Premik ure gor ali dol, to je zdaj vprašanje

Darja Kocbek, 15.10.2018

Prve razprave o predlogu Evropske komisije za ukinitev premikanja ure z marcem 2019 so pokazale, da mu nasprotuje 16 držav članic.

image
Reuters Članice EU od Evropske komisije zahtevajo podrobnejšo analizo, kako bo ukinitev premikanja ure vplivala na gospodarstvo in promet. 

Veselje, da bo prihodnje leto ukinjeno premikanje ure na zimski in poletni čas, je očitno bilo prehitro. Prve razprave diplomatov držav članic EU v Bruslju kažejo, da marca 2019 ur ne bomo zadnjič premaknili na poletni čas. Na sestanku delovne skupine minuli ponedeljek so diplomati iz 16 držav članic nasprotovali predlogu, ki ga je septembra predložila Evropska komisija. Ministri za promet držav članic bodo o njem prvič razpravljali na neformalnem zasedanju v avstrijskem Gradcu 29. in 30. oktobra. Takrat je pričakovati prve uradne izjave o stališču držav članic.

Slovenija sodi med 16 članic, ki imajo srednjeevropski čas. Osem članic (Finska, Litva, Latvija, Estonija, Romunija, Bolgarija, Grčija in Ciper) ima vzhodnoevropski čas, kar pomeni, da so eno uro pred nami. Tri članice (Velika Britanija, Irska in Portugalska) pa imajo zahodnoevropski čas, torej so eno uro za nami.

Nepotreben časovni pritisk

Evropska komisija je septembra predlagala, da se v letu 2019 v Evropi odpravi premikanje ure dvakrat letno, državam članicam pa omogoči, da se same enkrat za vselej odločijo, ali želijo trajno uvesti poletni ali zimski čas. Da bi omogočili nemoten prehod, bi morala v skladu s predlogom vsaka država članica Evropsko komisijo do aprila 2019 uradno obvestiti, ali namerava trajno uvesti poletni ali zimski čas. Zadnji obvezni premik ure na poletni čas bi bil v nedeljo, 31. marca 2019. Po tem bi lahko države članice, ki želijo trajno uvesti zimski čas, zadnjič premaknile uro v nedeljo, 27. oktobra 2019. Po tem datumu premikanje ure ne bi bilo več mogoče. Ta časovni okvir je odvisen od tega, ali bodo Evropski parlament in države članice v okviru Sveta EU sprejeli predlog Evropske komisije najpozneje do marca 2019.

Kaj pa vi menite? Odgovorite na anketno vprašanje na naslovnici!

Diplomati držav članic, ki sedijo v delovni skupini, so za spletni časopis Politico povedali, da je Evropska komisija pripravila nepopoln predlog, da na države s takojšnjo določitvijo roka za ukinitev premikanja ure vrši nepotreben časovni pritisk, postavila je nerealen rok, pred pripravo zakonskega predloga bi morala države članice vsaj vprašati, kateri čas, poletni ali zimski, želijo ohraniti, predložiti natančnejšo analizo o vplivih na gospodarstvo in promet.

Pri nas je večina vprašanih za nepremičen čas

Grčija za sedanji sistem

Po besedah evropske komisarke za promet Violete Bulc bi Portugalska, Ciper in Poljska radi ohranili poletni čas, Finska, Danska in Nizozemska pa zimskega. Grčija je edina članica, ki bi rada ohranila sedanji sistem prestavljanja ure, čeprav Evropska komisija tega v svojem predlogu ni predvidela. Nobena članica sicer svojega stališča še ni uradno predstavila. Evropa ima zdaj tri časovne pasove. Slovenija sodi med 16 članic, ki imajo srednjeevropski čas. Osem članic (Finska, Litva, Latvija, Estonija, Romunija, Bolgarija, Grčija in Ciper) ima vzhodnoevropski čas, kar pomeni, da so eno uro pred nami. Tri članice (Velika Britanija, Irska in Portugalska) pa imajo zahodnoevropski čas, kar pomeni, da so eno uro za nami.

Po besedah diplomatov države članice potrebujejo čas tako za usklajevanje doma kot tudi s sosedami, za kar potrebujejo več tednov. Tega Evropska komisija ni predvidela. V Evropski komisiji kratek rok utemeljujejo s tem, da je prek javnega posvetovanja 84 odstotkov od 4,6 milijona Evropejcev, ki so odgovorili na anketo, podprlo ukinitev sistema prestavljanja ure, ki ga ima EU uzakonjenega z direktivo. Diplomati ji odgovarjajo, da je bila udeležba v posvetovanju po državah članicah zelo različna. Na anketo je recimo odgovorilo tri milijone Nemcev in le 20 tisoč Italijanov. V Sloveniji je na anketo odgovorilo 0,73 odstotka ljudi (14.600), ukinitev premikanja ure jih je podprlo 87 odstotkov.

Članice EU od Evropske komisije zahtevajo podrobnejšo analizo, kako bo ukinitev premikanja ure vplivala na gospodarstvo in promet tudi zato, ker morajo železniška podjetja in letalski prevozniki več mesecev vnaprej vedeti, kakšne bodo spremembe, da lahko načrtujejo svoje vozne rede.

Anketa

Se boste letos našemili za pusta?

Sudoku