Premagajte zaspanost in sitnobo

D.Ži, 16.12.2018
Profimedia

Znebite se 6 slabih navad, zaradi katerih neprestano zehate. 

Po spanju je pomembno dan začeti čim prej, sicer se boste do večera vlekli utrujeni, sitni in neproduktivni.

image
Profimedia

1. Takoj, ko odprete oči, vzamete mobilni telefon

Postelja je prostor spanja. Če ostanete v postelji, takrat se v vas prebudi občutek, da je čas za spanje, ne za začetek dneva - pojasnjuje dr. Raj Dasgupta z Ameriške akademije za medicino spanja. Ni dobro ostati v postelji, niti dremati "le še deset minut", saj se teh nekaj minut lahko spremeni v uro spanja in bujenja sredi REM faze. Po prebujanju iz globokega sna boste večino dneva bolj utrujeni, kot ste bili, ko ste se prebudili prvič.

2. Zjutraj ničesar ne popijete

Med spanjem telo uporablja tekočino, ki ste jo popili tekom dneva, kar pomeni, da ste - če spite idealno - okoli osem ur brez vode. Ko telo ni primerno hidrirano, se raven energije zmanjšuje. Raziskava univerze v Connecticutu je pokazala, da celo blaga dehidracija vodi v utrujenost in razdražljivost. Zato po prebujanju nekaj popijte, pa naj bo to kozarec vode, čaj ... 

image
Profimedia

3. Ne prhate se zjutraj, ampak zvečer

Dr. Dasgupta pravi, da prhanje z vročo vodo pred spanjem ni prav dobra ideja. Ko potonete v globok sen, se temperatura vašega telesa spusti. Prhanje z vročo vodo je podobno telovadbi pred spanjem - slaba ideja, saj viša telesno temperaturo, zato potrebujemo za hlajenje in potop v globok sen več časa, piše Men's Health. Prhati se je bolje zjutraj, saj se tako prej predramimo. Prhanje s hladno vodo naj bi izboljšalo razpoloženje pri ljudeh, ki so nagnjeni k depresivnosti, hladna voda pa tudi zmanjšuje občutek utrujenosti.

4. Po spanju ne telovadite

Jutranja aktivnost bo poskrbela, da se boste cel dan počutili polni energije. Zato je vredno prebuditi se kakšno urco prej in teči, telovaditi, se raztegovati. Vaše telo bo preplavil endorfin, hormon sreče, zaradi katerega se boste počutili nekoliko evforično, vaše telo pa bo bolje preskrbljeno s kisikom. Dovolj je že deset minut. 

image
Profimedia

5. Ne greste na svež zrak

Ljudje, ki jim manjka vitamin D, so bolj nagnjeni k sindromu kronične utrujenosti. Telo ta vitamin proizvaja le, če je izpostavljeno soncu, zato je pomembno, da preživite kar se da veliko časa zunaj. Sončna svetloba tudi zmanjšuje raven melantonina, hormona, odgovornega za dobro spanje.  Ko se popravi primanjkljaj vitamina D, raven energije v telesu raste. Pomagali naj bi tudi prehranski dodatki z omenjenim vitaminom.

6. Poslušate napačno glasbo

Raziskava je pokazala, da nas najbolje prebudi glasba z med 120 in 145 beatov v minuti. Pomagala naj bi vam, da se prej spravite iz postelje in začnete telovaditi. Primer takšne glasbe je recimo pesem Happy Pharella Williamsa.  

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku