Pozor: Čemaž podoben drugim strupenim rastlinam, obstaja možnost zastrupitve

STA, P.K., 26.3.2019
Profimedia

Čemaž lahko po nesreči zamenjamo za strupeno rastlino, ki ima podobne liste, opozarjajo v UKC Ljubljana. Če se po zaužitju čemaža ali podobne rastline pojavijo prebavne težave, čim prej obiščite urgenco in s seboj prinesite čemažu podobne liste, ki ste jih zaužili, da bo zdravnik lahko določil primerno zdravljenje.

Čemaž ima podobne podolgovate liste, kot nekatera druga pomladna rastje, kot so jesenski podlesek, čmerika in šmarnica, zato jih ljudje pogosto zamenjajo, opozarja Miran Brvar, vodja Centra za zastrupitve v UKC Ljubljana. Vendar so te menjave lahko tudi usodne za nabiralce, saj lahko pride do zastrupitev. Vse naštete rastline, ki niso čemaž, so namreč strupene.

V UKC doslej štiri smrti zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom

V kliničnem centru so od leta 2000 zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom. Štirje bolniki so umrli, saj vsebuje jesenski podlesek močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od dveh do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje, opozarjajo v UKC.

V primeru zastrupitve
V primeru prebavnih težav oziroma zastrupitve čemažu podobne rastline za hitro pomoč pokličemo številko 112 oziroma se obrnemo na osebnega ali dežurnega zdravnika.
Pomembno za zdravnika
Sporočimo, kje je prišlo do zastrupitve, kdo se je zastrupil, s katerim strupom in koliko strupa, kdaj in kakšna je prizadetost ponesrečencev. Prinesemo s seboj primer rastline, ki smo jo zaužili, če je to mogoče.

Čmerika in šmarnika povzročata slabost, nista smrtno nevarni

Čemaž je mogoče zamenjati tudi s čmeriko, vendar zastrupitev ni smrtna. Zastrupitev spremljajo znaki slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Navadno se znaki pojavljajo do 12 ur.

Zastrupitev zaradi zamenjave šmarnice s čemažem je po besedah Brvarja za zastrupitev zelo redka. Največkrat se pojavi pri otrocih zaradi zamenjave njenih plodov z jagodami. Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustnih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma.

image
Profimedia V primeru prebavnih težav oziroma zastrupitve po zaužitju čemažu podobne rastline za hitro pomoč pokličemo številko 112 oziroma osebnega ali dežurnega zdravnika.

Dobro je vedeti o čemažu

Čemaž je trajnica s številnimi zdravilnimi učinki, ki ji pravimo tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec trajnica. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, stari pa suličasti in temneje zeleni. Pokončno steblo, ki zraste največ 30 cm visoko, ima bodisi trirob bodisi okrogel prečni prerez. Čemaž ima v zemlji podolgovato čebulico, ki je obdana z belo prozorno kožico.

V Sloveniji raste čemaž skoraj povsod. Na Gorenjskem, Štajerskem, Dolenjskem, Notranjskem in celo v prekmurskih ravninskih gozdovih.

Čemaž je v celoti užiten, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Uporabi se lahko liste, čebulice, cvetove in plodove. Cvetovi imajo močnejšo aromo, stari listi pa šibkejšo. Največ nabiramo liste, ker jih najlaže opazimo. Pripravimo lahko čemaževo juho ali uživamo presnega v solatah in v namazih. Z nekuhanim in narezanim čemažem se lahko začini vse vrste jedi.

 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku