Praktično: Kako izbrati najboljšo lubenico

L. P. L., 9.7.2019
Profimedia

Na pogled so vse enake, a kaj, ko ne vemo, kaj skrivajo v notranjosti. Ravno prav zrela lubenica zveni podobno kot zveni odpiranje buteljčnega vina s plutovinastim zamaškom.

Lubenica in poletje sodita skupaj. Če pa je zraven še morje, je trenutek popoln. Zdravi poletni sadež prijetno osveži, ohladi naše telo in ga odžeja. Zato se le odpravite po nakup.

Triki, s katerimi boste izbrali ravno prav zrelo lubenico

Največkrat kupimo celo in ne vemo, kaj skriva v notranjosti. Temu se lahko preprosto izognemo tako, da jo kupimo le pol, sploh, če imamo prodajalca lubenic v bližini. Tako bomo imeli vedno svežo.

Če pa želimo kupiti celo, so nam lahko v pomoč nasveti, s katerimi bo izbira zagotovo prava.

Lubenica, ki je zrasla na zemlji, ima dokaz. Tista stran, ki med rastjo in zorenjem lubenice leži na zemlji, je rumene, bele ali svetlo zelene barve.

Črte, ki jih ima lubenica, nam povedo, če je zrela. Svetlejše črte pomenijo, da je njena sredica zrela in sladka.

Prav tako pecelj na lubenici razkriva, ali je dovolj zrela. Če je pecelj zvit, je lubenica zrela.

Če je lubenica težka, pomeni, da vsebuje veliko vode. Če je lubenica nenavadno lahka, je to znak, da je njena notranjost najbrž suha.

Potrkajte po lubenici. Premalo zrela lubenica zveni visoko, preveč zrela pa ima nizek zvok. Ravno prav zrela lubenica zveni podobno kot zveni odpiranje buteljčnega vina s plutovinastim zamaškom.

image
Profimedia Lubenica, ki je zrasla na zemlji, ima rumen, bel ali svetlo zelen madež.

Shranjevanje lubenice

Ko jo enkrat prinesemo domov, jo je potrebno čim prej pojesti. Shranjujemo jo lahko v hladilniku, ovito v prozorno folijo. Na tak način bomo nekoliko podaljšali njeno svežino. A zavedati se moramo, da z vsakim dnem narezana lubenica izgublja hranilno vrednost in sladkobo, zato jo pojejmo v nekaj dneh.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku