Prehranska elektrarna: Poper za boljši okus jedi in proti prehladu

Patricija Šenekar, 10.2.2020

Poper poudari blage okuse, puste poživi in vse jedi bogati. Nekoč so poper odtehtali z zlatom. Poleg tega uničuje bakterije, zato jedi tudi nekoliko konzervira.

Poper (Piper nigrum; Piperaceae sp.) cenimo kot začimbo, ki jedem da polnost in ravnovesje. Njegova značilnost je, da blage okuse poudari, puste poživi in vse obogati. Velja za kralja začimb. Trgovina s poprom zajema kar četrtino celotnega trgovanja z začimbami. Najstarejši zapisi o uporabi popra segajo daleč pred naše štetje. Eden izmed razlogov, da so Evropejci iskali nove pomorske poti na Daljni vzhod, je bil zagotovo tudi poper, saj je bilo povpraševanje po njem več stoletij zelo veliko in bili so časi, ko so poper odtehtali z zlatom. Slava mu je z leti nekoliko usahnila, vendar kraljevski položaj ohranja še danes.

image
Profimedia Rdeči ne pripada družini poprovcev.
Deluje odvajalno, poživlja in stimulira prebavo, odpravlja napihnjenost, pomaga pri kašlju in prehladu.

Poper raste v vlažnih predelih ekvatorialnih tropov. Je grmičasta ovijalka, ki se vzpenja do šest metrov v višino. Beli cvetovi se poleti razrastejo v obliki grozdov, sledijo plodovi, ki jih obirajo v različnih fazah. Zelena poprova zrna oberejo še nezrela, so sočna in milega okusa, z blago za poper značilno začimbno aromo. Sveža se pri nas na trgu težko najdejo, dobimo pa vložena in posušena zelena poprova zrna.

Če zelene plodove fermentirajo in posušijo na soncu, postanejo črni. Dobijo pekoč, aromatičen okus in jih poznamo kot črni poper.

Beli poper pridobijo tako, da poprova zrna pustijo na rastlini dozoreti do konca. Takrat postanejo plodovi rdeči, naberejo jih, namočijo v vodi in oluščijo, da odstranijo lupinico, ter bele plodove posušijo. Njihov okus je blažji od črnega popra.

Pomaga pri prehladu in kašlju

To, kar pri nas poznamo kot rdeči poper, pa je pravzaprav plod južnoameriškega drevesa z latinskim imenom Schinus terebinthifolius, ki ne pripada družini poprovcev. Njegova vloga v kuhinji ni tako pomembna, rdeča zrna imajo le za okras mešanic poprov. So nežno smolnatega okusa, nekoliko strupena, zato jih uporabljamo v zmernih količinah.

Tudi fagara ali sečuanski poper ne sodi v družino poprov, temveč je to kitajski bodičasti ruj. Zanj je značilna pikantna lesna aroma, če zrna požvečimo, rahlo omrtvičijo jezik in proizvedejo veliko sline.

Poznamo več vrst belega in črnega popra, ki se razlikujejo po okusu in aromi. To je odvisno od območja, na katerem uspevajo, in tudi od načina predelave. Zelo je cenjen singapurski črni poper, saj ga sušijo nad žerjavico, na kateri tlijo zelišča, kar mu daje posebno aromo.

Ker mleti poper zelo hitro izgublja značilno aromo, ga že od nekdaj sproti meljemo, največkrat v ličnih namiznih mlinčkih. Jedi popopramo ob koncu kuhanja, da začimba ohrani svoj okus.

Poper uničuje bakterije, zato jedi tudi nekoliko konzervira. Deluje odvajalno, poživlja in stimulira prebavo, odpravlja napihnjenost. Deluje proti zaprtju, slabosti, vrtoglavici in tudi artritisu. Slabi bolečine v mišicah, pomaga tudi pri prehladu in kašlju.

Poper mignonette
To je francoska začimbna mešanica, v kateri sta v enakih količinah grobo zmleta črni in beli poper. Videz mešanice je lep, tudi okusi poprov se zanimivo prepletajo. Uporabljamo jo povsod, kje se uporablja črni poper (na primer za poprove zrezke).

Štiri začimbe
Mešanica štirih začimb se uporablja za pripravo perutnine in mesnih jedi, ki potrebujejo daljše kuhanje. Temelji na popru, muškatnem oreščku, klinčkih in ingverju. Včasih lahko katero sestavino nadomestimo s cimetom ali pimentom. Za mešanico potrebujemo zvrhano žlico črnega popra, dve čajni žlički klinčkov, dve žlički sveže mletega muškatnega oreščka, žličko ingverja v prahu. Zmeljemo v kavnem mlinčku in hranimo dobro zaprto v temnem prostoru.

Jagodna marmelada s črnim poprom
Sestavine: 1 kg jagod, 400 g sladkorja (vanj primešamo 20 g jabolčnega pektina), 1 dl penečega vina, žlička sveže mletega črnega popra.
Pripravimo kot običajno marmelado.
Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku