Pred kongresom Desusa: Hainz razočaran nad Erjavcem, Pivčevo vidi kot priložnost za poživitev stranke

Ž.V., 14.1.2020
Večer

Napetost pred sobotnim kongresom stranke Desus narašča, pri čemer je jasno, da se v glavnem pričakuje izid spopada za predsedniško mesto med legendarnim vodjo Karlom Erjavcem in njegovo najresnejšo izzivalko, kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, pri čemer se je oglasil tudi nekdanji podpredsednik državnega zbora Primož Hainz. Sprva pravi, da je Desus stranka, "ki od ustanovitve dalje brani upokojence pred prevladujočimi evropskimi neoliberalnimi zahtevami, katerim se Slovenija ni znala upreti", in nato razmišlja, da je med upokojenci še vedno preveč takšnih, ki živijo blizu, na ali celo pod robom tistega življenjskega minimuma, ki človeku omogoča dostojno življenje, stanje pa da je potrebno popraviti. "Da pa se krivice ne bi ponavljale tudi za prihodnje generacije, je nujno popraviti tudi osebne dohodke predvsem najnižje kategoriziram delavkam in delavcem. Z nizkimi plačami se namreč generirajo nizke pokojnine, saj imamo pokojninski sistem, v katerem so le te odvisne od vplačil. V skrbi za upokojence je torej neposreden strankarski interes ves kompleks socialnega področja in seveda zdravstva, pri čemer ne smemo zanemarjati ostalih področij družbenega življenja od gospodarstva do znanosti, šolstva, kulture itd.

image
Robert Balen Primož Hainz, nekdanji podpredsednik državnega zbora. 
 

Hainz sicer pravi, da je Karl Erjavec "veliko naredil za stranko, ki jo je prevzel kot politični začetnik", nato pa še, da je predvsem dosegel, "da ni izginila s slovenskega političnega zemljevida, čeprav so ji na levi in na desni odrekali legitimnost in kredibilnost češ da takšno interesno združenje ni stranka". Pojasnjuje, da je pod Erjavčevim vodstvom v začetku preteklega desetletja stranka "preprečila radikalno znižanje pokojnin v imenu t. i. varčevanja". 

Upokojence je zaradi značilne finančne situacije mogoče nagovarjati kot skupino in so zaradi tega vedno pomembnejši, tudi v evropskem političnem prostoru, pravi Hainz. Poudarja pa, da bi se morali v Desusu, sicer resda vseslovenski stranki morda morali zamisliti nad dejstvom, da so ostali brez političnih predstavnikov v Ljubljani in z minimalnim številom v Mariboru. Kot kaže, pa stranka - ko tudi po nekaterih neuspehih vodstvo ni zmoglo resne analize vzrokov - ne bo menjala načina delovanja, "kar lahko nakazuje njeno nadaljnjo politično marginalizacijo". 

"Ni bilo prave želje po vključevanju sposobnih strokovnjakov"

Hainz nadaljuje: "Nerazumevanje časa je sovpadalo s krhanjem notranje strankarske demokracije, strokovni odbori stranke so bili imenovani šele koncem leta 2017, torej tik pred novimi volitvami. Organi so na sejah preredko obravnavali vsebinske točke, posledično so člani stranke in velikokrat tudi poslanci za strankarska stališča izvedeli iz medijev. Zanemarjala se je kadrovska krepitev stranke, saj pri odgovornih ni bilo prave želje po vključevanju sposobnih strokovnjakov, ki so želeli vstopiti v stranko, in ironija je, da smo si jih včasih sposojali pri drugih strankah." Stranka bi na nekaterih področjih lahko storila več, je prepričan, pri čemer med drugim navaja zakon o dolgotrajni oskrbi, problem premalo gradenj domov za ostarele, višje cene v privatnih domovih s koncesijo pa problem vdovskih pokojnin in še ... In kljub zavedanju, da koalicijski partner ne more uresničiti vsega, kar načrtuje, se Hainz ne more znebiti občutka, "da vodstvo stranke preveč živi v upanju, da bodo napake delale tudi druge konkurenčne stranke (v slednje sicer ne dvomim) in bo Desus še vedno nabral dovolj glasov za vstop v državni zbor tudi v naslednjem mandatu"

image
Robert Balen Hainz o Karlu Erjavcu kot dolgoletnemu vodji stranke Desus: ”V petnajstih letih je Karl Viktor Erjavec veliko naredil za stranko, ki jo je prevzel kot politični začetnik. Predvsem je dosegel, da ni izginila s slovenskega političnega zemljevida, čeprav so ji na levi in na desni odrekali legitimnost in kredibilnost češ, da takšno interesno združenje ni stranka.”

Nujno potreben večji angažma, jasnejše oblikovanje stališč, njihovo doslednejše uveljavljanje v državnem zboru in na vladi ter več demokracije znotraj stranke so po Hainzovem mnenju ključne stvari za nujno potrebno poživitev, ki jo lahko uresniči sprememba na vrhu, izvolitev Aleksandre Pivec in novih organov pa je po njegovem mnenju prava priložnost za to. Pri tem Hainz še izraža razočaranje nad Erjavčevimi dejanji, pozivi predsedniku vlade Marjanu Šarcu, "naj zamenja ministrico za kmetijstvo, da bi se znebil konkurentke na strankarskih volitvah". 

 

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku