Praktično: Kako odpraviti faraonke iz stanovanja

Sanja Verovnik, 24.12.2019
Shutterstock

Faraonske mravlje so problem, s katerim se srečujejo najpogosteje stanovalci blokov: ko začnejo temperature padati, mravlje iščejo zavetje v zaprtih ogrevanih prostorih, kjer gnezdijo.

Stanovalci večstanovanjskih blokov marsikje doživljajo pravo moro, ki jim jo povzročajo faraonske mravlje. Težko jih je odpraviti, če pa že, se čez čas ponovno vrnejo. Kot so nam pojasnili v Inštitutu za higieno okolja in živali z etologijo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, so faraonke oziroma Monomorium pharaonis problem predvsem v zimskih mesecih. Ko začnejo temperature padati, iščejo zavetje v zaprtih ogrevanih prostorih, kjer gnezdijo. Glavni razlog prisotnosti in širjenja faraonk v urbanih naseljih so toplovodi, torej sanitarna voda in ogrevanje, dodajajo v inštitutu. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano opažajo, da se faraonke pojavljajo po vsej Sloveniji. "Problem so zlasti v blokih, ki so jih prenavljali, torej so zamenjali toplotno izolacijo. Za izolacijo imajo namreč mravlje idealne pogoje, da si ustvarijo gnezda, saj je povsod kakšna špranja, kjer lahko pridejo noter, pojasnjujejo.

Cimet in natrijev borat
V boju s faraonskimi mravljami nekateri uporabljajo tudi naravna sredstva. Matjaž Kovač iz Maribora pove, da je uporabljal različne spreje, a neuspešno, nato je dobil nasvet: "Malo sladkorja v prahu pomešaš z boraksom (natrijev borat) v prahu. Nastaviš, kjer imajo mravlje svoje poti. Paziti je treba, da pripravljena mešanica ne pride v stik s hrano in domačimi živalmi. Mravlje so delavke in hrano odnesejo do matice in to tako zastrupijo, s tem pa uničijo tudi sebe. Zadostovalo bo že nekaj gramov." Kot učinkovito sredstvo za preganjanje faraonk nekateri omenjajo tudi cimet. Mateja Grah iz Maribora: "Poiščeš gnezdo oziroma izhod iz gnezda in potreseš malo cimeta v prahu. To storimo tudi na vstopnih točkah v stanovanje; pri oknih in vratih ter v zračnikih. Predvsem pa mora biti vsa hrana pospravljena v zaprte posode, tla pa posesana in obrisana. Jaz sem se jih znebila s cimetom v pol leta in nikoli več se niso vrnile."

Privlačijo jih vlaga, toplota, hrana

V podjetju Bioteh so nam pojasnili, da se faraonke pojavljajo vse leto. V stanovanjih jih privlačijo vlaga, toplota, hrana in veliko primernih mest za razmnoževanje. Po navadi lezejo okoli stikal, električnega omrežja, kuhinjskih elementov, armatur, pulta in ploščic. Preprosta gnezda si naredijo na toplih in težko dostopnih mestih, recimo v razpokah v zidu, izolacijskem materialu, tekstilu, ob ceveh s toplo vodo, v parketu, klimatskih napravah ter v predmetih, ki jih dolgo nismo premikali, denimo med polami papirja, v glasbenih stolpih, pohištvu ... Čeprav so gnezda vedno na toplih mestih, se delavke pri iskanju hrane gibljejo tudi po hladnih delih stavb. Iz prostora v prostor lezejo po vodovodnih, električnih in plinskih napeljavah ter zračnikih in se lahko v kratkem času razširijo po vsej zgradbi, razložijo v Biotehu. Faraonke se razmnožujejo vse leto, saj lahko matice na toplem neprekinjeno zalegajo jajčeca. "Nove kolonije se tvorijo z odcepitvijo. To pomeni, da se oplojena matica z nekaj delavkami loči od matične kolonije in si na primernem mestu ustvari novo gnezdo. Tako lahko nastane na stotine majhnih gnezd, razpršenih po vsem objektu," poudarjajo v podjetju Bioteh. Najraje se hranijo z beljakovinsko hrano - surovo in suho meso ter siri jim še posebno teknejo. Prav tako jim gresta v slast sladka hrana in maščoba. Vsako hrano, ki jo faraonke onesnažijo, moramo zavreči. Zavedati se je namreč treba, da so prenašalke bolezni, kar je še posebno nevarno v bolnišnicah.

image
Shutterstock Faraonke so v stanovanjih zelo neprijetne in nadležne že zaradi svoje številčnosti, še posebno pa zato, ker lezejo vsepovsod in napadajo živila v kuhinjah in shrambah.

Pršila, posipi, dezinsekcija ...

Za začetek si lahko pomagamo z uporabo sredstev za zatiranje faraonskih mravelj, ki so primerna za uporabo v gospodinjstvih. Navadno so v obliki pršil in posipov. Z njimi pršimo oziroma posipavamo mravlje in mesta, po katerih lezejo. Sredstva pustimo delovati nekaj dni, nato tretiranje v presledkih ponavljamo. Pomembno je, da izberemo sredstva, ki delujejo dolgotrajno oziroma z zamikom, da jih bodo delavke lažje zanesle v gnezda. "Pri obsežnih infestacijah, kjer so faraonke množično razširjene po celotnem stanovanjskem bloku, pa je za uspeh pri zatiranju treba opraviti dezinsekcijo celotnega objekta. Za to se je treba obrniti na strokovne izvajalce," poudarijo pri Biotehu. Dobro je, da v akciji zatiranja sodelujejo vsa gospodinjstva v bloku, saj so gnezda faraonk številčna in navadno razpršena na številnih nedostopnih mestih v zgradbi. V nasprotnem primeru se bomo faraonk težko znebili.

Rešitev za vsaj eno leto
V Enoti za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo v Ljubljani, ki spada pod Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, v zadnjih letih faraonke zatirajo predvsem s postavljanjem insekticidnih vab. Mravlje delavke vsebino vabe odnesejo v gnezda do matice, ki povzroči motnjo v razvoju ličink. Za uspešen boj proti faraonkam priporočajo, da se v enem stanovanju nastavi štiri do šest vab, odvisno od velikosti stanovanja, konfiguracije prostorov in prisotnosti mravelj.
Uspešno opravljena dezinsekcija pa žal ni zagotovilo, da se faraonke čez čas ne bi znova pojavile, na kar so nas opozorili številni stanovalci, ki se že nekaj let bolj ali manj uspešno borijo s to nadlogo. Kot so nam pojasnili v Inštitutu za higieno okolja in živali z etologijo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, je dezinsekcija z insekticidnimi vabami rešitev za vsaj eno leto. "Vse je odvisno od tega, v kolikšni meri so stanovalci pripravljeni, da se dezinsekcija izvede. Kadar se dezinsekcija izvede le v določenem delu bloka, se mravlje lahko pojavijo na drugem koncu," pojasnjujejo.

Le sodelovanje vseh stanovalcev prinese rezultate

Ob pojavu faraonk v stanovanju bloka je bistveno, da o tem obvestimo upravnika objekta. Mag. Bojan Breznik, vodja upravljanja pri Stanovanjskem inženiringu, poudari, da kot upravniki objekta skrbno zberejo informacije, v katerih stanovanjih so se faraonke pojavile. Kot dodaja, je problem faraonk njihova množičnost, zato je dezinsekcija v večstanovanjski stavbi učinkovita le, če sodelujejo vsi stanovalci, saj se v nasprotnem primeru lahko kolonija preseli v sosednje stanovanje. Kot upravniki objekta sodelujejo s strokovnjaki, ki imajo znanje in izkušnje s tovrstnimi problemi, recimo z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, nadaljuje Breznik. "Slednji nam pripravijo predlog dezinsekcije glede na množičnost kolonij. Predlog nato predstavimo etažnim lastnikom." V najhujših primerih je potrebna kombinacija dezinsekcije z mokrim tretiranjem in nastavitvijo vab, ki se izvaja dvakrat v razmiku 20 do 25 dni. Sama dezinsekcija ne povzroča materialne škode, prav tako ne vpliva na zdravje ljudi, opozori sogovornik. "Večinoma zadostuje že treniranje z nastavitvijo posebnih vab oziroma hrane. Dobre izkušnje imamo z vabami, ki povzročijo neplodnost mravelj. Nastavljene morajo biti približno tri do štiri mesece, nato pa faraonke odmrejo. Slabše izkušnje imamo z vabami, ki mravlje zastrupljajo. To nevarnost faraonke praviloma hitro prepoznajo, zato ta metoda ni tako učinkovita," še sklene Bojan Breznik.

image
Shutterstock V stanovanjih faraonke privlačijo vlaga, toplota, hrana in veliko primernih mest za razmnoževanje.

Pomembna je preventiva

Da bi mravljam preprečili vrnitev, je treba vse bivalne prostore redno čistiti in vzdrževati. "Hrane ne smemo puščati na prostem, ampak jo shranjujmo v nepredušno zaprtih posodah ali hladilniku. Na mizi ali pultu ne sme biti drobtin in ostankov hrane, redno sesajmo in pomivajmo tla. Poleg tega je pomembno redno odnašanje smeti in odstranjevanje hrane, ki ostane od hišnih ljubljenčkov," svetujejo v podjetju Bioteh.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku