Praktično: Pečeno sadje na žaru? Te izberite za pravi ognjemet medenih okusov!

S. B., 30.6.2020
Profimedia

Ne samo meso in zelenjava - ko boste enkrat na žaru pekli sadje, ga boste kmalu spet!

Ljubitelji žara vsako pomlad komaj čakajo, da svojo kuhinjo prestavijo na vrt ali teraso. Poletna kuharija je namreč za mnoge sinonim za pripravo žara, za dimljeno dišeče vabilo na kosilo. Na vročih rešetkah največkrat pripravljamo meso, tudi bučke, jajčevci, paprika in paradižniki si velikokrat izborijo svoje mesto. Kaj pa, ko bi na žar vrgli nekaj sadja? Bogati sadni okusi se na vročini še dodatno razvijejo, in ko boste enkrat na žaru pekli sadje, ga boste kmalu spet.

Pazite, da ne izberete preveč zrelega sadja, saj lahko na rešetkah razpade. Nežno sladko meso se rado prilepi na vroče rešetke, zato teh ne pozabite naoljiti, najprimernejše bo avokadovo, kokosovo ali repično olje. 

Ananas

Nekateri se ne morejo zediniti, ali ananas sodi na pico ali ne. Na žar sodi definitivno, saj je s svojo sočnostjo lahko dodatek k mesnim jedem. 

image
Profimedia Pečeno sadje lahko postane vaša nova najljubša sladica

Hruške

Pečene hruške so priljubljena sladica, najboljše so s sladoledom. Prepolovite jih, odstranite peške in prerezano stran položite na rešetke žara.

Marelice, breskve in slive 

Z žarom sicer ne povezujemo priprave sladic, a pečene marelice, breskve in slive so lahko nepozabna sladica, še posebej v kombinaciji s sladoledom.

image
Profimedia Poletna solata s pečenimi breskvami

Melone in lubenice

Pečena melona se bo odlično ujela s sirom ali orehi. Lubenica pa s feta sirom in poletno solato.

Avokado

Recimo, da je avokado sadje. Narežite avokado na polovice ali četrtine in ga pečenega ponudite k solati ali toplim sendvičem. 

Fige 

Sladke fige se na vročem žaru spremenijo v marmeladne grižljaje, odlične so tudi v kombinaciji z maskarpone kremo ali koncentriranim balzamičnim kisom.

image
Profimedia Popečene banane

Banane

Morda so prav popečene banane najbolj znano pečeno sadje, pazite le, da zrele pečete cele, manj zrele pa lahko prerežete na polovico ali kolobarje.

Citrusi

Vročina žara bo kislost citrusov spremenila v sladkobo, če pa nanje posujete še malo sladkorja, se bo ta spremenil v mamljivo karamelo. Pečene limone se, kot verjetno že veste, odlično podajo k ribjim specialitetam. 

 

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku