Prehranska elektrarna: Ingver

Urška Kereži, 6.1.2020
Profimedia

Oboževal ga je že Konfucij in o njem pisal kot o nepogrešljivi začimbi, pa tudi kot o pomembnem zdravilu v kitajski medicini. Ingverjevi številni minerali, vitamini in eterična olja imajo namreč pomirjujoč in hkrati aktivacijski učinek.

Ingver je avtohtona rastlina Indije in Kitajske, njegovo ime pa v prevodu iz sanskrta pomeni "s telesom kot rogovi". Kot eksotična začimba se je v naših jedeh znašel med prvimi in znani kitajski filozof Konfucij ga je tako zelo cenil, da ga je hotel imeti v vsaki jedi. V starem Rimu so ga uporabljali celo v lepotnih salonih in v srednjem veku je bil v Evropi tako priljubljen, da so zdravniki in moralisti trdili: "Vino, poper, cimet in ingver kvarijo kri mladim dekletom". Pripisovali so mu namreč afrodizični učinek, zato sta bili njegova uporaba ter priljubljenost še večji in okoli leta 1550 so ga samo s Karibov v Evropo uvozili dobrih milijon ton. Kljub svarilom ali prav zaradi njih so ga Angleži in Skandinavci že zdavnaj vzeli za svojega, medtem ko se je v naše kuhinje prikradel dokaj pozno.

image
Profimedia Ingver lahko vmešamo sveže izstisnjenim sokovom.

Sestavine

Moč oziroma ostrina korenike je odvisna od tega, koliko časa je bila v zemlji, in od tega, ali ga uporabljamo svežega oziroma posušenega. Sveži ingver vsebuje kar 80 odstotkov vode, kljub temu pa v njem najdemo še več kot 160 sestavin, ki s sušenjem celo pridobijo na učinkovitosti delovanja. Najdragocenejše so v hlapnem eteričnem olju, ki ga najbolj aromatični, to je bengalski ingver, vsebuje od dva do tri odstotke, medtem ko ga je v manj aromatičnih vrstah najti le odstotek.

Najbolj izstopajo: borneol, cinerol, limonen, zingiberol, citral, neral, felandrel, pinen, kurkumin in prav ti mu dajejo zdravilnost, značilen vonj ter okus, na ostrino pa vplivajo: shogaol, zingeron in gingerol.

Ob eteričnih oljih ingverjeva korenika vsebuje še dobrih devet odstotkov beljakovin, škrob, encime, maščobne kisline, veliko rudnin (kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo) in vitaminov (vitamin A, niacin). Ingverjevo olje je bogato tudi s seskviterpeni, kamor spada zingiberin, ki močno blaži vnetja, monoterpeni in aldehidi. Nedavne raziskave so pokazale, da prav ti delujejo na enega od najbolj razširjenih prehladnih virusov, pekoče sestavine, gingeroli, pa blažijo slabost in bruhanje.

Varuje prebavila

Ingver je nadvse uporabno zdravilo za varovanje pred okužbami prebavil ter za lajšanje napenjanja in trebušnih krčev. Z njim lahko blažimo želodčne težave, obnese se celo pri rani na želodcu, kot antiseptik pomaga pri okužbah želodca in črevesja ter blagodejno vpliva pri zastrupitvah s hrano. Ker blaži in sprošča krče, ga lahko uporab-ljamo za lajšanje menstrualnih bolečin in črevesnih kolik. Pomaga torej proti napenjanju in ustavlja drisko, zatira črevesne zajedavce. Raziskave so pokazale še, da zmanjšuje pogostnost slabosti pri bolnikih po operacijah, predvsem pa je uporaben pri potovalni in jutranji nosečniški slabosti oziroma za zmanjševanje omotičnosti, ki je pogosta težava starejših bolnikov.

Neverjetna vsestranska zdravilna moč

Ingver je tudi učinkovito poživilo za krvni obtok, saj preprečuje nastajanje krvnih strdkov, širi žile in pomaga pri lajšanju težav z ožiljem. Raziskave so potrdile, da njegov izvleček znižuje koncentracijo holesterola v krvi in zavira oksidacijo lipoproteinov majhne gostote (holesterola LDL). Znižuje krvni tlak, nekatere njegove sestavine pa blažijo vnetja, zato lahko pomaga pri kroničnih vnetnih boleznih, kot je artritis. To pomeni, da lahko pomaga pri preprečevanju nastanka ateroskleroze in srčnih bolezni. Ingverjevo eterično olje priporočajo še za masažo pri revmatizmu in bolečinah v mišicah kot tudi proti omrzlinam in slabi prekrvavljenosti udov.

V naravni medicini ga uporabljajo za varovanje pred okužbami dihal. Je namreč ogrevalno in blažilno zelišče proti kašlju, prehladu, gripi in drugih težavah z dihali. Številni ljudski zdravilci za lajšanje bolečin in zategnjenosti v prsih, ki jih povzročata gripa in prehlad, priporočajo žvečenje sveže korenine, pitje ingverjevega čaja ali zaužitje soka skupaj z žličko medu. Če ob prvem znamenju prehlada ali gripe popijemo vroč ingverjev čaj, pomirja namreč kašel, odpira zamašen nos in spodbuja jetra k odstranjevanju strupov iz krvnega obtoka. Pomaga torej, da s potenjem preženemo prehlad. Ker je razkužilo in olajšuje izkašljevanje, ga priporočajo pri zdravljenju bronhialnega katarja, slovi kot sredstvo za zniževanje telesne temperature, lahko ga žvečimo za lajšanje zobobola in v boju proti herpesu.

image
Profimedia Ingverjev napitek s cimetom in limono.

Svež ali posušen

Ingver lahko uživate kot svežo rastlino, dnevno okoli 10 g tanko narezanih ter nasekljanih lističev, ki jih kot začimbo dodate v sadno solato in v kolače, ali posušenega, do dva krat dnevno okoli 2 g. Iz njega pripravite različne vrste napitkov, kot so čaj, pivo, vino, kavo in sekoteng, sladek ingverjev napitek, priljubljen v Indoneziji ter na Japonskem. Čaj si skuhamo tako, da nastrgamo koreniko in jo poparimo z vrelo vodo. Blaži jutranjo slabost, zdravi razjede in prebavne težave ter uspešno deluje proti prehladu. Zavedati se moramo, da prevelik odmerek ingverja lahko povzroči želodčne motnje in zaspanost, ter da jemanje velikih odmerkov na tešče lahko povzroči prebavne težave. Pri revmatičnih obolenjih, si eterično olje iz ingverja 2 do 3 krat dnevno 15 dni vtirajte na boleča mesta, čeprav bolečine morda prenehajo prej. Pripravljeno eterično olje iz ingverja pa lahko uživate tudi z malo medu (1-3 kapljice) in kocko sladkorja. Prav tako dober je kandiran, v obliki bonbonov.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku