Praktično: Za bolj vlažne in manj izsušene roke

Urška Kereži, 9.6.2020
Shutterstock

Zaradi pogostega umivanja in razkuževanja postane koža na rokah hitro izsušena in razpokana, pojavi pa se lahko tudi rdečica, saj na njihovo nego radi pozabimo.

Roke veliko povejo o človeku in so opaznejše, kot si predstavljamo. V pomoč so nam pri govorjenju, z njimi božamo, delamo, omilimo bolečino in zdravimo. Se ščitimo, branimo ter celo govorimo, njihove kretnje in gibe pa razumejo povsod. Znani so plesi dlani, v umetnosti položaji rok simbolizirajo notranja stališča, v krščanstvu so simbol moči ter prevlade. Poznamo tudi celo vrsto rekov, ki vključujejo roke, od roka pravice, ostati praznih rok, postaviti roko do božja roka je dolga - in vsi smo že občutili njihovo "zdravilno" moč - na boleče mesto podzavestno položimo dlan ter s tem omilimo bolečino. Torej je razlogov, da jim posvetimo več pozornosti, res ogromno.

image
Profimedia Po umivanju jih dobro osušimo s papirnato ali bombažno brisačo.

Na udaru

Na hrbtni strani dlani se najhitreje pokažejo znaki staranja, ki jih ni mogoče odpraviti z liftingom, saj skorajda nimajo maščobnega tkiva, po motnjah na nohtih pa lahko predvidimo različne bolezni ali ugotovimo pomanjkanje vitaminov. Ker so nenehno izpostavljene temperaturnim razlikam, preparatom za čiščenje in umivanje, ki so se jim v teh dneh pridružila še razkužila, pa iz njih odstranimo zaščitno maščobno-kislinski plašč, torej to, kar kožo in našo notranjost ščiti pred vplivi iz okolja. Če ob tem pomislimo, da slednja potrebuje 24 ur, preden spet vzpostavi naravni pH, in to primerjamo z večkratnim umivanjem v enem dnevu, se res lahko zamislimo.

Pravilno umivanje rok po korakih:
1. Roke zmočite pod tekočo vodo.
2. Nanesite zadostno količino mila.
3. Temeljito zdrgnite vse dele dlani, medprstne prostore, palec in hrbtno stran dlani.
4. Temeljito sperite z vodo.
5. Dobro osušite s papirnato brisačo.
6. S papirnato brisačo zaprite pipo.

Vlaženje in zaščita

Zato je nujno, da si roke redno mažemo s kremami, ki vsebujejo tako vlago kot maščobo. Najprej jih dobro razkužimo in osušimo, nato jih še enkrat zmočimo ter nanesemo negovalno mazilo, ki ustreza tipu in potrebi kože. Sicer ga tako morda res težje razmažemo, vendar koža obdrži vlago, ki jo ščiti. Izbran izdelek za nego naj bo zato obogaten s formulo z večjim deležem maščobnih komponent, ki so ključne za tvorbo zaščitnega sloja na povrhnjici in s pomočjo katerega se zmanjša izguba vlage zaradi izhlapevanja.

Pa tudi vlažilce (hialuronsko kislino, ureo), antioksidante (vitamina A in E, koencim Q10), bogata rastlinska olja (olivno olje, svetlinovo olje, arganovo olje) ter rastlinske izvlečke (kamilica, ognjič) in masla (karitejevo, kakavovo, kokosovo).

Enkrat na teden si privoščite še dodatno nego. Roke masirajte s hranljivo kremo, ki ji lahko primešate nekaj kapljic jojobinega ali mandljevega olja. Nato na hrbtno stran dlani nanesete še hranljivo ampulo ali jih na debelo namažete s kremo ter oblecite v plastične rokavice in počakajte kakšno uro, da se bo krema temeljito vpila.

In še nekaj nasvetov

- Rdeča koža, ki peče, obvezno potrebuje dodatno nego.

- Rokavice so zaščita, a z njimi tudi lahko raznašate stvari, ki jih ne želite, kar pomeni, da zaščitijo le vas, ne pa tudi okolice in ljudi, s katerimi prihajate v stik.

- Tudi na ranjeno kožo lahko nataknete rokavice, vendar roke pred in po tem razkužite in umijte, rokavice pa uporabljajte še pogosteje kot sicer, da se zaščitite.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku