Pri 90-ih letih še vodi Rdeči križ v Radvanju

Mira Meš Pivec, 10.2.2020
Osebni Arhiv

Gizela Vicman, ustanoviteljica in še zmeraj predsednica Društva Rdeči križ Radvanje, bo kmalu praznovala svoj devetdeseti jubilej. V Radvanju nadaljuje svoje dolgoletno delo, za katero so ji v krajevni skupnosti decembra podelili tudi naziv častna krajanka.

Izjemno bistra, dobrega spomina in zelo prijetna sogovornica, ki z dobro voljo, veseljem in iz spominov na mlada leta črpa moč. V Radvanju živi od leta 1945, zgodnja otroška leta je namreč preživela na Teznu, kjer so njihovo hišo med vojno uničile bombe. V šoli je bila uspešna in zgovorna, za to ni nič posebnega, da se je izučila za prodajalko, kar je bil za tedanje čase priznan poklic. Opravljala ga je z vso vnemo in prijaznostjo do strank, ki so jo imele rade, in mnoge med njimi se je še danes rade spomnijo. V njenih najstniških letih je bil v Radvanju mladinski dom, kjer so se zbirali mladi. Tam je na enem od plesov spoznala tudi svojega moža.

​Sicer pa je bila kot predsednica mladinske organizacije tedaj aktivna na različnih področjih kulture in izobraževanja ter sociale v kraju. V sklopu Rdeča križa Slovenije je s pomočjo drugih aktivistov ustanovila Društvo Rdeči križ Radvanje. Vedno je namreč imela čut za ranljive skupine ljudi in vedela je, kdo potrebuje pomoč. Društvo je delovalo v prostorih v ulici Ob ribniku v Radvanju, kjer so opravljali tudi redne meritve krvnega tlaka in sladkorja občanov.

"Če si pripravljen delati za svoj cilj, kot je treba, ga slej ali prej dosežeš"

Mnogo prostih ur je posvetila tudi obiskom krajanov in se soočala z njihovimi življenjskimi zgodbami. Velikokrat je tako prepoznala stisko starejših osamljenih ljudi, ki so svojo revščino skrivali. Trudila se je pridobiti sredstva s prostovoljnimi prispevki dobrodelnih akcij ali prodajo koledarjev. Sestavljala je seznam občanov, ki so bili najbolj potrebni pomoči. Tako so jim ob koncu leta lahko podarili pakete dobrot in jim polepšali praznike. Pomagali so tudi kateremu od otrok, da je lahko šel na letovanje na morje ali Pohorje. Družinam so priskrbeli pakete s prehrano Rdečega križa in jim tako vsaj malo pripomogli k boljšemu življenju. Ponosna je na svoje aktivistke v društvu, posebno na Mileno Peroci, brez katere društva ne bi mogla več voditi. Želi si podmladka in hkrati poziva prostovoljce k sodelovanju.​

Vicmanova, ženska z velikim optimističnem srcem, še vedno spremlja dogajanje v Radvanju. Rada se udeleži vsakovrstnih prireditev, na katere lahko pride s svojim vozičkom. Je pridna mojstrica v pletenju. Ustvarila je mnogo pletenin, je tudi članica ročnodelske sekcije Srnice v Radvanju. Čas preživlja tudi ob gledanju nemških filmov in branju literature v nemškem jeziku. Na mizi ima vedno tudi časopis Večer, da je na tekočem z gospodarskimi in političnimi razmerami v državi. "Če imaš svoj cilj in si zanj pripravljen delati tako, kot je treba, ga slej ali prej dosežeš. Ne ozirajte se na negativno nastrojene ljudi, ker teh je vedno veliko, poiščite si podobno misleče sopotnike v življenju in pogumno naprej," še ob koncu pravi iskriva sogovornica in se prisrčno nasmeje.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku