lanski maj toplejši od dolgoletnega povprečja, ki je veljalo med letoma 1981 in 2010. Toplejši od povprečja je bil tudi april. V Franciji so namerili tretji najtoplejši april po letoma 2017 in 2011. Podobno je bilo tudi na Nizozemskem in na Finskem.

Z nadpovprečno toplimi temperaturami smo se srečevali tudi maja 2017. Meteorolog Andrej Velkavrh je takrat za STA dejal, da je bila v Ljubljani maja povprečna temperatura za eno stopinjo višja od dolgoletnega povprečja, medtem ko je bila količina padavin nekoliko podpovprečna. 

Zaradi nizkih temperatur rast kmetijskih rastlin upočasnjena

Letos se s posebej visokimi temperaturami v mesecu maju ne moremo pohvaliti. Po besedah meteorologov je letošnja majska povprečna temperatura najnižja po letu 1991. Izstopata tudi majhno število sončnih ur in velika količina padavin. Povprečna temperatura maja ob izteku meseca je bila za dve do tri stopinje nižja od dolgoletnega povprečja.

Dež in nizke temperature v letošnjem aprilu in maju pa so, kot poroča STA, močno prizadele kmetijsko pridelavo, prizadeti so posevki koruze, krompirja, zelenjave, pa tudi zgodnjega sadja. Zaradi nizkih temperatur je rast kmetijskih rastlin upočasnjena, rastline pa so oslabljene in bolj občutljive na napade bolezni in škodljivcev, k čemur močno pripomore stalna vlaga.

Poleg posevkov koruze in zelenjave je neugodno vreme posledice pustilo tudi na sadju in travinju - košnja je namreč otežena oz. onemogočena, kar bo povzročilo izpad pridelka, hkrati pa bo pokošena krma slabe kakovosti. Zaradi krme slabe kakovosti na zbornici pričakujejo tudi slabšo prirejo mleka in mesa, še poroča STA.

image
Andrej Petelinšek

Prihodnji teden prvi vročinski val

A nizke temperature so, kot kaže, zares preteklost. Po poročanju portala Neurje.si nas že prihodnji teden čaka prvi vročinski val v letošnjem letu. "Prevladovalo bo sončno in vroče vreme z dnevnimi temperaturami preko 30 °C. Temperature bi se lahko preko naslednjega tedna ponekod dvignile tudi do okoli 35 °C. Možnost nastanka neviht bo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, majhna," so zapisali. Hitro bo rasla tudi temperatura morja, ki se je v teh dneh že ogrelo na nekaj več kot 20°C. 

Težave tudi na vrtninah
V Severovzhodni Sloveniji se največ težav pojavlja na težjih tleh, kjer so zemljišča zaradi obilnega deževja tako razmočena, da nanje ni možno iti s kmetijsko mehanizacijo. Težave so na njivskih površinah, trajnih nasadih in trajnem travinju.
Setev koruze se je izvedla kasneje, koruza zaradi dežja in nizkih temperatur ni kalila oz. se je kaljenje podaljšalo, posevki so tudi razredčeni. Na površinah, kjer voda stoji, je lahko škoda zdaj že večja od 30 odstotkov. Prizadeti so tudi posevki oljnih buč, ti so zelo razredčeni in tudi bistveno zamujajo v rasti. Groba ocena škode na posevkih buč je med 40 in 50 odstotkov.
Žita so se sicer dobro razvijala, a se zaradi stalnega dežja pričakuje močan napad glivičnih bolezni, v spomladanskem času je na oljni ogrščici povzročil škodo močni napad kljunotaja. Posevki krompirja se medtem dobro razvijajo na prodnatih tleh Ptujskega in Dravskega polja, več težav pa se pojavlja na težkih ilovnatih tleh. Težave so tudi na vrtninah, predvsem prihaja do zastoja v rasti, zaradi razmočenosti pa je ponekod prišlo do odmiranja koreninskega sistema - posebej so prizadeti nasadi paprike, paradižnika. (STA)

Kakšen konec tedna nas čaka?

Še pred vročinskim valom, ki naj bi nas dosegel prihodnji teden, nas čaka topel in sončen vikend. Zvečer je predvsem na zahodu še možna kakšna ploha, lahko tudi zagrmi. Jutro bo pretežno jasno, nekaj več oblačnosti je lahko na severnem Primorskem. Temperature bodo od 11 do 19 stopinj. V petek bo povečini sončno, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 °C.

image
Reuters

V soboto in nedeljo bo prevladovalo sončno vreme. V soboto popoldne in zvečer bo v severovzhodni Sloveniji povečana verjetnost za posamezne plohe ali nevihte, veter pa se bo prehodno obrnil na vzhodno smer. V ponedeljek se bo nadaljevalo sončno in toplo vreme.

V Latviji beležijo rekorde
Latviji je poletno vreme te dni prineslo vremenske rekorde. V državi so danes ob jasnem in sončnem vremenu namerili od 28 do 31 stopinj Celzija. V pristanišču Ventspils celo 31,7 stopinje Celzija, kar je največ, kar so kadarkoli namerili v Latviji na dan 6. junij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Dosedanja rekordna vrednost je bila 30,9 stopinje Celzija, živo srebro se je tako visoko povzpelo davnega leta 1885.
Že v sredo so v obalnem mestu Pavilosta namerili dnevno rekordno temperaturo, ki je bila 30,5 stopinje Celzija. Po napovedih vremenoslovcev naj bi se vročinski val v Latviji nadaljeval tudi prihodnje dni. (STA)
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku