Praktično: Kako pravilno nanašati dezodorant

Urška Kereži, 5.2.2019
Profimedia

Zdi se, da je nanašanje dezodoranta nekaj najbolj preprostega. A po letih proučevanja dermatologi ugotavljajo, da skorajda vsi delamo te štiri velike napake.

Od danes naprej dezodoranta nikoli več ...

1. ... ne nanašajte na mokro kožo.

Morda menite, da je trenutek, ko stopite izpod prhe, najboljši, da preprečite slab telesni vonj, toda koža dezodoranta ne more absorbirati, če je vlažna. Da bi v resnici dosegli najboljše rezultate, nanesite antiperspirant na popolnoma suho kožo.

2. ... ne nanašajte zjutraj.

Dezodoranta ne bi smeli uporabljati zjutraj, ampak pred spanjem. Tako se bo v celoti posušil. Čez noč ga pustimo, zjutraj pa si pazduhe umijemo in ostanek odstranimo z milom in vodo.

image
Profimedia

3. ... ne pustite, da se ne posuši.

To je očitno v današnjem kroničnem pomanjkanju časa vsesplošna težava. Če oziroma ko se vam mudi, uporabite sušilnik za lase v nastavitvi za hladno pihanje in pospešite sušenje.

4. ... ne nanašajte prepogosto.

Kdor dezodorant nanaša vsak dan, pretirava, trdijo dermatologi. Če imate res kakovostnega, je povsem dovolj, da ga uporabite štirikrat pod vsako pazduho (dva potega gor, dva dol) maksimalno dvakrat na teden.

Kako delujejo?
Večina antiperspirantov vsebuje kot kozmetično aktivno učinkovino aluminijeve soli. Te delujejo tako, da se raztopijo v znoju in tvorijo gelast čep, ki zapre izvodilo žleze. S tem se za nekaj ur po aplikaciji izdelka zmanjša izločanje znoja na površino.
Dezodoranti se lahko uporabljajo pod pazduhami ali po celem telesu za nadzor telesnega vonja. Običajno vsebujejo alkohole in protimikrobne učinkovine, ki bakterije ubijejo, ter dišave, ki prekrivajo neprijeten vonj.

Inovacije
V zadnjem času se je na tržišču znašlo precej novih dezodorantov, ki prijeten vonj zagotavljajo daljši čas. Dišavna sestavina je namreč ujeta v mikrosfere koruznega škroba, ki se odprejo in sprostijo dišavo šele ob nasičenju z znojem. Manjše mikrosfere sprostijo vonj takoj, večje počasneje.
Inovacije so se pojavile tudi na področju zmanjšanja belih madežev, ki jih na oblačilih in koži radi pustijo tovrstni izdelki. Izdelek je na primer formuliran tako, da vpliva na način, kako se svetloba odbija s kože in zmanjša vidnost belih madežev.

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku