Pri 91-ih opravil izpit za športnega pilota, pri 101. letu predstavil svojo novo knjigo

P.K., 19.6.2019
Založba Ara/Primus

Upokojeni inženir, profesor, izumitelj in pilot Jožko Battestin živi aktivno, brez zdravil in z veliko mero pozitivne energije, ki jo širi med druge ljudi, pravijo njegovi oskrbovalci v domu.

Jožko Battestin je marca, ko je praznoval svoj 101. rojstni dan, priredil klavirski koncert za vse sostanovalce ljubljanskega doma za starejše Kolezija, kjer prebiva od leta 2006. Ob izidu strokovne knjige Osnove grafologije je znova zaigral v prostorih doma, na tiskovni konferenci za založnike in novinarje. Ne igra po notah, temveč improvizira, glasbo pa sproti komponira. "Igranje po notah je obremenitev, človeka utrudi, improvizacija pa je ustvarjanje, počitek, človeka sprosti," pravi upokojeni elektroinženir in profesor fizike.

image
Založba Ara/Primus Klavir igra od desetega leta in to kar brez not, ker vedno rad improvizira.

V življenju sodeluje z vesoljem

Rodil se je v Ljubljani in zaključil študij elektrotehnike. Na začetku svoje poklicne kariere je poučeval na srednji tehniški šoli, bil je profesor fizike na Šubičevi gimnaziji in deloval kot profesor na mariborski univerzi. Poleg profesure je vodil tudi gradnjo inštituta Jožefa Stefana in bil njegov tehnični direktor. Od 10. leta že igra klavir, kasneje je usvojil tudi orgle in pri 95. letih za izbrane poslušalce odigral svoj samostojni orgelski koncert v Cankarjevem domu. Pri 91-ih letih je opravil izpit za športnega pilota in poletel do Bleda. Nikoli se ni omejeval v svojih zanimanjih zgolj na svojo strokovno izobrazbo, kot rad izpostavi, ga zanima vse, tudi vesolje."Z vesoljem nekako sodelujem. Povezan sem z njim. Vsaka misel je elektromagnetno valovanje, vsaka misel gre v vesolje in se vrne nazaj, ker se tam tudi odbija z isto frekvenco. To se dogaja avtomatično. Z vesoljem lahko komuniciramo samo s svojimi mislimi. Iz vesolja marsikaj lahko dobimo, če kaj rabimo," pravi stoletnik.

image
Založba Ara/Primus Z grafologijo se je ukvarjal intenzivno tudi v sodelovanju z Antonom Trstenjakom, utemeljiteljem slovenske grafologije.

Ves čas je aktiven, kot učenec in učitelj

Dneve v domu preživlja aktivno, veliko bere, se izobražuje in se udeležuje različnih aktivnosti, enako kot je to počel vse življenje. Pri 18-ih letih je prijavil svoj prvi izum, pri 22-ih je zasnoval posebno tehnologijo za klavir, ki zaigrano s tip samodejno prenese v notni zapis. Vsega skupaj ima štirinajst patentov, gre predvsem za naprave in pripomočke za pouk fizike in mehanike. Doslej je izdal že več strokovnih knjig, zadnjo Osnove grafologije je začel pisati pred desetletji, ko je proučil vse knjige nemškega filozofa, psihologa in protagonista grafologije ter nominiranca za Nobelovo nagrado v literaturi Ludwiga Klagesa. Z grafologijo se je ukvarjal intenzivno tudi v sodelovanju z Antonom Trstenjakom, utemeljiteljem slovenske grafologije, kateremu je tudi posvečena. Ravno Trstenjak je spodbujal Jožka Battestina, naj knjigo tudi čim prej objavi.

Za kaj točno gre pri grafologiji?
V značilnostih posameznikove pisave naj bi se kazale osebnostne in druge psihične karakteristike. Oblikovalo se je prepričanje, da lahko z analizo značilnosti pisave odkrivamo tudi značilnosti posameznikove osebnosti, ki se izražajo v pisavi.

Postavil temelje znanstvene grafologije

Njegovo zadnje delo, Osnove grafologije, je po mnenju psihologa prof. dr. Janeka Museka tudi v svetovnem merilu eno najboljših in najtemeljitejših predstavitev grafologije Ludwiga Klagesa, enega najvplivnejših imen v zgodovini te vede, ki ga je avtor obogatil z lastnimi in izvirnimi prispevki. V knjigi utemeljuje, kako naj bi se v značilnostih posameznikove pisave kazale njegove osebnostne in druge psihične karakteristike. V grafologiji se je oblikovalo prepričanje, da lahko z analizo značilnosti pisave odkrivamo tudi značilnosti posameznikove osebnosti, ki se odražajo v pisavi. Posebnost knjige je izračun sprememb energije, ki spremlja gib prsta, roke do zapestja ali roke do rame. Kot pravi avtor, računi, ki so podrobno predstavljeni v knjigi, "niso zamotani, zahtevajo le znanje srednješolske fizike". Knjiga omogoča, da bi eno vodilnih klasičnih grafoloških teorij predstavili na način, ki je lahko izhodišče za temeljito znanstveno preverjanje grafoloških postavk, in tako položili temelje znanstveni grafologiji.

image
Založba Ara/Primus Dneve v domu starejših Kolezija preživlja aktivno, veliko bere, se izobražuje in se udeležuje različnih aktivnosti, pravijo oskrbovalci.

Ob predstavitvi knjige je njegova delovna terapevtka Rozi Micevska poskrbela, da se ni preveč utrudil, zato ni dolgo ostal v družbi obiskovalcev doma. Z vozičkom ga je odpeljala na njegovo stalno mesto, za mizo v notranjo kavarnico, kjer se po besedah terapevtke rad druži z ljudmi in se pogovarja z vsakim, ki prisede. "Je pozitiven človek," ga opisujejo tisti, ki z njim preživijo največ časa.

Več o knjigi Osnove grafologije
Prvi del knjige obravnava pisne poteze, razsežnosti rokopisa, pritisk konice pisala, pisni prostor, pisne kretnje, kinematiko delov roke pri pisnih kretnjah, geometrijsko obravnavanje potez predhodnega preskusa, sestavljanje osnovnih potez roke pri pisanju ter predpripravo za upoštevanje dinamike rokopisa.
Drugi del knjige obravnava posamezne elemente za spoznavanja osebnosti.
In, v tretjem delu knjige avtor obravnava rokopis, porazdelitev pisnih kretenj, takt in ritem v pisavi, izvirnost in oblikovna raven pisave, dvoumnost znakov pisave, vodilne podobe, pritisk in napetosti v pisavi, znake hitrosti v pisavi, enakomernost ter velikost pisave.
Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku