Preverili smo, kateri trgovci bodo trgovine odprli že to nedeljo

STA, M.R., 24.7.2020
Andrej Petelinšek

Nekatere trgovske družbe bodo potem, ko je z današnjim dnem prenehala prepoved obratovanja ob nedeljah, del svojih prodajaln odprle že to nedeljo. Nekatere bodo medtem počakale na prihodnjo nedeljo, druge pa se bodo odločale glede na odziv konkurence.

Mercator bo to nedeljo odprl vsaj hipermarkete in supermarkete in trgovine v turističnih krajih, odprte bodo tudi trgovine M tehnike, ki so v istih trgovskih centrih kot Mercatorjeve trgovine. "Za naslednje obdobje pa bomo pripravili seznam vseh v nedeljo odprtih trgovin in urnik obratovalnega časa, ki ga že zdaj prilagajmo glede na potrebe kupcev," so povedali v največjem slovenskem trgovcu.

Sparove trgovine bodo to nedeljo še ostale zaprte, od naslednje nedelje, 2. avgusta, naprej pa bodo spet obratovale po delovnem času, kakršen je veljal pred razglasitvijo epidemije covida-19, so povedali v družbi.

Hofer bo svoje trgovine odprl že to nedeljo. Delovni čas bo enak kot pred epidemijo, in sicer bodo njihove trgovine ob nedeljah odprte med 8. in 15. uro, so povedali v trgovcu.

Lidlove prodajalne bodo to nedeljo ostale zaprte. "O nadaljnjih korakih se bomo zaradi zagotavljanja konkurenčnosti ter stabilnosti podjetja in ohranitve delovnih mest odločali glede na odziv konkurence," so zapisali v podjetju.

Vlada je odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikov, s katerim je v času epidemije omejila delovanje večine dejavnosti, spremenila v četrtek, veljati pa je začel danes. S spremembo je odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa trgovin z živili in prepoved obratovanja ob nedeljah. Sedaj so sproščene vse omejitve iz odloka, prepoved velja le še za obratovanje diskotek in nočnih klubov.

Sindikat: Ponovno odprtje nož v hrbet delavskemu razredu
V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije niso presenečeni nad odločitvijo vlade, ki je odpravila prepoved odprtja trgovin ob nedeljah. Menijo, da je podobno kot pri noveli zakona o trgovini prevladal kapital, odprtje trgovin ob nedeljah pa da je "ponoven nož v hrbet delavskemu razredu".
Pb spremembi vladnega odloga menijo, da je "prevladal kapital, delno pa najbrž tudi pritiski nekaterih trgovinskih podjetji, ki grozijo, da bodo tožila vlado za odškodnino".
"Ob tem pa pozabljajo, da je vlada v času pandemije z denarnimi sredstvi pošteno pomagala tem podjetjem. Tudi Trgovinska zbornica Slovenije je vložila ustavno presojo tega odloka, tako da je bila vlada praktično primorana k sprostitvi ukrepov," meni generalni sekretar sindikata Ladi Rožič.
"Prodajalke in prodajalci so zelo razočarani ali bolje rečeno jezni nad to odločitvijo, saj so glede na javnomnenjske ankete, tako zaposlenih kot potrošnikov, pričakovali zaprtje trgovin ob nedeljah. Številni se danes obračajo na naš sindikat z vprašanji, kaj bomo storili, vendar smo tudi mi v tem trenutku primorani počakati na september. Do takrat pa je naš cilj še naprej širiti glas delavskega razreda, ki ne sme ostati neslišan," je dodal Rožič.
Po njegovih besedah so trgovke in trgovci že večkrat jasno izrazili svojo voljo, javnost pa da jih ob tem podpira. "Prezrtje vzklikov na pomoč s strani malega človeka iz delavskih vrst je očitno zahvala, ki jo bodo delavke in delavci v trgovinah prejeli za pomembno vlogo ohranjanja nemotenega oskrbovanja celotnega slovenskega prebivalstva v času krize," je izpostavil.
Dodal je, da je najprej politika spregledala referendum iz leta 2003, nato je trgovkam in trgovcem znova obrnila hrbet z izmikanjem odgovornosti pri sprejemu aktualnega predloga novele. "Včerajšnji umik odloka in ponovno odprtje trgovin ob nedeljah je ponoven nož v hrbet delavskemu razredu. Kljub temu pa se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ne bomo umaknili in boj bomo nadaljevali do konca. Danes se borimo za nedelje, jutri se bomo za plače, ki bodo omogočale spoštljivo življenje," je napovedal.
Sindikat je danes delavcem v trgovini poslal poziv, naj nadaljujejo z bojem za zaprtje trgovin ob nedeljah, med drugim naj poslance pozovejo, da podprejo predlog novele, kot je bil potrjen na seji odbora DZ za gospodarstvo 15. julija.
DZ je 16. julija opravil drugo branje predloga novele zakona o trgovini, s katero bi bile po predlogu Levice trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh z določenimi izjemami zaprte. Na plenarni seji je bilo sprejeto dopolnilo na predlog SMC, ki pri izjemah dodaja, da bi lahko v prodajalnah samostojnih podjetnikov in pravnih oseb ob nedeljah poleg podjetnikov in vodilnih v pravnih osebah delali tudi študentje in dijaki ter osebe, ki lahko opravljajo občasna in začasna dela.
Zaradi sprejetega dopolnila DZ tretjega branja in glasovanja ni opravil že na julijski seji, ampak ga bo na naslednji, predvidoma septembra.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku