Predlog pokojninske reforme: Delati bo treba do 67. leta

STA, P.K., 13.3.2019
Profimedia

Predlog ministrice za delo Ksenije Klampfer predvideva postopni dvig upokojitvene starosti z zdajšnjih 65 na 67 let, kar naj bi dosegli do leta 2034. Odmerni odstotek za izračun pokojnine naj bi se zvišal na 63 odstotkov.

Med ključnimi novostmi, ki jih na ministrstvu predvidevajo na področju pokojninske zakonodaje, je tudi zvišanje najnižjih, invalidskih in družinskih pokojnin. Odmerni odstotek za izračun pokojnine za 40 let pokojninske dobe se bo v šestih letih za oba spola zvišal na 63 odstotkov, kot je to predvideno v predlogu sprememb pokojninskega zakona, kar je predvideval že koalicijski sporazum. Upokojenci s pogoji za starostno upokojitev pa bodo lahko po predlogu delali in hkrati prejemali celo pokojnino, vendar pod določenimi pogoji.

image
Profimedia

Dvig starostne meje s 65 na 67 let

Kot je danes predstavila ministrica Ksenija Klampfer, predlog pokojninske reforme predlaga postopni dvig meje za starostno upokojitev z zdajšnjih 65 na 67 let, pri čemer bo pogoj za upokojitev še 40 let delovne dobe. Večina zavarovancev naj bi se po besedah ministrstva upokojila še pred dopolnitvijo te starosti, saj bi imeli dovolj delovne dobe.

Zvišanje starosti, kot je predvideno v predlogu pokojninske reforme, naj bi se začelo postopoma uvajati šele od leta 2023, starost pa bi se zviševala za zgolj dva meseca na leto. Predvideno starost za upokojitev 67 let naj bi tako dosegli do leta 2034.

Za upokojence, ki delajo, polne pokojnine

Upokojenci s pogoji za starostno upokojitev bodo lahko po predlogu ministrstva delali in hkrati prejemali celotno pokojnino, vendar pod določenimi pogoji.

Po trenutni ureditvi lahko upokojenec dela, a je upravičen le do 20 odstotkov pokojnine.

Na kratko
Predlog pokojninske reforme
  • Za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe se bo upokojitvena starost postopoma do leta 2034 dvignila na 67 let
  • Upokojenci s pogoji za starostno upokojitev bodo lahko delali in hkrati prejemali celotno pokojnino
  • Odmerni odstotek za pokojnino za 40 let pokojninske dobe se bo v šestih letih za oba spola zvišal na 63 odstotkov

Po statističnih podatkih Zpiza največ upokojencev, kar je četrtina vseh, to je 128.354, prejema pokojnino od 500 do 600 evrov. Tem se bodo pokojnine do konca tega leta zvišale za 22 do 26 evrov. Najvišja izplačana pokojnina januarja letos je znašala 2767 evrov, ta bo konec leta višja za 118 evrov in bo znašala 2884 evrov.

Več v članku Upokojenci prejeli višje pokojnine.

Predlagane novosti za registrirane brezposelne

Ministrstvo za delo načrtuje s spremembami zakona o urejanju trga dela med drugim zvišati najnižje denarno nadomestilo za brezposelnost, hkrati pa podaljšati zavarovalno dobo, ki je potrebna za izplačilo nadomestila, in skrajšati obdobje prejemanja nadomestila za starejše od 55 let.

Po predlogu ministrstva se bo najnižje nadomestilo za brezposelnost zvišalo s 350 evrov bruto (275 evrov neto) na okoli 530 evrov bruto (392 evrov neto), s čimer bi to nadomestilo izenačili z osnovnim zneskom minimalnega dohodka za samsko osebo.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku