Pretentati naj bi skušali biološke potne liste

Uroš Gramc, 16.5.2019
Epa

Kolesarja Borut Božič in Kristijan Koren osumljena dopinga

Dopinška afera, ki je izbruhnila letos med nordijskim svetovnim prvenstvom v Seefeldu, se je preselila tudi na južno stran Alp. Med novimi znanimi 21 osumljenimi športniki iz petih panog (od tega treh zimskih) in osmih držav so v preiskavi pod imenom Operacija Aderlass štirje kolesarji - Italijana Alessandro Petacchi in Hrvat Kristjan Đurasek ter Slovenca Kristijan Koren in Borut Božič. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je obvestilo dobila od avstrijskih oblasti in suspendirala četverico, od katere sta aktivna le še Koren in Đurasek. Prvi je pred startom včerajšnje etape zapustil dirko po Italiji, drugi po Kaliforniji.

Italijan in Slovenca so osumljeni, da so se posluževali prepovedanih metod v letih 2012 in 2013, Hrvat pa predlani. In za kaj je šlo? Povod za suspenz je bilo priznanje bivšega nemškega kolesarja Danila Honda. Ta je krvni doping priznal za leto 2011 nemški televiziji ARD, ko je kot osumljenec izgubil službo trenerja švicarske reprezentance. Razkril je, da so ga s pomočjo dr. Marka Schmidta, ki je bil nekoč zdravnik v kolesarskih ekipah Milram in Gerolsteiner na najvišjem nivoju, organizirali prek slovenskih ali hrvaških telefonskih številk. Hondo naj bi bil doktorju za usluge plačal 30.000 evrov, v Erfurtu v Nemčiji, kjer je bila najobsežnejša preiskava, so zasegli več deset vrečic s krvnimi zalogami. Preiskovalci sumijo, da so si športniki pomagali z mikro krvnimi tehnikami, da so pretentali biološke potne liste, ki odsevajo krvno sliko; vnosa le 135 mililitrov krvi, obogatene z eritrociti, ti naj ne bi bili zaznali.

Koren, ki z osmimi nastopi na dirki po Franciji velja za slovenskega rekorderja, naj bi bil to počel v času, ko je vrtel pedala za moštvi Liquigas in Cannondale, Božič je bil takrat član kazahstanske Astane. Kolesar iz Budanj pri Ajdovščini, ki velja za izjemno zanesljivega pomočnika moštvenim kapetanom, je bil v tistem obdobju denimo tretji na dirki po Sloveniji, Idrijčan je v 2012. nosil majico slovenskega prvaka, leto kasneje pa osvojil drugo mesto na belgijski klasiki Gent-Wevelgem. V tej sezoni je bil dvojec združen v slovenski koloniji pri moštvu Bahrain - Merida, Božič je po koncu profesionalne kariere dobil priložnost kot športni direktor. "Naše moštvo zagovarja ničelno toleranco in je začasno oba suspendiralo. Radi bi poudarili, da se oba primera nanašata na leti 2012 in 2013 (ko še niti ni bilo te ekipe, op. p.). Naša ekipa ves čas izvaja podrobne medicinske preglede (vključno s pregledi bioloških potnih listov) vsakemu novemu članu," so sporočili iz moštva, katerega šef je Dolenjec Milan Eržen. Primera niso komentirali niti pri slovenski protidopinški agenciji (Sloado), njen direktor Jani Dvoršak je dejal, da nimajo informacij, ker ga vodi UCI.

Se je pa že odzval Alessandro Petacchi, ki je med skupno sedmimi kolesarji v tej aferi najbolj zveneče ime. "Nikoli nisem imel transfuzije krvi. Nimam pojma, zakaj se je moje ime pojavilo v tej aferi," je obtožbe zanikal nekdanji sprinterski zvezdnik s 152 profesionalnimi zmagami, ki je pri dirki po Italiji letos strokovni televizijski komentator.

Roglič izgubil konkurenta
Primož Roglič je izgubil velikega konkurenta za roza majico na 102. dirki po Italiji. Nizozemec Tom Dumoulin, ki je padel predvčerajšnjim in si razbil koleno, včeraj ni mogel pritiskati na pedala in je po nekaj kilometrih odstopil. Peto etapo, že drugo letos, je v močnem dežju dobil nemški sprinter Pascal Ackermann, ki je na ciljni črti prehitel Kolumbijca Fernanda Gaivirio. Roglič, ki mu je za vodstvo včeraj čestital italijanski premier Giuseppe Conte (na posnetku), je v skupnem seštevku zadržal prednost pred Britancem Simonom Yatesom (35 sekund) in Italijanom Vincenzom Nibalijem (39). Današnja šest etapa je z 238 kilometri le za kilometer krajša od najdaljše na dirki, karavana se bo v njej selila od Tirenskega morja proti Jadranskemu, ob koncu pa jo čaka vzpon druge kategorije, na katerem si bodo "hribolazci" prvič pretegnili noge.

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku