Preverite, ali vam pripada vračilo stroškov za cepljenje proti gripi

STA, P.K., 25.11.2019
Profimedia

Ljudje, ki sodijo v ogrožene skupine in so letos upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi, lahko zahtevajo vračilo denarja, če se v prvem tednu cepljenja niso cepili pri svojem osebnem zdravniku in so zato morali plačati, navajajo na ministrstvu za zdravje.

Denar naj zahtevajo tam, kjer so se cepili. Ti bodo potem stroške uredili z ZZZS, svetujejo na ministrstvu za zdravje.

Vsi iz ogrožene skupine, v katero sodijo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice, so letos upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi. Če sodite v katero od teh skupin in ste se že cepili, preden je ministrstvo spremenilo pravilnik in ste zato morali sami poravnati stroške cepljenja, vam pripada povračilo stroškov.

Po novem brezplačno cepljenje omogočajo tudi območne enote NIJZ

V prvem tednu cepljenja so se namreč osebe iz ogrožene skupine lahko brezplačno cepile le pri svojem izbranem osebnem zdravniku. Plačati pa so morali cepljenje pri drugem družinskem zdravniku, v primeru da njihov izbrani osebni zdravnik ne izvaja cepljenjam, ali če oseba opredeljenega osebnega zdravnika sploh nima, in na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Nato je ministrstvo spremenilo pravilnik o cepljenju, tako da se lahko te skupine ljudi brezplačno cepijo tudi pri drugem osebnem zdravniku ali na območnih enotah NIJZ.

Tisti, ki so se pred spremembo pravilnika že cepili in so zato morali sami poravnati stroške cepljenja, naj se obrnejo na zdravnika oziroma enoto, v kateri so opravili cepljenje in zaprosijo za povračilo stroškov, svetujejo na ministrstvu. Izvajalci vašega cepljenja pa se bodo za bodo povračilo sredstev obrnili na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki vam bo povrnil stroške.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku