Praktično: To je dobro vedeti o jajcih

P.K., 22.1.2019
Profimedia

Ste vedeli, hranilna vrednost jajca ni prav nič odvisna od barve lupine, ki jo določa vrsta kokoši?

Eno srednje veliko jajce resda lahko vsebuje približno 12-krat več holesterola kot 25 gramov mastnega čedar sira, vendar sir vsebuje skoraj 7-krat več nasičenih maščob kot jajce in zato lahko bolj poveča raven holesterola v krvi.

image
Profimedia

Britansko dietetično združenje za srce meni, da eno jajce na dan najbrž ne bo dvignilo holesterola v krvi, če je količina nasičenih maščob v drugi prehrani majhna. Če jajca redno umestimo v svojo prehrano, lahko celo zaščitimo svoje zdravje, sodeč po raziskavi iz revije Ameriškega zdravniškega združenja. Pri 100 tisoč Američanih je namreč pokazala, da eno jajce na dan zmanjša tveganje za srčna obolenja in kap.

Najboljša izbira so jajca, ki so obogatena z maščobnimi kislinami omega 3, čeprav so nekoliko dražja. Številne študije vedno znova dokazujejo koristnost teh maščob pri izboljšanju spomina in zmanjševanju tveganja za depresijo. Za splošno zdravje bi dnevno morali tlesu zagotoviti 450 mg maščobnih kislin omega 3, pri čemer vam lahko pomagajo jajca.

Koristni nasveti:

- Jajca hranimo v kartonskih škatlah zato, da se ne izsušijo.

- Ne ozirajte se na barvo jajc. Hranilna vrednost ni odvisna od barve lupine, saj to določa vrsta kokoši.

- Preizkušajte, ali so jajca sveža. Položite eno jajce v skledo slane hladne vode in če se potopi, veste, da je sveže. Če jajce splava na površje, ga zavrzite.

image
Profimedia

- Pred stepanjem jajca pustite vsaj 30 minut na sobni temperaturi. Rumenjak in beljak lažje ložite, če je jajce hladno. Če pa ga nameravati stepati za kremo ali mousse, je dobro, da se jajce segreje na sobno temperaturo, ker bo to povečalo prostornino pene.

- Razlito jajce odstranite s soljo. Če se vam jajce razbije po tleh, se ne mučite z odstranjevanjem s krpo. Namesto tega madež potresite s soljo, da kristali vpijejo jajce in ostanke po petih minutah odstranite z vlažno papirnato brisačko.

Povzeto po knjigi Prepovedani nasveti: 1503 redko zaupane skrivnosti, ki vam prihranijo čas, denar in težave

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku