Praktično: Z domačimi pripravki odstranite umazanijo z rok

L. P. L., 14.5.2019
Profimedia

Delo na vrtu in okrog hiše se pričenja, mi pa vam ponujamo nasvete, s katerimi boste iz rok z lahkoto odstranili zemljo in ostalo umazanijo.

Če ne želite uporabljati agresivnih mil za trdovratno umazanijo, ki pogosto vsebujejo tudi škodljive kemikalije, lahko sami pripravite prav tako učinkovite in naravne mešanice za čiščenje rok. Z njimi boste odstranili umazanijo, obenem pa boste negovali še nohte in kožo na rokah.

Ovseni kosmiči in mleko

Najbolj enostavna mešanica za čiščenje rok je sestavljena iz mleka in ovsenih kosmičev. V skodelico nalijte mleko, dodajte jušno žlico ovsenih kosmičev in s takšno mešanico dobro zdrgnite roke. Umazanija bo izginila, vaše roke pa bodo mehke in navlažene. Sperite pod toplo vodo in obrišite. Takšna mešanica deluje tudi kot nežen piling za roke in preprečuje, da bi se koža izsušila.

Sol in olje

Odlično mešanico lahko naredite tudi iz morske soli in oljčnega olja. Zmešajte skupaj južno žlico morske soli in jušno žlico oljčnega olja. Dodajte nekaj kapljic eteričnega olja pomaranče ali limone. S takšno mešanico dobro zdrgnite roke in odstranili boste vso umazanijo. Koža na rokah bo nežna in mehka, nohti lepši.

Olje, sol in dišave

Za mešanico, po kateri ne bodo roke le čiste, ampak bodo tudi dolgo prijetno dišale, uporabite jušno žlico soli ali sladkorja, jušno žlico oljčnega ali kokosovega olja, ščepec posušene sivke, mete ali rožmarina, malo žličko na drobno sesekljane lupine limone in žličko medu.

Sestavine zmešajte, nato pa z njo očistite roke. Vzemite si čas in jih nežno drgnite nekaj minut. Očistili boste vso umazanijo, ko pa boste mešanico sprali s toplo vodo in kožo osušili z brisačo, boste ugotovili, da so roke prijetno dišeče, mehke in negovane.

image
Profimedia Naredite si sami negovalno kremo za roke.

Domača krema za gladke roke

Ko se prične delo na vrtu, v sadovnjaku in okrog hiše, roke pogosteje umivamo, zato lahko koža postane suha in groba. Sami lahko naredimo zelo učinkovito domačo kremo, s katero roke namažemo zjutraj in zvečer pred spanjem.

Za pripravo boste potrebovali dve žlički čebeljega voska, štiri žličke oljčnega olja, žličko linolina in deset kapljic eteričnega olja čajevca.

Najprej nad paro segrejte čebelji vosek, dodajte oljčno olje in dobro zmešajte. Dodajte še linolin, in ko se vse sestavine stopijo ter pomešajo med sabo, dodajte še kapljice eteričnega olja čajevca. Mešajte še pol minute, nato odstavite in zmes nalijte v steklen kozarček s pokrovom.

Postavite za nekaj ur na hladno, da se krema strdi, nato je pripravljena za uporabo.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku