Prešernovi nagradi Stojanu Kerblerju in Milku Šparembleku

pv, mh, 15.1.2020
Andrej Petelinsek

Nagradi za življenjsko delo fotografu in koreografu

Upravni odbor Prešernovega sklada je v SNG Operi in baletu Ljubljana - izbrani kraj po navadi korespondira z izbranimi nagrajenci - razglasil dobitnike letošnjih Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Prešernovi nagradi bosta 7. februarja zvečer prejela fotograf Stojan Kerbler ter koreograf in režiser Milko Šparemblek.

image
Robert Balen Milko Šparemblek

Nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke v zadnjih treh letih pa je odbor, ki ga letos vodi dramaturginja Ira Ratej, namenil filmskemu režiserju Roku Bičku, kostumografu Alana Hranitelju, gledališki in filmski igralki Nini Ivanišin, glasbeniku Luki Juhartu, prevajalki Suzani Koncut in oblikovalcu Nejcu Prahu.

Kot piše v utemeljitvi Prešernove nagrade, je fotograf Stojan Kerbler osrednja osebnost slovenske fotografije: "Njegov fotografski opus je čudovita freska bivanja in življenja haloških ljudi in predstavlja resnično vrednoto nacionalnega pomena, o kateri se lahko poenoti strokovna in tudi laična javnost. Kerbler je nepretenciozno, s svojo skromnostjo, ljubeznijo in odgovornostjo do sočloveka postavil visoka merila čiste črno-bele analogne fotografije in vzpostavil referenčni okvir humanistične fotografske senzibilnosti in estetike tudi za prihodnje rodove." Lavreat opozarja na dialoško prepletenost umetnika z njegovim domačim okoljem - rodno Ptujsko Goro, Halozami, Ptujem, pa tudi študijska Ljubljana je bila za njegovo formacijo ključna. Kerbler je Haložane dojemal kot nosilce žive oziroma nesnovne dediščine svojega okolja. V njih je videl varuhe bogatega izročila svojega prostora.

Drugi letošnji veliki nagrajenec, koreograf in plesalec Milko Šparemblek, sodi v generacijo svetovno znanih umetnikov, ki so s svojim delom prispevali k spremembi razmišljanja o plesu v današnjem času. Z 91 leti in sedmimi desetletji dolgo ustvarjalno potjo je najstarejši še aktivni koreograf na svetu, njegov opus pa obsega več kot 150 baletnih, opernih in dramskih predstav, piše v utemeljitvi Prešernove nagrade za življenjsko delo. "Milko Šparemblek je karizmatičen človek in umetnik, ki nas kot ustvarjalce in gledalce zanesljivo in osrečujoče vodi iz labirintov sveta v objem lastnega srca. Lahko se mu spoštljivo poklonimo," še piše v utemeljitvi.

Šparemblek je bil član pariškega Ballet des Etoiles, Ballet de Janine Charrat, tri leta je bil direktor slovitega Metropolitanskega baleta v New Yorku, štiri leta pa direktor baleta fundacije Gulbenkian v Lizboni, tri leta je vodil Lyonski balet. Bil je baletni mojster v Baletu 20. stoletja Mauricea Bejarta v Bruslju, dve leti pa tudi direktor Baleta HNK Zagreb. Je ena največjih avtoritet sodobnega plesa v mednarodnih razmerjih.

Igralka Nina Ivanišin bo nagrado Prešernovega sklada prejela za vloge v zadnjih treh letih, skladatelj in akordeonist Luka Juhart za umetniške dosežke v minulih treh letih, režiser Rok Biček pa za celovečerni dokumentarni film Družina. Nagrado Prešernovega sklada za pomembne umetniške dosežke v minulih treh letih prejmeta še oblikovalec Nejc Prah in prevajalka Suzana Koncut, kostumograf Alan Hranitelj pa bo nagrajen za razstavo Vzporedni svetovi Alana Hranitelja.

Minister za kulturo Zoran Poznič je ob razglasitvi nagrajencev dejal, da kultura in vsi, ki delujejo na tem področju, predstavljajo temelj, ki družbo osmišlja za nazaj in za naprej. Po njegovih besedah je ta temelj včasih zanemarjen, zato je razglasitev Prešernovih nagrad priložnost, da v javnosti pokažejo, česa vsega je slovenska kultura zmožna in do kod sega.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku