Prehranska elektrarna: Špinača

Aljoša Stojič, 13.1.2020
Profimedia

Popajeva najljubša izbira razbremenjuje ožilje in znižuje krvni tlak. Izboljšuje vid. Pa tudi pomlajuje možgane, preprečuje razvoj demence in Alzheimerjeve bolezni.

Mit, da je špinača - zlasti za otroke - silno zdrava, niti ni iz trte izvit. Njenih blagodejnih učinkov za človeški organizem je dejansko dosti. Da pa vsebuje ogromno železa, s čimer so starši vselej pospremili zahtevo po uživanju špinače, ni niti približno res. Železo je sicer nujno za delovanje človeškega organizma, dobimo pa ga dovolj že mimogrede - če jemo raznovrstno zelenjavo. Torej ne samo špinače, ampak vse zeleno (brokoli, blitvo, regrat). Dosti ga je v mesu, predvsem v jetrih. Največ pa v polnomastnih sirih in suhih marelicah. V desetletjih po drugi svetovni vojni je bila hrana bolj al manj enolična in ni je bilo v izobilju. Zatorej je po eni strani logično, da so se čudežnih učinkov špinače starejši tako sveto oprijeli. "Pojej jo, če ne, boš slabokrven!"

Železni človek (Ironman) bi lahko rekli marsikomu izmed nas, toliko špinače smo pojedli. V šolah in vrtcih je še danes del železnega repertoarja: pire krompir, špinača, hrenovka, včasih še jajce na oko. Meni je teknilo, priznam, enim manj. Drugim je postalo slabo že, če so se samo spomnili nanjo. "Fuj, sovražim zeleno."Seveda ima pri vsaki navezanosti na določeno stvar (živilo) prste vmes marketing. A kosmiče jemo zaradi vsebnosti ali zgolj zaradi oblike in privlačnosti embalaže?

image
Pravijo ji prehranska elektrarna, ker razbremenjuje ožilje in znižuje krvni tlak.
Prehranska elektrarna
Špinača poživljajoče vpliva na mišične celice, a ne zaradi vsebnosti železa in vitaminov v njej. Zaslužni za zmanjšanje porabe kisika pri naporu in za povečano proizvodnjo energijsko bogatih snovi v mišičnem tkivu so nitrati. Švedski znanstveniki so leta 2011 objavili, da ena porcija špinače dnevno (med 200 in 300 grami) v celicah povzroča pretres. "Nitrati iz špinače in druge zelene zelenjave so mišično gorivo. Če jih redno uživamo, mišice delujejo bolje," so zaključki raziskave Karolinskega inštituta v Stockholmu. Prehranska elektrarna ji pravijo. Razbremenjuje ožilje in znižuje krvni tlak. Izboljšuje vid. Pomlajuje možgane, preprečuje razvoj demence in Alzheimerjeve bolezni. Zmanjšuje holesterol in spodbuja delovanje jeter. Pospešuje prebavo, dviga splošno imunost. V dlesnih utrjuje zobe. Popaj že ve.

Kako se je špinača znašla v risanki?

Na špinačo nas je napeljeval ameriški risani junak Popaj, prikupni "enooki" mornar z neizogibno pipo v kotičku ust. V risanem stripu Thimble Theatre ga je Elzie Crisler Segar prvič upodobil 17. januarja 1929. Že čez štiri leta je mornarček preskočil v risansko in v njej kaj kmalu jedel špinačo. Ko se mu je napela pest, je na koncu vsake risanke premagal hudobneža, ki se je spravljal na njegovo suhljato spremljevalko Olivo. Popaja pomnimo po konzervi špinače in pesmi Sem Popaj, mornar, v kateri jo opeva. Spomnimo se ga tudi po eksplozivnih mišicah, potem ko jo je zaužil (resda so pri njem nabrekle le od komolca navzdol). Pač ni tipičen mornar, ki zvrne rum za pogum. Ne pomaga mu krača, temveč špinača.

image
Profimedia Risani junak, ki nam je približal špinačo.
Med mitom in resničnostjo
  • Sto gramov špinače vsebuje 4 miligrame železa, jajce pol manj.
  • Kar 92 odstotkov vode je v njej.
  • Najljubša zelenjava firenške plemkinje Katarine Medičejske v 16. stoletju.
  • Če jo redno uživate, boste spoznali, da je metla želodca.
  • Pojesti jo je treba takoj! Pogreta po nekaj urah je lahko strupena.
  • Bolj je zdrava za oči kot korenje.
  • Devetdeset odstotkov špinače pridelajo na Kitajskem.

Prekašal Mikija Miško

Domnevajo, da se je kot čudežno živilo špinača v risanki znašla tudi zaradi takratnih prizadevanj v ZDA, da naj ljudje jedo več zelenjave. Napačno predstavo o ogromnih vsebnosti železa v špinači naj bi bila zakrivila študija iz leta 1870 (baje so narobe postavili decimalno vejico in zato za desetkrat zvišali delež te kovine). Pomoto naj bi bili odkrili leta 1937, a takrat je hollywoodski animirani špinačni junak že zajahal konja. Popravek o vrednosti železa v špinači so v britanski medicinski publikaciji objavil šele leta 1981. Morda zato, ker je v tridesetih letih prejšnjega stoletja narasla poraba špinače v ZDA (za 33 odstotkov med letoma 1931 in 1936). Za industrijo, ki posrka milijarde, so decimalke o vsebnosti tega ali onega v živilu itak popolnoma odvečne in nepomembne informacije. Popaj, ki železa v špinači nikoli ne omenja, je svoj čas po priljubljenosti prekašal celo Mikija Miško. Do leta 1957 so njegovo risanko vrteli v kinematografih, potem se je veselo preselil na televizijske ekrane. Kakor je raslo število televizorjev, tako je v domovih naraščala njegova prepoznavnost. Strip in risanke mu niso več zadostovali, na vrhuncu je leta 1980 nastopil še v čisto pravem filmu. Popaja je odigral pokojni Robin Williams.

Špinača po angleško
Kuhana špinača, pripravljena z maslom, je preprosta, a priljubljena zelenjavna prikuha. Potrebujemo dober kilogram špinače, nekaj koščkov masla in sol. Špinačo temeljito operemo, stresemo v vrelo vodo in kuhamo največ osem minut. Odcedimo vodo. Kuhane liste razmestimo po krožniku in dodamo košček masla. Špinačo lahko nadomestijo blitva, mlada kopriva ali sveži listi rdeče pese.
Namig: špinačo lahko kar zamrznejno popečete na maščobi v ponvi, dodajte res malo vode, ker jo med kuhanjem sprosti sama. Pazite, da se ne razkuha.
Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku