Prihaja sejem Čokoljana: Najslajši dan v prestolnici

Bojan Tomažič, 12.10.2019
Profimedia

Devet ljudi od desetih obožuje čokolado, deseti pa laže, pravi Maja Kralj, prva iz organizatorske ekipe Čokoljane, sejma čokolade, ki bo prihodnjo soboto, 19. oktobra, v Ljubljani.

Čokolada ima med večino kultni status, je posladek, je darilo, z njo običajno pretiravajo babice, ki se hočejo prikupiti vnukom, mnogim je v pomoč za lepšanje razpoloženja. Eni seveda upravičeno opozarjajo tudi na njeno škodljivost. "Čokolada spodbuja nastanek hormona sreče v našem telesu, podobno kot pri zaljubljenosti, zato velikokrat slišimo, da čokolada osrečuje," pravi Kraljeva.

Sobota, 19. oktober, v Ljubljani
Čokoljano vsako leto obišče okoli 15 tisoč ljudi.

Na voljo jih je veliko vrst, mlečne, bele, temne, jedilne. Temnih čokolad je vse več, rečejo jim tudi črne, vsebujejo od 35 odstotkov kakavovih delov in kakavovo maslo, sladkor, arome. Več kakavovih delov in manj sladkorja pomeni večjo kakovost in žlahtnost. K črnim sodijo še polgrenke z do 50 odstotkov kakavove mase in grenke, ki so narejene tudi iz sto odstotkov kakavove mase. Če ima čokolada več kot 70 odstotkov kakavovih delov, ima nekoliko bolj grenak okus, saj ne vsebuje toliko sladkorja, ki običajno poudari različne arome v njej. Vendar je grenko pač zdravo ali vsaj manj škodljivo. Čeprav je porabnikov črnih čokolad vse več, je mlečna čokolada po porabi še vedno na vrhu. "Pri odločanju o tem, katero sladko reč bomo dali v usta, naj ima kakovost dosledno prednost pred količino."

image
Profimedia Knipschildtova je najdražja čokoladna kroglica.

Mlečna vsebuje najmanj 20 odstotkov kakavovih delov, bolj kvalitetne vrste vsaj 32 odstotkov, poleg tega še kondenzirano mleko ali mleko v prahu, sladkor ali druga sladila in arome, lecitin, vanilijo in tako dalje. "Čokolada je lahko zdrava ali nezdrava, zdrava so kakavova zrna," povzame Maja Kralj, "zdrav je torej kakav v njej."

Tudi kakovost kakava je pomembna, treba je biti pozoren, od kod prihaja; pridelava kakava je namreč posel, ob katerem se bogatijo veliki kapitalisti, tisti, ki gojijo in obdelujejo polja, pa si čokolade ne morejo privoščiti. Najboljša je čokolada iz prvovrstnih osnovnih sestavin, brez umetnih praškov, past in drugih dodatkov, zato je pred nakupom čokolade dobro prebrati deklaracije. So tudi čokolade, ki ne vsebujejo kravjega mleka, za katero eni dokazujejo, da ljudem škodi. "Je kdo zbolel, ker ni užival kravjega mleka? Je kdo ozdravel zaradi uživanja kravjega mleka?" sta vprašanji, ki ju postavlja avtor knjige Boj za resnico o kravjem mleku.

Največja čokolada je bila narejena v Sloveniji, v Radovljici, merila je 142,32 kvadratnega metra.

Glede na majhnost slovenskega trga je v Sloveniji zelo veliko čokoladnic. "Na trgu nas je več kot deset butičnih čokoladnic, izstopa pet pomembnejših, malo večjih," Maja Kralj opiše razmere. Na Čokoljani se bo letos predstavilo več kot 50 čokoladnih ponudnikov slovenskih in tujih znamk. "Poleg bodo vse večje slovenske čokoladnice, kot so Čokoladni atelje Dobnik, Lucifer, Gorenjka, ter tudi manjši ponudniki čokolade in zanimivih čokoladnih kombinacij in inovacij čoko burger, čoko kebab, masterčinke in drugi.

Čokoljano vsako leto obišče okoli 15 tisoč ljudi. Tisti, ki radi poskusijo novosti. Ljubitelji čokolad imajo tudi svoje klube, izhajajo revije o čokoladi. Največja čokolada je bila narejena v Sloveniji, v Radovljici, merila je 142,32 kvadratnega metra.

Za najdražjo čokolado na svetu velja čokolada Chocopologie, delo priznanega čokoladnega mojstra Fritza Knipschildta. Bila naj bi povsem naravna, izdelana iz svežih sestavin in brez umetnih dodatkov. Je ročno izdelan čokoladni praline, treba ga je naročiti. Vsaka čokoladica ima certifikat z opisom postopka izdelave in unikatno serijsko številko. Posamezen čokoladni praline stane 177 evrov, celotna škatla 1847 evrov. Baje naj bi bili vredni denarja, ker imajo božanski okus. Posebneži, predvsem po okusu in manj po visoki ceni, bodo, pravijo prireditelji Čokoljane, na voljo tudi v Ljubljani.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku