Praktično: 5 razlogov za uporabo cimeta

L. P. L., 4.6.2019
Profimedia

Cimet spada med super živila, je nepogrešljiva začimba, prisotna v vsaki kuhinji. Uporabite pa ga lahko na mnogo načinov. 

Z njim si lahko posvetlite lase

Če boste cimet uporabljali v domači maski za lase, bodo ti postali svetlejši, mehkejši in sijoči.

Za masko za lase boste potrebovali 3 žličke cimeta v prahu, 3 žličke medu, 5 žličk balzama za lase.

Najprej zmešajte skupaj med in cimet, nato dodajte še balzam za lase. Masko nanesite na čiste in suhe lase. Če bi radi posvetlili le konice las, nanesite masko le nanje.

Ko nanesete masko, lase zavijte v folijo. Lase nato zavijte še v brisačo in počakajte pet ur. Nato sperite pod toplo vodo.

Lasje bodo z vsakim novim nanosom maske svetlejši. Če imate naravno zelo temne lase, bo potrebno počakati dlje časa, da bo razlika vidna. Če pa imate pobarvane lase, cimet ne bo učinkoval.

image
Profimedia Kot velja za vse začimbe, je tudi cimet potrebno uživati v zelo majhnih količinah.

Ščepec cimeta v jutranjo kavo

Če bi radi izgubili nekaj kilogramov, če želite pospešiti metabolizem, potem si jutranjo kavo začinite s cimetom. Skuhajte kavo brez dodatkov sladkorja ali mleka, dodajte ščepec ali dva cimeta in uživajte v malce drugačnem okusu kave.

Odpravlja neprijetni ustni zadah

Če imate pogosto težave z neprijetnim ustnim zadahom, si pripravite mešanico dveh kapljic eteričnega olja cimeta in žličko kokosovega ali oljčnega olja. Mešanico žvrkljajte v ustih vsako jutro nekaj minut, nato pa izpljunite.

image
Profimedia Cimet spada med super začimbe.

Zdravi glivice na nohtih

Če imate težave z glivicami na nohtih, potem veste, kako trdovratne so in kako težko se jih je znebiti. Pomagate si lahko z eteričnim oljem cimeta. Kapljico kanite na oboleli noht, razmažite in vtrite. Ponavljajte zjutraj in zvečer. Da boste glivice odpravili, pa bo trajalo vsaj pol leta.

Če radi plavate v javnih kopališčih, če hodite bosi po prostoru, kjer je več ljudi, imejte stekleničko eteričnega olja cimeta ves čas pri sebi. Ko odidete, na suhe nohte nanesite kapljico cimetovega olja in vtrite. Tako boste preprečili razvoj glivic.

Insekti ga ne marajo

Cimet lahko uporabite tudi v boju proti insekti. Mravljice ga ne marajo. Če jih imate v hiši, potresite cimet tam, kjer jih opazite.

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku