Predelana hrana povečuje tveganje za pojav sladkorne bolezni

Reuters, 16.1.2020
Profimedia

Pri ljudeh, ki pojedo veliko predelane hrane, je tveganje, da zbolijo za sladkorno boleznijo, večje kot pri ljudeh, katerih hrana vsebuje veliko sadja in zelenjave, je pokazala nova študija.

Močno predelana hrana ima pogosto zelo veliko sladkorja, maščob in praznih kalorij. Uživanje velikih količin tovrstne hrane lahko vodi v povečano tveganje za pojav številnih zdravstvenih težav, vključno z boleznimi srca, visokim krvnim pritiskom, povečanim holesterolom, debelostjo in določenimi vrstami raka.

Nedavna študija je razkrila nove dokaze, da predelana hrana vodi k diabetesu tipa 2, najpogostejši obliki bolezni, ki jo pogosto povezujemo s čezmerno telesno težo. Med ljudmi, ki so sodelovali v študiji in jedli predelano hrano, se je pri 166 od 100.000 razvila sladkorna bolezen - v primerjavi s 116 od 100.000, ki so pojedli le majhne količine takšne hrane. "Ljudem svetujemo, da omejijo vnos predelane hrane in izberejo nepredelano ali manj predelano hrano - seveda ustrezno zdravim prehranskim smernicam z malo soli, sladkorja, maščobe in energijske vrednosti ter glede na indeks telesne teže posameznika in njegov način življenja," sta povedala vodja raziskave Bernard Srour in članica ekipe Mathilde Touvier s pariške univerze.

Več jogurta in zelenjave

Na splošno velja, da bi ljudje, ki želijo zmanjšati tveganje za pojav sladkorne bolezni, morali zreducirati vnos predelanega rdečega mesa ter sokov in drugih sladkih pijač, poudarjata Srour in Touvierjeva. Jesti bi morali več jogurtov, zelenjave, polnozrnata živila in oreške, sta svetovala.

V študiji sta preučila podatke več kot 104.000 odraslih ljudi, ki niso imeli sladkorne bolezni. Na začetku raziskave so bili stari povprečno 43 let, sledili pa so jim najmanj šest let. Okrog 17 odstotkov sodelujočih v raziskavi je uživalo močno predelano hrano. Posledično so zaužili več kalorij, njihovi obroki so bili nezdravi, večinoma pa so bili debeli in neaktivni. V času študije so 821 ljudem diagnosticirali sladkorno bolezen. Vsako desetodstotno povečanje količine predelane hrane v prehrani udeležencev je bilo povezano s 15-odstotnim povečanjem tveganja za razvoj sladkorne bolezni, so raziskovalci poročali v strokovni reviji JAMA Internal Medicine.

Preveč sladkorja, maščob in praznih kalorij

Povezava med močno predelano hrano in sladkorno boleznijo se ni prekinila niti potem, ko so raziskovalci upoštevali hranilno vrednost obrokov, izgubo telesne teže in motnje v presnovi. Namen študije ni bil, da bi ugotovili, ali predelana hrana neposredno povzroča sladkorno bolezen in kako jo povzroča. Vsekakor pa je mogoče, da kemični dodatki in industrijska predelava spreminjajo celično strukturo hrane, je povedal Srour. Ena od omejitev pri študiji je možnost, da nekateri udeleženci niso imeli diagnosticirane sladkorne bolezni, kar lahko vodi k napačnim rezultatom študije. A tudi v tem primeru je iz dobljenih rezultatov jasno, da močno predelana hrana lahko vodi k zdravstvenim težavam, je povedala Priscila Machado, raziskovalka pri Univerzi Deakin v Avstraliji, ki ni bila vključena v študijo.

"Močno predelana hrana ima karakteristike, ki stimulirajo preveliko konzumiranje nezdrave hrane - ta je hkrati nadomestek bolj zdrave hrane, kot so polnozrnata živila, sadje in zelenjava - in občutke ugodja, dostopnost in velike porcije ter agresivni marketing in številne promocije predelane hrane," je še poudaril Machadova.

Ljudje, ki imajo čas in sredstva, da se izognejo predelani hrani, to hitro prepoznajo. "Da bi ugotovili, ali je hrana predelana, je treba prebrati seznam sestavin," pravi Machadova. "Če je na zelo dolgem seznamu sestavin veliko kemičnih izrazov, je to najverjetneje pokazatelj, da je živilo industrijsko predelano."

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku