Praktično: Znebite se šare!

P.K., 29.1.2019
Profimedia

S tem se boste osvobodili navezanosti na stvari in v svojem domu pridobili več prostora.

Za pospravljanje šare, ki se vam je nabrala z leti, bi sicer lahko najeli strokovnjaka. To je še eden od poklicev sodobnega časa, s katerim je mogoče danes mastno služiti, sploh v nekaterih tujih državah onkraj luže. A zakaj bi si s pospravljanjem stvari, za katere ste verjetno že zapravili zajeten kupček denarja, povzročili še dodatne stroške?

image
Profimedia

Profesionalna urejevalka domov Karen Lawrence svetuje, da se dela lotite sami in vam pri tem ponuja 5 koristnih nasvetov.

1. Upoštevajte čas, ne dar.

Na stvari, ki ste jih z leti nakupili, lahko pogledate z vidika časa in se vprašate: Koliko časa mi vzame ohranjanje teh stvari?. Oblačila je treba vzdrževati, z okrasnih drobnarij čistiti prah, tehnične predmete je treba popravljati. Še pred nakupom je dobro pomisliti tudi na te reči in se vprašati, koliko ta predmet dejansko potrebujete. Morda boste začeli nakupovati manj ter tako privarčevali svoj čas in denar.

2. Začnite z majhnimi koraki.

Za začetek si zastavite majhen cilj, denimo pospravljanje predala, police ali sobe. Potem postopoma dodajajte nove cilje. Če si boste za konec tedna zadali urediti vso hišo, lahko da boste obupali, še preden bi začeli. Za boljši občutek, si naloge lahko tudi zapišete po korakih in jih sproti potem črtate s seznama.

image
Profimedia

3. Na urejanje šare se vnaprej pripravite

Najprej si je dobro ogledati prostor, ki ga nameravate urediti. Tako lahko predvidite, kaj boste potrebovali in se primerno pripravite. Prinesite si vreče, kartonaste škatle in jih opremite z napisi, da si s kasnejšim iskanjem ne naložite dvojnega dela. Na ta način velik kup šare razdelite na manjše enote, ki jih laže obvladate.

4. Podobne predmete razporedite skupaj

Če med razločevanjem šare ugotovite, da imate šest kosov črnih rokavic, štiri hladilne škatle in osem polnilnih baterij, ohranite najboljše in se znebite ostalih. Lahko jih podarite, če so še uporabni. Prostovoljne dobrodelne organizacije vam bodo hvaležne.

5. Omejite svoje dejavnosti

Enako kot se lotite prostorov po korakih, začnite enako tudi s pregledovanjem stvari. Razdelite jih po področjih. Če vas čaka en kup stare nepregledane pošte, začnite s tem. Po prostoru postavite središča, kot so "odpadki", "podarim" in "obdržim".

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku