Pravilo vrtnih dodatkov: Manj je več

Matic Sever, 30.5.2019
Profimedia

Z izbiro dodatkov lahko dopolnimo ali pokvarimo estetski vtis našega vrta.

Vrt težko uživamo v polni meri, če se nimamo kam usesti, če si zunaj ne moremo pripraviti kakšnega prigrizka ali celo konkretnega obroka, če se zvečer ne moremo sprehoditi brez bojazni, da bi se kam spotaknili. In še je tega, pravo življenje v vrtu omogočajo številni dodatki.

image
Matic Sever Nenavadno svetilo v obliki kovinske kroglje, v katero prižgemo svečo.

Usklajeno pohištvo

Najpogostejša dodatna oprema je vsekakor vrtno pohištvo. Klopi, stoli, ležalniki in mize nam omogočajo posebno izkušnjo, druženje ob kosilu na prostem, branje knjige v senci dreves, meditacijo ali zgolj kratek počitek med vrtnimi opravili. Žal pa se prepogosto dogaja, da se ne zavedamo teže pohištva, ki jo ima pri estetskem vtisu celotnega vrta. Vse prevečkrat segamo po dodatkih, ki niso povezani z nastalo sliko in k njej ničesar ne doprinesejo. Kot si želimo, da se sedežna garnitura v dnevni sobi lepo poda k barvi sten in parketa, tako bi morali tudi zunaj težiti k usklajenosti. Brezhibno zasajen in skonstruiran vrt na primer lahko povsem pokvarimo s ceneno plastično navlako. Vrtno pohištvo bi morali jemati tudi kot okrasni element.

image
Profimedia Prava razmerja

Od spodaj osvetljeno drevo

Podobno se dogaja pri izbiri vrtnih svetilk. Danes je na voljo veliko izredno domiselno oblikovanih svetilk za vsemogoče vrtne stile, je pa res, da vrhunski izdelki večinoma niso poceni. A tudi tu bi se morali vprašati, zakaj smo za svetilko ali lestenec v predsobi lahko zapravili nekaj deset evrov, za zunanjo se nam pa že pet evrov zdi preveč. Tu se moramo pač odločiti, ali bo vrt brez osvetljave ali pa bomo projekt izpeljali konkretno. S svetlobo naj se ne pretirava, saj je dandanes pomembno varčevati z energijo, vseeno pa si lahko polepšamo nekaj ur na teden, ko si zvečer privoščimo kakšen kozarec vina na terasi. Posebne učinke ustvarja svetloba ob vodometih, prav nenavadno deluje od spodaj po deblu osvetljeno drevo, tudi od zadaj osvetljeni topiraji ustvarijo nenavadno zanimiv učinek. Seveda pa si največkrat iz povsem funkcionalnih razlogov uredimo osvetlitev poti, ki vodijo do na primer vhoda v hišo.

image
Profimedia Lično in urejeno

Brezdušni betonski kamini

Med uporabne dodatke bi lahko šteli še samostojne žare. Če te na plano prinesemo le občasno oziroma po potrebi, niti ni tako zelo važno, kakšni so, se pa dobijo tudi zelo dobro oblikovane sodobne različice, ki so odlično estetsko dopolnilo predvsem modernim urbanim in predmestnim vrtovom. V Sloveniji je nekoliko več težav pri izbiri tako imenovanih vrtnih kaminov. V tem primeru gre za statičen dodatek, ki je zelo viden in zato ima večinoma pomembno vlogo v denimo videzu terase. Pri nas se preveč posega po robustnih, brezdušnih, vnaprej po kosih izdelanih betonskih kaminih. Pomisleke imam tudi s podobnimi izvedbami zunanjih umivalnikov s pipami in priključki za cevi za zalivanje. Kaj pa vsi drugi dodatki, na katere morda pomislimo pred naštetimi in opisanimi? Če ne bi v naslov dodal uporabni "dodatki", bi ta verjetno najprej obudil podobe palčkov, umetnih živali, krogle, kipe in še kaj. Kakšen skrbno izbran kos lahko prispeva veliko, pogosto pa smo priča kiču. Ne bom sodil rabe posameznih predmetov, ker je to težko in redko kdaj upravičeno, bi pa rad videl, da bi si za razmislek pred umestitvijo vsega dodatnega okrasja vzeli več časa in dobro premislili. Menim, da bi se bilo najbolje držati pravila "manj je več".

image
Matic Sever Skladnost z naravo
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku