Praktično: 3 kemikalije, ki se jim izognite pri nakupu losjonov za suho kožo

P.K., 11.2.2020
Profimedia

Suha koža je med drugim lahko posledica starosti, pretirane uporabe mila, hormonskega neravnovesja in kožnih bolezni. Losjoni in mleka za telo kožo navlažijo, pomirijo in preprečujejo neprijetno srbenje. Potrošniške organizacije so testirale 14 izdelkov iz slovenskih trgovin. Tu so ugotovitve.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so na testu preverili 14 izdelkov, za katere so odšteli med 1,99 in 26,99 evra oziroma med 0,40 in 10,65 evra za 100 ml izdelka. Razlika v oceni kakovosti med najcenejšim in najdražjim izdelkom je minimalna, na testu sta oba izdelka prejela skupno oceno dobro. 

Test losjonov za suho kožo ZPS: "Skoraj vsi izdelki dobro vlažijo"

"Osnovni namen losjona ali mleka za telo je, da kožo navlaži, zato ta del testa k skupni oceni prispeval kar 65 odstotkov. Kako dobro izdelek navlaži kožo, smo preverjali s posebno napravo – korneometrom, ki meri električno zmogljivost v povrhnjici. Čim bolj vlažna je koža, večja je njena električna kapaciteta, saj voda pospeši gibanje ionov v električnem toku," pojasnjuje Urša Šmid Božičevič iz ZPS.

Preverjali so stopnjo vlažnosti kože na podlahti, namazane s standardnim izdelkom, in stopnjo vlažnosti kože, namazane s testiranim izdelkom. Meritve so opravili na začetku preizkusa in po dveh tednih redne uporabe. Na testu so preizkusili izdelke, na katerih piše, da so primerni za "suho" in "zelo suho" kožo. "Na področju kozmetike sicer ni posebej opredeljeno, kdaj je koža »suha« in kdaj »zelo suha«, tudi na testu se je izkazalo, da bistvenih razlik v vlaženju kože med enimi in drugimi izdelki ni," pravi predstavnica ZPS.

image
Profimedia Najbolj problematične so kemikalije v izdelkih za kožo.

Najbolj problematične so kemikalije

Razlike v ocenah med izdelki so predvsem zaradi pomanjkljivega označevanja in zavajajočih navedb, izdelki z dna tabele pa so bili kaznovani zaradi vsebnosti nezaželenih kemikalij. Na te moramo biti pri nakupu izdelkov še posebej pozorni.

1. Propylparaben

Spada med kemikalije, ki motijo delovanje hormonskega sistema (t. i. kemikalije EDC).

2. Cyclopentasiloxane

Zanj velja omejitev pri uporabi v kozmetičnih izdelkih, tako zaradi morebitnega vpliva na zdravje (sum na EDC) kot zaradi obremenitve za okolje (akumulira se v vodi).

3. Butylphenyl methylpropional (BMHCA)

Gre za dišavo s trgovskim imenom Lilial.

Vonj igra pomembno vlogo pri izbiri izdelkov, ugotavljajo potrošniške organizacije. "Ne glede na to, ali testiramo kreme za obraz, losjone za telo ali kreme za roke, na praktičnem delu kozmetičnih testov ugotavljamo, da vonj odločilno vpliva na to, ali je izdelek uporabnicam všeč ali ne," je še povedala Urša Šmid Božičevič. Uporabnice, ki so testirale izdelke, so večinoma podale oceno "dobro" ali "zelo dobro", le nekaj razlik se je pokazalo v podrobnostih.

image
Profimedia Redna nega kožo zaščiti, neguje, vlaži in pomirja.

Napake pri označbah

Pri ZPS poudarjajo, da so nekatere navedbe na testiranih izdelkih zavajajoče, večina izdelkov, z izjemo enega, na sprednji strani nima slovenskih navedb. Embalaža na sprednji strani navaja opise, kot so "smooth sensation", "deep moisture", "werwöhnende pflefelotion". "Potrošniki morajo informacijo poiskati na zadnji strani, ob tem pa bodo potrebovali očala ali povečevalno steklo," pravijo pri potrošniški organizaciji. Evropska zakonodaja namreč določa, katere oznake morajo biti navedene na kozmetičnih izdelkih. Poleg imena, proizvajalca in sestave (seznam INCI, sestavine so navedene po padajočem vrstnem redu) tudi navodila za uporabo, opozorila in rok trajanja izdelka po odprtju. Zadnji podatek je manjkal pri treh izdelkih. Nekateri proizvajalci na izdelkih po ugotovitvah ZPS navajajo pretirane trditve, ko so "24- oziroma 48-urno vlaženje", "globinsko vlaženje", in trditve, za katere ni točno določeno, kaj pomenijo. Na primer "hipoalergen", kar naj bi potrošnikom zagotovilo, da izdelek ne povzroča alergij. "Za zdaj ni znanstveno dogovorjeno, katerim merilom bi moral ustrezati izdelek, da bi lahko bil označen kot hipoalergen, zato je ta trditev zavajajoča. Sicer pa noben izdelek na testu (s to oznako ali brez nje) udeleženkam ni povzročil alergičnih reakcij," je še pojasnila Urša Šmid Božičevič.

Rezultati testiranja losjonov za telo so objavljeni v reviji ZPStest 1/2020, na www.zps.si in v app ZPStest.
Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku