Preložitev OI: Par milijard sem, par milijard tja

Zoran Mijatovič, 26.3.2020
Epa

Vnaprej zasedeni objekti so zdaj glavna skrb organizatorjev, dodatni stroški pa najbrž breme japonskih davkoplačevalcev

Kar sedem let in 12,6 milijarde evrov naj bi Japonska in Mednarodni olimpijski komite (Mok) že namenila organizaciji letošnjih olimpijskih iger, ki so pod težo koronavirusa prestavljene na naslednje leto. Če bi vprašali širšo javnost, bi bila ta odločitev sprejeta še veliko prej, a na tem nivoju je šport velik posel in poteza bo imela svojo ceno. Da ne bi plačali dodatnih nepotrebnih penalov, so se organizatorji navezali na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), njena priporočila in razglasitev naraščajočega širjenja pandemije. A zdravje športnikov seveda ni bilo edina skrb. Čeravno naj bi bile igre v Tokiu cenejše od Pekinga 2008 ali Sočija 2014, je ta dvotedenski festival športa v zadnjih desetletjih postal tvegan posel. Dobiček že dolgo ni več samoumeven, ravno obratno - Sarajevo 1984, Atene 2004, Peking 2008 in Rio 2016 so danes simbol propadlih, neizkoriščenih objektov in velikih izgub.

6,7
milijarde evrov je bil prvotni proračun Tokia 2020, računsko sodišče ga zdaj ocenjuje na 26 milijard.
5632
stanovanj je v olimpijski vasi, četrtina je že vnaprej prodana, nekatera tudi za milijon evrov.
80
tisoč prostovoljcev je zdaj nepotrebnih in deset tisoč hotelskih rezervacij.

Za razliko od prejšnjih prirediteljev se Japonci z nočnimi morami in kočljivimi vprašanji srečujejo še pred začetkom tekmovanja. Bo 42 objektov za 33 športov za leto 2021 še na voljo? Predsednik olimpijskega komiteja Toširo Muto ugotavlja, da je treba določene objekte najeti leto dni vnaprej, zato bo v najboljšem primeru organizacijski komite eno leto plačeval najemnino. V najslabšem primeru bo sledilo iskanje novih prizorišč. Naslednja težava - kaj storiti s 5632 stanovanji v olimpijski vasi, katerih četrtina je za jesen že razprodana. Nekatera naj bi kupce v zalivu prenaseljenega Tokia stala tudi po milijon evrov. Tudi ponovna vzpostavitev 80.000 prostovoljcev bo zahtevala čas in denar.

image
Reuters Rio 2016 je danes simbol propadlih, neizkoriščenih objektov in velikih izgub.
Ponovna prodaja vstopnic, teh bo na voljo rekordnih 7,8 milijona, naj bi organizatorjem prav tako požrla milijardo evrov proračuna, pri čemer bodo po Mutovih besedah morali biti kupci letošnjih vstopnic na določen način privilegirani. Preklicati bo treba tudi 10.000 hotelskih sob in jih vnovič rezervirati. Le osebje organizacijskega komiteja šteje 3500 ljudi, ki bi lahko v kratkem, vsaj začasno, izgubili službo. "In vse to so razlogi, zakaj smo si vzeli dodatne štiri tedne časa. Nasloviti moramo vsa ta vprašanja. In nova se kar vrstijo ..." je o stroških prve preložitve olimpijskih iger v zgodovini dejal predsednik Moka Thomas Bach. Nekdanji šef za marketing pri Moku Michael Payne pa je povedal: "Potrebno bo le malo reorganizacije. Glede na to, da
image
Reuters Thomas Bach
se bodo dogodki odvili in da bodo televizije dobile svoje tri tedne programa, Mok ne bi smel utrpeti hude finančne izgube."

Muto je že napovedal, da bo prav delitev stroškov med Japonsko in Mokom v prihodnjih tednih glavna tema pogajanj. Pri reviji Time so prepričani, da bo dodatno breme v višini od pet do šest milijard evrov padlo na ramena japonskih davkoplačevalcev. Dejstvo je, da - vsaj v običajnih razmerah - Mok nadzoruje igre, hkrati pa prepusti večino stroškov državi gostiteljici. Določitev, kaj spada pod stroške organizacije tekmovanja, pa je polna sivih con, ki vplivajo na končni znesek. Primer: čeprav lokalni organizatorji in japonska vlada trenutni strošek iger ocenjujejo na že omenjenih 12,6 milijarde evrov, je tamkajšnje računsko sodišče decembra številko postavilo na 26 milijard. Dodajmo, da so bili stroški ob dodelitvi iger leta 2013 ocenjeni na 6,7 milijarde evrov.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku