Kako boste pogrnili praznično mizo?

Sanja Verovnik, 22.12.2019
Lights 4 Fun

Pričarajte gostom očarljivo zgodbo s skladnimi mamljivimi barvami. Tukaj je nekaj predlogov.

O tem, kako jo popestrimo in s kakšnimi darili bomo razveselili svoje najdražje, smo se pogovarjali z Matejem Hajdinjakom iz trgovine 1001 dar.

Mizo lahko okrasimo na tisoč in en način. Kakšna pa je v vaših očeh miza, ob kateri bomo uživali v sproščenem prazničnem vzdušju z vsemi, ki nam veliko pomenijo?

"Praznična miza mora biti čista, urejena in lična, vse drugo je stvar našega okusa, volje, časa in tega, kaj imamo na voljo. Zagotovo pa se držimo pravila 'manj je več', saj mora biti na prvem mestu brez dvoma priročnost. Le tako bo praznovanje teklo karseda gladko in brez stresa."

Bleščeče, žareče
Praznično drevesce, najsi bo naravno ali umetno, je osrednja okrasitev večine domov ob božično-novoletnih praznikih. Naj zažari v lučkah in lepih okraskih. Izbirate lahko med steklenimi in plastičnimi okraski, tistimi iz slame ali pa narejenimi iz žice, papirja ali testa, na drevesce pa lahko obesite tudi piškotke in v svetleče papirčke zavite bonbončke, zlato pobarvane storžke, orehe in še kaj. Nikar pa nanjo ne obesite vsega, kar imate doma ...
Če ste naveličani tradicionalne jelke, se poigrajte z novimi možnostmi. Zlato pobarvane vrbove veje, okrašene z lučkami in/ali izbranimi okraski, ali pa domiselna lesena konstrukcija v videzu smrečice je lahko čudovita zamenjava za tradicionalno drevesce.

Je pri tem pomembno, ali so gostje člani družine, sosedi ali znanci, ki jih že nekaj časa nismo videli?

"Upoštevati moramo tudi, kdo so naši gostje. Smo na praznovanje povabili taščo, tasta in svoje starše, ki so zagovorniki stare šole? Ostanimo pri klasiki. Bomo gostili prijatelje z majhnimi otroki? Izberemo igriv slog in kozarce, ki nam jih ni škoda, če se kakšen razbije. Ali pripravljamo zabavo, na kateri bomo ponudili hladni bife, gostje pa bodo po prostoru sproščeno krožili? V tem primeru mizo prestavimo v kot, da bo soba dovolj prostorna za druženje."

Praznična miza v decembru se pohvali s tradicionalnim aranžmajem, ki ga lahko popestrimo s svečami, naravno dekoracijo, kot so vejice smreke, storži … Kam naj umestimo aranžma, da ne bo v napoto, in za katere barve se odločimo, da smo v trendu?

"Pomembno je, da vse, kar na mizo postavimo, sestavlja enotno zgodbo. Odločimo se za usklajenost barv: za praznike ob koncu leta sta tipični temno rdeča in temno zelena, morda tudi temno modra. Za malo glamurja jih lahko kombiniramo z zlatimi ali srebrnimi poudarki, ki ustvarijo svečan vtis. Sredino mize lahko krasi kakšen adventni ali čisto nevtralen zimski aranžma, vendar moramo pustiti dovolj prostora tudi za postrežbo."

image
Daisy Park Pri okraševanju mize bodimo pozorni na usklajenost barv: ob koncu leta sta tipični temno rdeča in temno zelena, ki se lepo podata k rustikalnosti naravnega lesa.

Miza in stoli naj bodo urejeni

Jedilni servis je nepogrešljiv del praznične mize. So morda prazniki primeren čas, da iz omare vzamemo tistega najbolj dragocenega, ki ga sicer ne uporabljamo, ker se nam zdi škoda, da bi se poškodoval?

"Vsekakor. Če imamo jedilni servis in pribor za posebne dogodke, so praznovanja ob koncu leta vsekakor priložnost, da ju uporabimo. Ker so krožniki in pribor verjetno že na prvi pogled drugačni od običajnih, bo na daleč jasno, da gre za poseben obed. Tudi z vsakdanjim kompletom krožnikov in pribora je lahko miza videti čudovita in svečana, če dodamo nekaj lepe praznične dekoracije."

Mizo po navadi popestrimo s kakšnim prtom, čeravno prta sicer ne uporabljamo. Kakšnega izbrati?

"Kakšen prt izberemo, je odvisno od tega, kakšno zgodbo smo si zamislili in kaj se bo najlepše podalo k celoti. Na splošno velja, da so za praznične in svečane priložnosti najbolj primerni enobarvni prti v svetlih odtenkih, barve, ki naj jih ne bo preveč, pa na mizo dodajamo s prtički in drugo dekoracijo."

Poskrbite za hišne ljubljenčke
Privoščite prave praznike tudi hišnim ljubljenčkom. Razveselite jih s kakšnim priboljškom, predvsem pa jim dajte občutek varnosti, saj je zanje zaradi pokanja petard in drugih pirotehničnih sredstev praznični čas še posebno naporen. Na sprehod se odpravite zgodaj zjutraj in zgodaj popoldne, zlasti če živite v blokovskem naselju. Štirinožni prijatelj vam bo za tako skrb zelo hvaležen.

Da bo vzdušje popolno, ne okrasimo samo mize, temveč tudi stole. Kaj predlagate?

"Enako kot za mizo velja tudi za stole, biti morajo čisti in urejeni. Odrgnjena barva in madeži na blazinah lahko skazijo pogled na še tako lepo pogrnjeno mizo. Če imamo čas, stole prenovimo: lesene dele pobrusimo in na novo pobarvamo, oblazinjene dele pa preoblečemo ali namestimo nove blazine. Naslonjala lahko okrasimo z dodatki, ki se ujemajo s preostalo dekoracijo. Za zelo svečano slavje stole lahko tudi oblečemo, vendar to doma ni v navadi. Največkrat oblečene stole vidimo na porokah."

S čim najpogosteje obdarujemo

Brez daril med prazniki ne gre. S čim se Slovenci na splošno radi obdarujemo?

"Slovenci se na splošno radi obdarujemo in poskušamo biti pri tem čim bolj izvirni. Največkrat kupimo kakšen zanimiv izdelek ali naredimo kaj sami. Možna je tudi kombinacija, da kupljen izdelek nadgradimo z lastnim delom. No, če nič drugega, se zanesemo na steklenico vina ali na kakšen priboljšek, kot sta čokoladna bonboniera in kakšna bolj posebna kava. Ljudje, ki so si blizu, si podarjajo bolj osebna in morda tudi dražja darila. Za znance pa ima marsikdo v zalogi kakšno drobno pozornost, ki prav tako lahko nekoga osreči ali mu polepša praznike."

image
House Doctor Na praznično mizo sodijo servis, pribor in kozarci za boljše priložnosti, prt in prtički v prazničnih motivih.

S čim bomo koga obdarili, je verjetno odvisno od spola in od tega, v kakšnem odnosu smo z obdarovancem. "Vsekakor so darila za ženske drugačna od daril za moške. Veliko vlogo imajo tudi starost obdarovanke ali obdarovanca, način življenja, kaj oseba rada počne v prostem času, kako blizu nam je, ali gre za prijatelja oziroma prijateljico ali družinskega člana in še marsikaj."

Zdaj pa povsem klasično vprašanje: kaj naj moški kupi svoji dragi?

"Pogosto so med darili odeje, termoforji ali grelne blazinice, kaj inovativnega za v kuhinjo, različni lončki in skodelice, stekleničke za vodo, kakšna viseča mreža ali viseči stol, darilni paketi za razvajanje … Zadnja leta tudi na primer izdelki, ki pridejo prav za zdravo domačo malico v službi, in podobno. Sicer pa so darila za boljše polovice občutljivo področje, zato je vsako posploševanje nehvaležna naloga. Z darilom za svojo partnerico lahko moški najbolj zadene, če je pozoren na marsikdaj zelo skrite, marsikdaj pa tudi zelo jasne namige. Nekatere se razveselijo kakšnega kuhinjskega pripomočka, druge so zaradi daril, ki dišijo po gospodinjstvu, hitro slabe volje. Vsaka dama je pač unikatna in zato mora biti tudi darilo izbrano posebej zanjo. Vse pa zagotovo cenijo darila, za katera smo se potrudili in so zato izvirna, zabavna, lepa, morda kaj posebnega sporočajo ali pa spominjajo na kako nepozabno skupno doživetje."

In obratno, s čim lahko ženska razveseli svojega ljubega?

"Darila za moške so največkrat povezana z njihovim prostim časom, s hobiji ali s kakšno drugo priljubljeno zadevo. Za ljubitelje vina torej vinski pripomočki, za gurmane kakšna posebna omaka, stekleničke za vodo in termovke za tiste, ki se ukvarjajo s športom, darilni paketi z adrenalinskimi doživetji za avanturiste. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na razne elektronske napravice in pripomočke, kot je pametni telefon, s katerim se moški prav radi poigramo."

image
House Doctor Nikar ne pozabite na svečnike in sveče. Za piko na i lahko na mizo postavite še dekorativne praznične figurice, a pazite na to, da ne bo vsega preveč.

Ni nujno, da otroku kupimo igračo

Je za otroke še vedno najboljša izbira igrača?

"Niti ne. Veliko staršev raje kot igračo otroku podari knjigo, vstopnico za doživetje ali izdelek, ki ima neko uporabno vrednost, na primer odejo z otroškim motivom, moden zložljiv nahrbtnik, kakšen nenavaden in prikupen pripomoček, ki pride prav pri učenju in lahko tudi motivira, takšne in drugačne miselne izzive, ki odganjajo dolgčas, mali nadobudni kuharji in kuharice dobijo pripomočke za kuho ali peko ..."

Koliko pa potrošimo za darilo?

"Zelo različno. Dejstvo je, da smo decembra bolj radodarni kot običajno. Je pa za božič in novo leto opazno, da je treba kupiti veliko daril in je povprečna vrednost enega manjša."

Kaj svetujete ob nakupu daril, da bodo veseli obdarovanci in tudi mi?

"Verjetno je najpomembnejši nasvet, da imamo pri kupovanju darila v mislih obdarovanko oziroma obdarovanca, saj ji oziroma mu le s premišljeno izbranim darilom naredimo pravo veselje. Najbolj škoda je daril, ki zapuščena ležijo v kakšni omari, ker jih nihče zares noče. Pomislimo, kaj oseba, ki jo želimo obdariti, rada počne v prostem času, s katerimi hobiji se ukvarja, ali rada gospodinji, se navdušuje nad športom ali je morda nekoliko manj aktivna … Odgovori na ta vprašanja nas bodo pripeljali do primernega darila, ki ga bo obdarovanec neizmerno vesel. Dejstvo, da smo nekoga z darilom iskreno razveselili, pa bo v veliko veselje tudi nam."

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku