Praktično: S tem trikom hitro in naravno odišavite dom

L. P. L., 7.5.2019
Profimedia

Če tudi vi ne marate dišav, ki vsebujejo kemikalije in lahko povzročijo glavobol, radi pa imate, da dom prijetno diši, lahko dišavo naredite sami.

Stanovanje najlepše diši, če je pospravljeno in vsak dan prezračeno. V čistem in zračnem stanovanju je tudi bivanje bolj prijetno. S tem, ko redno odpirate okna, preprečite tudi, da bi se virusi in bakterije, ki krožijo po zraku, množile.

V vročih dneh stanovanje zračite zjutraj in zvečer, v hladnih, deževnih in meglenih dneh pa ga prezračite za pet minut, toliko, da boste zamenjali zrak.

Dišava po izbiri

Še posebej, če je vreme megleno in deževno, je lepo, če smo nekje na toplem v dobri družbi ali morda s knjigo v roki. Prijetna domača dišava prinaša še bolj domače in sproščeno vzdušje. In ko jo bodo zavonjali vaši prijatelji, ki jih boste povabili na kavo, bodo od vas takoj zahtevali recept.

image
Profimedia Stanovanje lahko prijetno diši s pomočjo naravnih sestavin.

Ta je preprost. Potrebovali boste nekaj rezin limone, pomaranče ali limete, uporabite lahko tudi rožmarin ali timijan, vejico bora, smreke, dodate lahko ekstrakt vanilje ali kavna zrna ter začimbe, kot so nageljnove žbice, janež, cimet.

Seveda ne smete zmešati vsega skupaj, v tem primeru bi dobili vsiljiv vonj. Med zgornjimi naštetimi živili izberite dve ali tri različne, takšne, ki pašejo skupaj.

Dobra kombinacija so pomaranče ali limone ter nageljnove žbice ali cimet, limeta in smreka, rožmarin ali timijan in limona, ekstrakt vanilje in pomaranča, kavna zrna in cimet. Uporabite lahko tudi le eno sestavino.

Nato izbrane vrzite v večji lonček, dolijte vodo in postavite na štedilnik, kjer naj počasi vrejo. Če imate kaminsko peč, lahko domačo dišavo grejete tam. Voda bo počasi hlapela v prostor in pričarala čudovito dišavo. Pazite le, da ne povre.

Takšno domačo dišavo lahko pripravite tudi, kadar boste pekli ribe, cvrli čebulo ali podobne jedi, ki rade puščajo vonj. 

image
Profimedia Ob branju knjige lahko uživate v prijetni domači dišavi.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku