Praktično: Kako pravilno speči kostanj?

Sanja Verovnik, 5.11.2019
Shutterstock

Ta jesenski prigrizek številka ena je namreč slasten le, če je ustrezno pečen.

Ni ga čez pečen kostanj. Za to poleg kostanjev seveda potrebujemo žar in ustrezno ponev. A kako speči kostanje, da bo njihova sredica slastna in ne zažgana, lupina pa bo kar sama padla s ploda? Nejc in Miha Pešec, ki se spoznata na žar in peko, pravita, da je vse, kar potrebujemo, visoka temperatura, ki grenko sredico spremeni v sladko in okusno jed. "Zaradi lupine, ki obdaja sočno sredico, se v procesu pečenja nabira vlaga, ki ustvari visok pritisk. Pritisk lahko povzroči, da se kostanji spremenijo v mini projektile, zato jih je treba pred peko prerezati. Tehnike rezanja kostanjev se spreminjajo - nekateri jih le predrejo z vilico, drugi z nožem zarežejo križ, kot najboljša pa se obnese tehnika, pri kateri prerežemo kostanje po dolžini na obeh straneh. Tako omogočimo lažje lupljenje pečenih kostanjev," razložita Nejc in Miha Pešec.

Slastni tudi iz pečice
Kostanje lahko spečemo tudi v pečici, če doma nimamo vrta ali balkona z žarom. Po besedah Urške Fartelj, 220 stopinj poševno, se kostanji iz pečice na prvi pogled ne razlikujejo od tistih, pečenih na ognju, na njih pa ni saj, ki jih oddaja ogenj, zato prsti pri lupljenju niso tako sajasti. "Vendar vam kvalitetno pečene kostanje iz pečice obljubim le, če imate pečico s programom za žar, ki kostanj zapeče in ne skuha," opozori Farteljeva. "Preden jih damo v pečico, v lupino zarežemo x, da kostanji v pečici ne popokajo. Razporedimo jih po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 270 stopinj Celzija in izberemo program za žar. Pekač damo na najvišje izvodilo, da so kostanji čim bližje razbeljenemu žaru. Kostanje pečemo približno 20 minut in jih v tem času trikrat premešamo."

Poškodovane kostanje odstranimo

Pomembno je, pravita sogovornika, da kostanje med rezanjem sortiramo: "Tisti s poškodbami in majhnimi luknjicami romajo v smeti. Tudi kostanji, ki jih enostavno stisnemo s prsti, niso primerni za peko, saj so ponavadi plesnivi in izsušeni." Ko so kostanji narezani, jih operemo v stoječi vodi. S tem omehčamo lupino in preprečimo zoglenelost med peko. Prav tako z njih odstranimo vso umazanijo in prah, dodata strokovnjaka za peko.

image
Shutterstock Kostanj velja za priljubljeno jesensko jed, ki gre zlasti v slast ob dobri družbi, klepetu in kozarčku vina ali skodelici čaja.

Vsakih pet minut jih premešamo

Po njunih besedah je pravilna temperatura za peko kostanjev na žaru 200 stopinj Celzija. "Na rešetko položimo kostanje. Če je razmah med rešetkami večji od kostanjev, uporabimo kovinsko posodo z luknjami. Kostanje pečemo 15 minut, če pa so zelo veliki, dodamo temu času še minuto ali dve. Pri pečenju moramo paziti, da je temperatura konstantna. Vsakih pet minut kostanje obrnemo ali premešamo, da se spečejo enakomerno in da ne zažgemo lupine," še svetujeta.

Po 15 minutah peke so kostanji pečeni. "Če je sredica grenka, kostanje pečemo še nekaj minut," pravita sogovornika. In kakšen je pravilno pečen kostanj? "Ima rahlo sladek in maslen okus, lupina pa se na prerezanih delih odpre in odstopi od sredice. Ko so kostanji pečeni, jih odstavimo z žara, zavijemo v kuhinjsko krpo in pustimo stati vsaj pet minut," še skleneta mojstra.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku