Pred rakom in po njem na Himalajo

Tina Recek, 21.10.2019
Srecko Meolic?

S starostjo se število obolelih za rakom prostate poveča, pri zdravljenju zelo pomaga dobra fizična kondicija.

Bliža se november, ki je proglašen za tako imenovani movember, mesec boja proti raku prostate, ki velja za najpogostejši rak pri moških. Na movember (gre za zloženko imena meseca in angleške besede moustache, ki pomeni brke) bodo moški tudi tokrat lahko opozarjali z brki.

Bolezen prizadene polovico moških v starosti več kot 50 let, pri starejših moških pa se ta odstotek poviša. O raku prostate in kako se z njim učinkovito spopasti, so nedavno spregovorili strokovnjaki na okrogli mizi. Ob tej priložnosti so tudi predstavili brošuro "10 tisoč korakov", ki je program za aktivnejše življenje bolnikov z rakom prostate.

Kakšni so simptomi

Po besedah urologa Dejana Bratuša pri nas v zadnjih petih letih na leto zboli za rakom prostate okoli 1500 moških. Med najpogostejše dejavnike tveganja za nastanek bolezni je izpostavil družinsko obremenjenost z rakom prostate in starost. In po katerih simptomih se bolezen lahko prepozna? Zdravnik pravi, da začetni rak prostate nima nobenih specifičnih simptomov. Dogaja pa se, da pacienti enačijo rak prostate s težavami z uriniranjem, kot so slabši curek, ki se prekinja, nujo, da se takoj odvaja voda, ko začuti to biološko potrebo ... A to niso simptomi, povezani z rakom prostate, temveč s povečano prostato in sečnim mehurjem.

Za redno telesno aktivnost in pravilno prehrano
Redna telesna aktivnost in pravilna prehrana izboljšata kakovost bolnikovega življenja in lahko povečata preživetje bolnikov z rakom prostate, so povedali. Rak prostate se le redko pojavi pri moških, mlajših od 40 let, večinoma se razvije pri moških nad 65. letom starosti. Več kot dve tretjini bolnikov sta iz te starostne kategorije. Kot ne obstajata dva enaka človeka, ne obstajata niti dva enaka poteka bolezni, prav tako ne enaki možnosti za njeno zdravljenje.

Drugače pa je ob napredovani obliki raka, takrat se pojavijo bolečine. Urolog je še omenil dilemo, ki se vrti okoli vprašanja, ali bi bilo treba uvesti presajalni test, kot ga imamo za rak črevesja. A po njegovih besedah mednarodna strokovna združenja ne priporočajo organiziranega presejanja za rak prostate, test za odkrivanje je namreč visoko občutljiv, z njim raka prostate lahko odkrijemo zgodaj in zato po nepotrebnem zdravimo tudi rake, ki sicer nikoli ne bi povzročali težav. Tak rak je namreč prisoten pri večini starejših moških.

Pogreša intenzivnejše sodelovanja z radiologi

Onkologinja Breda Škrbinc je pohvalila sodelovanje med onkologi in urologi, ki je vse boljše. "A nismo samozadostni," je dodala in še povedala, da pogreša intenzivnejše sodelovanje z radiologi oziroma organizirano multidisciplinarno zdravljenje, kot je to v tujini; vanj so vključeni patologi, fizioterapevti, medicinska sestra. Onkologinja je še postregla s statističnimi podatki iz registra raka za leto 2016, iz katerega izhaja, da je petletno preživetje bolnikov z rakom prostate preko 92-odstotno. Tega leta so v 70 odstotkih primerov odkrili raka, omejenega na prostati; v 23 odstotkih je bolezen napredovala lokalno, ko se je tumor razrasel zunaj prostate v obdajajoče tkivo; v sedmih odstotkih pa so se že razvile metastaze. "K visoki stopnji preživetja prispevajo tudi novejša zdravila, ki v zadnjih letih revolucionarizirajo zdravljenje, a življenja se pridobivajo v zgodnjih fazah bolezni,“ je še poudarila Škrbinčeva.

Zdravljenje prestal mimogrede

Da so pred tremi leti umrli 404 moški za rakom prostate, "ki je draga in boleča smrt", pa je dejal Franc Hočevar iz Društva uroloških bolnikov. Po njegovem mnenju pri nas primanjkuje 40 do 50 urologov, zaradi česar je težje kvalitetno oskrbeti bolnike. Hočevar, ki je tudi sam zbolel za to boleznijo, je priznal, da mu je bila pri zdravljenju v veliko pomoč dobra fizična pripravljenost. Pred operativnim posegom je namreč hodil na Himalajo in le dva meseca po posegu se je znova odpravil na omenjeno visokogorje. "Fizična aktivnost moškega bi morala biti nenehna. Deset tisoč korakov na dan je minimum za vsakega posameznika, če hoče svoje telo vzdrževati v primerni kondiciji in se spopasti z bolezenskim stanjem. Pri meni se je bolezen ponovila, kar za rak prostate ni običajno. Imel sem 35 obsevanj. Tovrstno zdravljenje sem po mojem mnenju prestal mimogrede, brez problemov, zahvaljujoč svoji psihofizični pripravljenosti,“ je povedal svojo izkušnjo Hočevar.

Če bolnik pride na operacijsko mizo v dobri formi, bo lažje prestal poseg

Pomen telesne aktivnosti je poudarila še fiziatrinja Ana Murko iz zdravilišča Dobrna: "Če bolnik pride na operacijsko mizo v najboljši formi, bo lažje prenesel poseg in se kar najhitreje vrnil v normalno življenje." Gregor Pirc iz Društva OnkoMan, ki je zbolel za rakom pred dvajsetimi leti, ko je imel le 24 let, je opisal pogosto situacijo, v kateri so žene tiste, ki moškega ob težavah "naterajo" k zdravniku. Po njegovih besedah marsikateri moški namreč ob težavah ne želi poiskati strokovne pomoči, saj ga je strah diagnoze, bolečine, minljivosti, ali bo njegova mačo podoba padla in bo v očeh drugih izpadel slabič. Na račun moškega ega trpi njegovo zdravje, pravi, in da ne bi bilo tako, svetuje, naj moški o problemu spregovorijo in se le odpravijo k zdravniku, saj je bolezen mogoče premagati.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku