Praktično: Dobri losjoni za telo so za vsak žep

P.K., 19.2.2019
Profimedia

Test losjonov za suho kožo Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) je pokazal, da so v slovenskih trgovinah dobri izdelki za telo v vseh cenovnih razredih. Za zmagovalni losjon v 100 mililitrski embalaži boste odšteli dober evro.

Pordela in izsušena koža je v zimskih mesecih pogost pojav, zato potrebuje nekaj dodatne nege, s katero ji poskušamo zagotoviti ustrezno vlago in maščobo. Potrošniške organizacije so na testiranju preizkusile, kako učinkoviti so pri tem losjoni in mleka za kožo. V raziskavi so upoštevali 11 izdelkov, ki jih najdemo tudi na slovenskih policah, pri čemer so se izdelki iz vseh cenovnih razredov izkazali za dobre. Za najboljšega, v 100 mililistrsk embalaži, je v trgovini treba odšteti dober evro.

image
Profimedia

Udeleženke, ki so testirale izdelke, večinoma zadovoljne z uporabo

V okviru testiranja so preverili vlaženje kože, občutek na koži, uporabo, embalažo, deklaracijo, mikrobiološko kakovost in prisotnost ter koncentracijo mineralnih olj, natančneje aromatskih in nasičenih ogljikovodikov v mineralnih oljih (MOAH in MOSH) ter prisotnost dišav BMHCA in HICC. "Prav vsi izdelki so del testa, v okviru katerega so v laboratoriju preverili prisotnost mikroorganizmov v izdelkih, opravili dobro," izpostavlja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "V laboratoriju smo preverili tudi učinkovitost vlaženja kože, na tem delu testa pa so se že pokazale razlike med izdelki. Kot vedno na potrošniških primerjalnih testih kakovosti pa so seveda povedali svoje potrošniki. Vsak izdelek je dva tedna uporabljalo tudi 20 udeleženk, ki so med drugim ocenile stanje svoje kože, vpijanje in mehkobo kože. Udeleženke testa so bile z uporabo izdelkov na testu večinoma zadovoljne."

Prijeten vonj? Da, a ne za vsako ceno

Pri ZPS so v okviru testiranja preverili tudi, ali izdelki vsebujejo kemikalije, za katere potrošniške organizacije menijo, da jih v kozmetičnih izdelkih ne sme biti. "Kar nekaj izdelkov na testu vsebuje dišavo butylphenyl methylpropional (BMHCA), s trgovskim imenom Lilial. Izdelki, ki jo vsebujejo, imajo vonj po šmarnicah. Raziskave na živalih so pokazale, da negativno vpliva na plodnost, ali je enako pri ljudeh, pa še ni zanesljivo potrjeno z raziskavami," pravi Urša Šmid Božičevič. Dišave sicer vsebujejo vsi testirani losjoni, tudi oba, ki spadata med "naravno" kozmetiko.

Mleko ali losjon?

Razlika med izdelkoma je v razmerju med vodo in olji, pravijo pri ZPS. Praviloma velja, da je mleko za telo bolj mastno (emulzija ima višji delež maščobe), losjon pa bolj vlažen (vsebuje več vode in manj olja oziroma maščobe). Natančno dogovorjenih pravil ni in tudi proizvajalci so praviloma precej izvirni, ko gre za poimenovanje izdelkov, opažajo na ZPS.

Še nasvet ZPS:
  • Pri prhanju in umivanju se izogibajte uporabi (pre)vroče vode, saj ta uničuje povrhnjico.
  • Če je koža zelo izsušena, uporabljajte milo z nevtralnim pH 5,5, ki je enak, kot je kislost kože. V vsakem primeru naj ima milo pH manj kot 7. Pred nakupom preverite deklaracijo – izbirajte mila, ki ne vsebujejo alkohola. Uporaba antibakterijskih mil pri normalnem zdravstvenem stanju ni potrebna.
  • Tuširanje ali kopel naj ne bosta daljša od deset minut.
  • Negi kože se posvetite takoj po tuširanju oziroma kopeli in jo namažite z losjonom ali mlekom. Rahlo vlažna koža vpija bolje.
  • Poskrbite za ustrezno vlažnost v stanovanju, še posebej med kurilno sezono.
  • Poskrbite za pestro prehrano, ustrezno razmerje med aktivnostjo in počitkom, izogibajte se stresu.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku