Praktično: 1 preprosta poza telesa, 5 učinkov za boljše počutje

Urška Kereži, 28.1.2020
Profimedia

Dvignite noge ob steno in obnovili boste telo ter odpravili stres.

Jogijsko pozo viparita karani izvedete tako, da se s hrbtom uležete na blazino, nogi pa ob steno položite tako, da med njima in telesom ni popolnih 90 stopinj, sicer upočasnite pretok krvi. Naredite globok vdih in izdih ter nogi držite v zrak vsaj pet minut in še naprej globoko dihajte. Če vam je neudobno, lahko pod glavo podložite blazino, roki pa naj počivata na trebuhu ali ob telesu. In najpomembnejših učinki?

1. Sprostitev

Z nadzorovanim dihom boste umirili telo, znižali krvni pritisk, zmanjšali anksioznost, stres in izboljšali spanec.

2. Pospešen pretok krvi

Z dvigom nog pospešimo limfni in krvni obtok ter povzročimo blago limfno drenažo, ki pomaga hitreje izločiti toksine iz telesa. Pospeši se tudi pretok krvi iz nog nazaj v srce.

3. Blažimo otekline in krče v nogah

Ta obrnjena poza je učinkovita za zmanjšanje otekline nog in blaženje krčev v nogah. Če ste bili na dolgem letu, sedeli ali stali ves dan, vam bo ta poza pomagala ublažiti napetosti v nogah.

4. Razteg in sprostitev v spodnjem delu hrbta

Kot, pod katerim je telo, zmanjša krivuljo v ledvenem delu hrbta in tako pomaga raztegniti mišice. Bližje kot boste z boki ob steni, večji bo razteg. Kljub temu ne pretiravajte, da ne zmanjšate pretoka krvi. Občutiti morate prijetno sprostitev po napornem dnevu.

5. Medenični predel

Sprostijo se tudi mišice v medeničnem predelu, še posebej, če si pod zadnjico podložite blazino.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku